Pekka Pouta: Säähän tulossa täyskäännös – "Silloin tuulimyllyt alkavat jauhaa"

Säähän tulossa selvä käänne etelään: ”Lumet saavat kyytiä” 3:14
Pekka Pouta kiteyttää: Lapissa talvi vielä jatkuu, mutta etelän lumet ovat häviämään päin.

Alkuviikko on Suomessa korkeapaineen sävyttämää säätä, mutta viikon keskivaiheilla tilanteeseen tulee muutos, kertoo meteorologi Pekka Pouta.

Pouta kertoo, että tänään ja huomenna on hienoa kevättalvista säätä. Yöt ovat alkuviikosta pakkasöitä, mutta päivisin aurinko nostaa lämpötilan plussalle selkeillä alueilla.

– Aamun sumupilvet hälvenevät tänään päiväksi. Etelä-ja keskiosassa maata on laajalti aurinkoista, samoin Länsi-Lapissa. Tiistaipäiväksi Lappiin saapuu sitten laajemmin sumupilviä. Sinne tulee kosteutta osittain sulalta Perämereltä.

Etelä- ja keskiosassa maata sää on puolestaan huomenna hyvinkin aurinkoinen. Keskiviikkona tapahtuu sitten selvä muutos.

– Silloin tuulimyllyt alkavat jauhaa ja etelässä lumet saavat kyytiä. Keskiviikosta eteenpäin yötkin ovat plussan puolella ja vettäkin on luvassa, Pouta kertoo.

Keskiviikon aikana etelänpuoleinen virtaus voimistuu ja tuo laajemmin pilviä taivaalle. Maan keskiosan vaiheille muodostuu heikkoja lumi- ja räntäsateita.

Torstain aamupäivän ja päivän aikana Suomen yli kulkee runsaampi sadealue. Sadealueen jälkipuolella esimerkiksi perjantai on Poudan mukaan hienon näköinen ja osittain aurinkoinenkin.

Lauantaina ennuste muuttuu epävarmemmaksi

Lauantaina sääennuste muuttuu selvästi epävarmemmaksi. Pouta kertoo, että joka tapauksessa jatkossakin Suomi on sadealueiden reitillä.

– Viikonloppu ja ensi viikon alku on lounaasta pukkaavien sadealueiden marssia Suomen ylitse. Mutta tarkkaa sade-ennustetta ei kannata katsoa lauantaista eteenpäin, vaan se tulee todennäköisesti muuttumaan.

Pouta kiteyttää, että Lapissa talvi vielä jatkuu ja sinne voi tulla jopa lisää lunta, mutta etelän lumet ovat häviämään päin. 

– Aivan maan lounaisosassa maa on jo pitkälti sula. Eli kevät etenee vähän eri tapaan sitten loppuviikon aikana.

Kuukausiennusteen mukaan Suomi on kahden ilmamassan rajalla. Etelään virtaa tällä viikolla lauhaa ilmaa. Pohjoisessa lämpötila on puolestaan lähellä keskimääräistä. 

– Ja aika samantyyppinen on vielä ensi viikkokin. Kahden ilmamassan väissä kulkee sateita, eli se tarkoittaa että siitepöly- ja katupölytilanne vähän helpottuvat ja sadealueita tulee suunnilleen päivittäin, Pouta kertoo.
 

Lue myös:

    Uusimmat