Nyt ei saa käyttää lehtipuhallinta! Helsingin kaupunki varoittaa seurauksista

Näin suojaudut katupölyltä – aiheuttaa kymmeniä ennenaikaisia kuolemia vuodessa 10:59
KATSO MYÖS VIDEO: Näin suojaudut katupölyltä – aiheuttaa kymmeniä ennenaikaisia kuolemia vuodessa

Pöllyävä hiekka aiheuttaa keväisin terveyshaittoja. Ongelmaa ei kuitenkaan kannata yrittää ratkaista vääränlaisilla välineillä väärään aikaan.

Taas pölisee! Katupöly on kaupunkien jokakeväinen riesa, joka aiheuttaa monenlaisia haittoja. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n ilmanlaadun mittausten mukaan pölypitoisuudet ovat nyt korkeita, eikä kuivana ja aurinkosena jatkuva sää tuo helpotusta tilanteeseen.

Älä käytä lehtipuhallinta hiekoitushiekan poistoon

Kun omalla pihalla alkaa lumen ja jään alta paljastua pöllyävää hiekoitussepeliä, monen tekisi mieli putsata ne keinolla millä hyvänsä heti pois. Helsingin Kaupunkiympäristöstä kuitenkin muistutetaan, että kaikki keinot eivät ole sallittuja.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

– Taas tarpeellinen muistutus: lehtipuhaltimia ei saa käyttää hiekoitushiekan poistoon, kaupunkiympäristön Facebook-julkaisussa muistutetaan.

Kaupunki suorittaa parhaillaan katujen puhdistuksia. HSY:ltä muistutetaan, että asukkaat voivat nopeuttaa prosessia siirtämällä autonsa ajoissa pois puhdistuksien tieltä. Lisäksi on hyvä vaihtaa kesärenkaat heti kelien salliessa. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä.

Lehtipuhaltimien käyttö hiekan poistoon on kielletty pääkaupunkiseudulla, koska se nostattaa voimakkaasti pölyä ilmaan. Hiekoitussepeliä ei tule myöskään harjata jo puhdistetulle kadulle.

– On tärkeää kastella pihat ja jalkakäytävät ennen kuin harjaa hiekat pois. Näin pölyä syntyy paljon vähemmän kuin kuivaa hiekkaa lakaistessa. Myös harjauksen lopuksi voi vielä suihkuttaa pinnat puhtaaksi vedellä yöpakkaset ja liukkaus huomioiden, kertoo HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen  tiedotteessa.

Voi aiheuttaa vakaviakin terveyshaittoja

Katupöly aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja. THL:n mukaan korkeat katupölypitoisuudet voivat aiheuttaa täysin terveellekin ihmiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää, kurkun karheutta sekä silmien kutinaa ja kirvelyä.

Pölyn vakavammille terveysvaikutuksille ovat alttiita kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia sairastavat henkilöt, kuten astmaatikot sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat. Heillä katupöly voi pahentaa perussairautta jopa siinä määrin, että tarvitaan sairaalahoitoa.

Tänä vuonna Helsingin kaupungin katujen puhdistusurakan arvioidaan valmistuvan keskeisimmillä alueilla jo vapuksi ja muualla kaupungissa toukokuun aikana, jos yöpakkasia ei esiinny.  

Pidempiaikainen altistus katupölylle voi johtaa pysyviinkin haittoihin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut, että katupöly aiheuttaa vuosittain 50–60 ennenaikaista kuolemaa.

Toisin kuin allergiaoireisiin katupölyyn ei ole varsinaista lääkettä. Tehokkain tapa välttää haitat on pysyä kaukana vilkkaista teistä pahimpaan pöllyämisaikaan. 

Katso videolta kolme keinoa suojautua katupölyltä ja vähentää sen aiheuttamia oireita:

Kolme keinoa suojautua katupölyn haitoilta 2:36
Näin helpotat katupölyn aiheuttamia oireita.

Lue myös:

    Uusimmat