Pohjois-Korean ohjuskoe tuomittu laajasti: "Laukaisu on edesvastuuton provokaatio"

Pohjois-Korean ohjuskoe on tuomittu eri puolilla maailmaa 2:03

Pohjois-Korean tuorein ohjuskoe on tuomittu maailmalla laajasti. Koe tehtiin tiistai-iltana Suomen aikaa. Pohjois-Korea sanoi testanneensa onnistuneesti uudentyyppistä mannertenvälistä ballistista ohjusta ja myös Yhdysvaltain puolustusministeriön alustavien arvioiden mukaan kyse oli tämän tyyppisestä ohjuksesta.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoi kokeen jälkeen, että maasta oli nyt tullut täysi ydinasevalta.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sekä Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea tuomitsivat ohjuslaukaisun heti tuoreeltaan.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa ohjuskokeen takia. Ranskan YK-lähettiläs Francois Delattre sanoi ennen kokousta, että Pohjois-Korean vastaisia pakotteita tulisi tiukentaa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vannoi keskiviikkona, että Pohjois-Koreaa vastaan asetettaisiin uusia "vakavia pakotteita".

Kiina sanoi olevansa erittäin huolissaan ohjuskokeesta ja patistavansa osapuolia neuvotteluihin. Kiina kehotti Pohjois-Koreaa lopettamaan toimet, jotka kiristävät jännitteitä Korean niemimaalla. Venäjä puolestaan kutsui koetta provokatiiviseksi teoksi, joka pahentaa jännitteitä.

Japanin pääministeri Shinzo Abe tuomitsi ohjuslaukaisun "väkivaltaisena tekona" ja totesi, ettei laukaisuja voida koskaan suvaita. Myös Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in tuomitsi kokeen. Moonin mukaan ohjuslaukaisu on edesvastuuton provokaatio, joka kiristää jännitteitä kriittiselle tasolle.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoi, että Pohjois-Korea on uhka kansainväliselle järjestelmälle ja tilanne on äärimmäisen huolestuttava. Soini sanoi, ettei yksi maa voi sanella maailmanjärjestystä ja Pohjois-Korea joutuu siihen jollain aikavälillä ja jotenkin sopeutumaan.

Pohjois-Korea:"Ohjus yltää kaikkialle Manner-Yhdysvaltoihin 4:00

"Diplomatia yhä mahdollista"

Ohjus putosi ilmeisesti Japanin aluevesille Japaninmereen lennettyään 50 minuuttia. Pohjois-Korean mukaan uusi ohjustyyppi yltää "kaikkialle Manner-Yhdysvaltoihin". Ohjuksen on arvioitu lentäneen noin 4 500 kilometrin korkeudessa.

Uutistoimisto AFP:n nimettömän yhdysvaltalaisen sotilaslähteen mukaan Yhdysvaltojen armeija uskoo edelleen, että sen ohjuspuolustusjärjestelmät pystyvät pysäyttämään Pohjois-Korean mahdollisen ohjusiskun. Hän kuitenkin totesi, ettei tulevaisuudesta voi olla varma.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson sanoi ohjuskokeen jälkeen, että diplomatia on ainakin toistaiseksi yhä mahdollista Pohjois-Korean kanssa, ja että Yhdysvallat on sitoutunut löytämään rauhanomaisen tien Pohjois-Korean riisumiseen ydinaseista ja sen aggressiivisen käytöksen lopettamiseen.

Pohjois-Korea laukaisi jälleen ballistisen ohjuksen 0:37

"Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei pidä tehdä"

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja kapteeni Antti Pihlajamaa sanoi STT:lle, ettei ohjuskokeesta pidä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sillä tiedossa ei ole, oliko ohjuksella hyötykuormaa. Ilman tätä tietoa todellista ohjuksen kantamaa on hänen mukaansa vaikea arvioida.

Pihlajamaa sanoi myös, ettei hän näe käytettävissä olevilla tiedoillaan ohjuskokeen tuoneen mitään käänteentekevää muutosta asetelmaan Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välillä.

– Pohjois-Korean todellinen kyky ei välttämättä tällä hetkellä ole edes niin ratkaisevaa, vaan olennaista on, että Yhdysvallat joutuu ottamaan sen vaihtoehdon huomioon, että kyky saattaa olla, Pihlajamaa muistutti. 

Lue myös:

    Uusimmat