Varaudu, näin yksityinen pysäköinninvalvoja iskee

Yksityinen pysäköinninvalvonta on riistäytynyt käsistä, kertoo Iltalehti. Taloyhtiöiden pihoista on tullut sakkorysiä ja pysäköinninvalvonnasta kertovia kylttejä on ilmestynyt entistä useamman kaupan pihalle.

Yksityisten valvontayritysten määrä on noussut jo liki kolmeenkymmeneen, kun niitä vielä vuoden alussa oli vain kourallinen. Valvontamaksu tuulilasissa ärsyttää ja moni miettiikin, onko se pakko maksaa. Mihin voi valittaa? Miten ne oikein ehtivät viiden minuutin aikana laputtaa autoni? Kysyimme monia askarruttavia kysymyksiä yksityiseltä pysäköinninvalvojafirmalta, Parkkitiikeriltä.

1. Olin jäätelökioskilla 10 minuuttia, ja tuulilasissani oli lappu. Eikö anneta yhtään armonaikaa?

Jos alueella on parkkikiekkovelvoite, eikä näkyvillä ole kiekkoa, kirjoitamme valvontamaksun. Tämä tietenkin riippuu aina kyltissä lukevista ehdoista.

2. Toisessa kauppakeskuksessa on pysäköinninvalvonta, toisessa ei. Eikö kaupan yrittäjä pelkää, että valvonta karkottaa asiakkaat?

En ole kuullut mitään tällaisista ongelmista. Ilmeisesti yrittäjät ovat olleet tyytyväisiä, sillä nyt asiakkaille on tilaa. Joillakin isojen automarkettien pihoilla on esimerkiksi ollut ongelmana se, että pitkänmatkalaiset pysäköivät autonsa sinne koko päiväksi, jolloin kaupassa asioiville ei löydy parkkiruutua.

3. Lappu tulee muutamassa minuutissa, kytätäänkö minua?

Ihmisestä voi tuntua, että hän oli poissa viisi minuuttia, vaikka todellisuudessa on ehkä kulunut paljon pidempikin aika. Meillä valvojat kiertävät aktiivisesti ja lapun saajasta saattaakin tuntua, että häntä kytättiin - mutta ehkä kyse on ennemmin huonosta tuurista.

4. Värväättekö taloyhtiöiden asukkaita tai yritysten työntekijöitä laputtajiksi?

Meillä ei ole töissä ulkopuolisia. Alalla voi tietenkin olla yrityksiä, jotka käyttävät esimerkiksi talojen asukkaita laputtajina. (Iltalehden tietojen mukaan osa pysäköinninvalvojista lupaa kouluttaa asukkaista itselleen laputtajia)

5. Annatteko taloyhtiölle tai parkkipaikan omistavalle firmalle osuutta valvontamaksuista?

Tämä menee jo liikesalaisuuden puolelle. Meillä on keskinäinen sopimus taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden kanssa.

6. Voiko valvontamaksun saada peruutettua valittamalla?

Totta kai se on mahdollista, ja olemme peruneetkin maksuja. Maksu voidaan perua, jos se on kirjoitettu väärin perustein, esimerkiksi parkkikiekkoa on katsottu väärin. Tai sitten se voidaan perua inhimillisistä syistä - että on hyvin perusteellinen syy, miksi auto on jätetty johonkin paikkaan.

7. Voinko saada valvontamaksun omalla, maksetulla parkkipaikallani?

Jos lupalappu ei ole esillä, valvontamaksu kirjoitetaan. Yleensä on sovittu taloyhtiön kanssa, että laput pitää olla esillä. Jos lappua ei näy, emme voi tietää, kenen auto parkissa on ollut.

8. Mitä, jos en maksa saamaani valvontamaksua?

Ensiksi lähetämme huomautuskirjeen. Jos sittenkään maksua ei kuulu, se menee aikanaan perintään ja lopulta voimme haastaa asiakkaan oikeuteen.

9. Mihin otan yhteyttä, jos valvontamaksussa on epäselvyyksiä?

Maksulapussa on yhteystiedot, meillä on ainakin sähköpostiosoite, postiosoite ja puhelinnumero. Myös pysäköinninvalvonnasta kertovassa kyltissä on yrityksemme yhteystiedot.

10. Onko kukaan yritys tai taloyhtiö perunut pysäköinninvalvontasopimusta?

Ei ole.

Vastaajana Parkkitiikerin toimitusjohtaja Juha Isohätälä.

Lue myös:

    Uusimmat