Mainos

USA:n varapresidentti saapui Koreoiden rajavyöhykkeelle

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence sanoo, että maa ei sulje pois mitään vaihtoehtoja Pohjois-Korean muodostaman turvallisuusriskin ratkaisemiseksi. Pence kommentoi kireää tilannetta vieraillessaan Pohjois-Korean rajan tuntumassa Etelä-Koreassa maanantaina.

– Yhdysvallat haluaa päästä turvalliseen tilanteeseen rauhanomaisin keinoin, neuvotteluilla. Mutta kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, kun seisomme olka olkaa vasten Etelä-Korean kansan kanssa, Pence totesi maanantaina.

Yhdysvaltain varapresidentti saapui Koreoiden demilitarisoidulle rajalle vain tunteja sen jälkeen, kun Pohjois-Korea oli tehnyt uusimman, epäonnistunen ohjuskokeensa. Pencen vierailu rajalla on tulkittu osoitukseksi Yhdysvaltain päättäväisyydestä puolustaa liittolaistaan Etelä-Koreaa.

Maanantain vierailu rajavyöhykkeelle oli Pencelle myös henkilökohtaisesti tärkeä.

– Tunnen itseni erityisen nöyräksi saadessani tulla tänne. Isäni taisteli Yhdysvaltain armeijassa Korean sodassa paikallisten rinnalla auttaakseen Etelä-Koreaa saavuttamaan vapautensa, varapresidentti sanoi.

Pence sanoi jo sunnuntaina Etelä-Korean-vierailullaan, että Yhdysvallat on tiiviisti Etelä-Korean tukena:

– Haluan vakuuttaa, että Yhdysvaltain sitoutuminen liittolaisuuteen Etelä-Korean kanssa ei ole ollut koskaan vahvempi.

Samalla varapresidentti tuomitsi Pohjois-Korean tuoreen ohjuskokeen provokaatioksi.

Pencen odotetaan tapaavan myöhemmin matkallaan Etelä-Korean virkaatekevän presidentin Hwang Kyo-ahnin pääkaupunki Soulissa.

1:53

Trumpilla laaja kirjo välineitä

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean väliset jännitteet ovat kiristyneet viime viikkoina. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut ymmärtää, että hän ei salli Pohjois-Korean kehittää mannertenvälistä ballistista ohjusta, joka pystyisi kuljettamaan ydinkärjen Yhdysvaltain länsiosiin.

Valkoisen talon edustaja varoitti sunnuntaina, että Yhdysvallat ei sulje vaihtoehtona pois sotilastoimia Pohjois-Koreaa vastaan. Ensisijaisesti tilanne pyritään kuitenkin ratkaisemaan diplomatialla.

– Meillä on laaja valikoima välineitä, jos presidentti Trump päättää niitä käyttää, presidentin hallinnon edustaja muotoili.

Pohjois-Korea väittää, että se tarvitsee vahvan aseistuksen – mukaan lukien ydinaseen – suojautuakseen Yhdysvaltain hyökkäykseltä, joka Pohjois-Korean mukaan uhkaa sitä alati.

1:28

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.