Mainos

Trump uhoaa Pohjois-Korealle: Yhdysvallat tarvittaessa valmis käyttämään kaikkea sotilaallista voimaansa

Etelä-Koreassa parhaillaan vieraileva Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kehui Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten "edistyneen paljon" Pohjois-Korean suhteen. Yksi Trumpin Aasian-virkamatkan keskeisimmistä asiakysymyksistä on huoli Pohjois-Korean ydinohjelmasta ja ohjuskokeista.

– Pohjois-Korea on maailmanlaajuinen uhka ja vaatii maailmanlaajuisia toimia, Trump sanoi tiedotustilaisuudessa Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin kanssa.

Trump kehui Kiinan presidentti Xi Jinpingiä, joka on ollut Trumpin mielestä "erittäin avulias" Pohjois-Korean tilanteeseen liittyvissä asioissa.

– Toivomme, että myös Venäjä olisi avulias, Trump sanoi.

Trump totesi, että Yhdysvallat on tarvittaessa valmis käyttämään kaikkea sotilaallista voimaansa Pohjois-Korean uhkaa vastaan. Trump kuitenkin pehmensi kommenttiaan heti seuraavassa lauseessaan.

– Pohjois-Korean olisi järkevää tulla (neuvottelu)pöytään ja tehdä sopimus, joka olisi hyväksi pohjoiskorealaisille ja maailman ihmisille.

– Minusta olemme edistyneet paljon, Trump lisäsi.

Trump pehmensi äänenpainoaan muutoinkin Etelä-Koreassa. Esimerkiksi eilen Trump julisti Japanissa, että "taktisen kärsivällisyyden" aika Pohjois-Korean kanssa on ohi.

Trump sanoi liittolaisuuden Etelä-Korean kanssa olevan nyt tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. Trumpin ja Moonin välit eivät ole olleet erityisen lämpimät. Trump on moittinut Moonin suhtautuvan Pohjois-Korean tilanteeseen liian sovittelevasti.

Tänään Trump kuitenkin kutsui Moonia Twitterissä hienoksi herrasmieheksi ja sanoi, että he keksisivät kaikkeen ratkaisun.

Miljardien edestä aseita

Etelä-Korea neuvottelee Yhdysvaltojen kanssa ydinsukellusveneestä, väittävät paikalliset raportit. Ydinkäyttöiset sukellusveneet voivat painua veden alle kuukausien ajaksi, mikä mahdollistaa niille paljon suuremman toiminta-alueen kuin dieselmoottoreilla kulkevilla sukellusveneillä.

Kyseinen hankinta voisi määrittää uudelleen voimasuhteet Koillis-Aasiassa ja laukaista alueella asekilpailun. Esimerkiksi Yhdysvaltain toisella liittolaisella Japanilla ei ole ydinsukellusveneitä. Kiinan laivastossa on ydinkäyttöisiä sukellusveneitä, mutta Kiina olisi epäilemättä raivoissaan Etelä-Korean hankinnasta.

Trump myös kertoi Moonin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Etelä-Korea ostaa Yhdysvalloilta suuret määrät aseita, "olivat ne sitten lentokoneita, ohjuksia tai mitä vain".

– Etelä-Korea tilaa miljardeilla dollareilla kyseisiä varusteita, mikä on heille järkeenkäypää ja tarkoittaa meille töitä, Trump sanoi.

Moon vahvisti hankinnat, mutta ei avannut niitä yksityiskohtaisemmin. Hän kuvaili hankintoja välttämättömiksi Etelä-Korean puolustamisen kannalta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.