Silmiä kutisee ja yskittää – Katupöly heikentää ilmanlaatua eri puolilla Suomea

Katupöly heikentää ilmanlaatua eri puolilla Suomea 1:59

Ilmanlaatu on tänään ollut katupölyn takia huono eri puolilla Suomea. Yöpakkasten takia katuja ei kaikkialla voida vielä pestä. Viime talvena hiekoitushiekkaa jouduttiin käyttämään runsaasti liukkauden torjuntaan, joten puhdistettavaa riittää. Sateita ei lähipäivinä ole luvassa, joten ilmanlaatu todennäköisesti pysyy huonona.

Kadut pölisevät nyt eri puolilla Suomea.

– Talven jäljiltä kaduille on kerääntynyt paljon pölyä ja liikenne nostattaa sitä nyt ilmaan, koska on kuivaa, toteaa Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa.

Renkaat jauhavat pölyä

Tänään ilmanlaatu oli huono useassa kaupungissa. Katuja ei voi puhdistaa pesemällä ennen kuin yöpakkaset ovat ohi. Eniten pölisee vilkasliikenteisillä kaduilla, mutta jo muutamakin auto riittää nostattamaan pölypilven ilmaan.

– Siihen vaikuttavat renkaat, joita autot käyttävät, koska talven aikana ne hienontavat sitä asfalttia. Sepeliä kulkeutuu teille myös jalkakäytäviltä ja pihoilta ja edelleen ne renkaat jauhavat sitä, kuvailee Kousa.

Ärsytystä ja oireiden pahenemista

Katupöly voi myös aiheuttaa oireita.

– Terveille ihmisille se aiheuttaa ärsytyshaittaa eli silmiä kutisee ja yskittää. Jos on sydän- tai hengityselinsairas, sairauden oireet voivat pahentua. Iäkkäät, pienet lapset ja kaikenikäiset asmaatikot kärsivät myös tästä, listaa Anu Kousa.

1600 kilometriä katuja puhdistettavana

Vantaalla on parhaillaan liikenteessä kaikkiaan 60 erilaista puhdistusautoa. Ensin poistetaan hiekoitushiekka ja lopuksi pestään kadut. Työtä riittää, koska puhdistettavana on kaikkiaan 1600 kilometriä katuverkkoa.

– Tällä hetkellä Vantaan kaduista alkaa olla 70-80 prosenttia puhdistettu, laskee Vantaan kaupungin ylitiemestari Erkki Tammisto.

Puhdistusurakka kestää 4-5 viikkoa

Kaikkiaan Vantaalla on tänä talvena levitetty hiekoitushiekkaa 10 000 tonnia ja sen poistaminen vie aikaa. Monet asukkaat toivovat silti, että puhdistus tapahtuisi nopeammin.

– Jos olisi määrättömästi rahaa ja kalustoa, mutta siinä on tietyt rajat. Kyllä se sen 4-5 viikkoa kestää joka tapauksessa sen poistaminen, kun 4-5 kuukautta levitetään sitä tavaraa, huomauttaa Tammisto.

Nastarenkaat lisäävät pölyn määrää

Omalla toiminnallakin voi vaikuttaa katupölyn määrään.

– Myös jokainen itse voi vaikuttaa asiaan eli jos pyrkii vaihtamaan renkaat ajoissa heti kun sää sen sallii niin sitä myöten sitä katupölyä on tuolla vähemmän, neuvoo Kousa.

Lähipäivinä ilmanlaatu tuskin paranee, koska sadetta ei ole luvassa.

Täältä voit tarkastella ilmanlaatua koko maassa ja täältä pääkaupunkiseudulla.

Lue myös:

    Uusimmat