Mainos

Varapresidentti Pence: USA:lla "kaikki vaihtoehdot pöydällä" Pohjois-Korean uhkailun suhteen

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence sanoo, että maa ei sulje pois mitään vaihtoehtoja Pohjois-Korean muodostaman turvallisuusriskin ratkaisemiseksi. Pence kommentoi kireää tilannetta vieraillessaan Pohjois-Korean rajan tuntumassa Etelä-Koreassa.

– Yhdysvallat haluaa päästä turvalliseen tilanteeseen rauhanomaisin keinoin, neuvotteluilla. Mutta kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, kun seisomme olka olkaa vasten Etelä-Korean kansan kanssa, Pence totesi.

Hän varoitti samalla Pohjois-Koreaa olemaan koettelematta Yhdysvaltojen päättäväisyyttä. Pence kehotti kansainvälistä yhteisöä lähtemään mukaan vaatimuksiin saada Pohjois-Korea lopettamaan ohjus- ja ydinaseohjelmansa. Pence kiitti Kiinaa tuesta tälle tavoitteelle, mutta moitti Kiinan kantaa Etelä-Korean ohjuspuolustusjärjestelmään.

Etelä-Koreaan kaavailtu THAAD-järjestelmä on tarkoitettu ampumaan alas Pohjois-Koreasta tai muualta tulevia ohjuksia. Kiina vastustaa hanketta tiukasti ja katsoo sen voivan vakoilla omia puolustusjärjestelmiään. Kiina on määrännyt vastalauseena sanktioita maassa toimiville korealaisyhtiöille.

Pence keskusteli ohjusjärjestelmästä Etelä-Korean virkaatekevän presidentti Hwang Kyo-ahnin kanssa. Pence ja Hwang sopivat, että järjestelmän pystyttämisessä edetään suunnitellusti.

Vierailu rajavyöhykkeelle nähtiin viestinä

Yhdysvaltain varapresidentti saapui Koreoiden demilitarisoidulle rajalle vain tunteja sen jälkeen, kun Pohjois-Korea oli tehnyt uusimman, epäonnistunen ohjuskokeensa. Pencen vierailu rajalla on tulkittu osoitukseksi Yhdysvaltain päättäväisyydestä puolustaa liittolaistaan Etelä-Koreaa.

Vierailu rajavyöhykkeelle oli Pencelle myös henkilökohtaisesti tärkeä.

– Tunnen itseni erityisen nöyräksi saadessani tulla tänne. Isäni taisteli Yhdysvaltain armeijassa Korean sodassa paikallisten rinnalla auttaakseen Etelä-Koreaa saavuttamaan vapautensa, varapresidentti sanoi.

Pence tuomitsi Pohjois-Korean tuoreen ohjuskokeen provokaatioksi.

Trumpilla laaja kirjo välineitä

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean väliset jännitteet ovat kiristyneet viime viikkoina. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut ymmärtää, että hän ei salli Pohjois-Korean kehittää mannertenvälistä ballistista ohjusta, joka pystyisi kuljettamaan ydinkärjen Yhdysvaltain länsiosiin.

Myös Valkoisen talon edustaja varoitti sunnuntaina, että Yhdysvallat ei sulje vaihtoehtona pois sotilastoimia Pohjois-Koreaa vastaan.

– Meillä on laaja valikoima välineitä, jos presidentti Trump päättää niitä käyttää, presidentin hallinnon edustaja muotoili.

Pohjois-Korea väittää, että se tarvitsee vahvan aseistuksen – mukaan lukien ydinaseen – suojautuakseen Yhdysvaltain hyökkäykseltä, joka Pohjois-Korean mukaan uhkaa sitä alati. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.