Mainos

Vappuherkkuja riittää kaupoissa työkiistasta huolimatta

Simaa, nakkeja ja tippaleipiä löytyy vapun alla kaupoista, vaikka viimeviikkoisen elintarvikelakon vaikutukset näkyvätkin kauppojen hyllyissä vielä tämän viikon alussa.

Elintarviketeollisuuden työntekijöiden kolmipäiväinen lakko tyhjensi leipähyllyjä. Myös lihatuotteissa ja valmisruuissa sekä lihajalosteissa on ollut puutteita, vihannekset ja pakasteet ovat kuitenkin riittäneet, sanoo Keskon viestintäjohtaja Paavo Moilanen.

Ruokavalikoimissa saattaa olla puutteita myös tämän viikon lopulla, jos työnantajapuoli käynnistää suunnittelemansa elintarviketeollisuuden työsulun.

Moilanen sanoo, että mahdollinen työsulku vaikuttaa kaupan tarjontaa lakon tavoin: ensin vähenevät lihatuotteet, sitten leipomotuotteet ja muut tuoretuotteet. Ruokaa riittää, mutta tarjonta kapenee ja erikoistuotteet loppuvat.

Työsulku näkyy kauppojen hyllyillä erityisesti sen takia, että tuotantoa ei ehditä saada käyntiin työntekijöiden viimeviikkoisen lakon ja työsulun välillä, arvioi Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

Kuivamuonaa ja olutta riittää

Vapputuotteita pitäisi kuitenkin riittää, vaikka työsulku alkaisikin. Simaa ja nakkeja löytyy kaupoista myös viikon lopulla, arvioi SOK:n hankintayhtiön Inex Partnersin toimitusjohtaja Jorma Vehviläinen.

- Kaupoissa on varauduttu tilanteeseen kuivatuotepuolella, ja panimot ovat pyrkineet ottamaan tilanteen huomioon. Nakeissa saattaa kyllä käydä niin, ettei tiettyä merkkiä ole saatavissa

Yleisesti ottaen tavarantoimittajilta on tullut viestejä, ettei täyttä tuotevalikoimaa ole saatavilla. Tässä tilanteessa kaupat saattavat ottaa sisään enemmän maahantuotavia tuotteita, joita lakot ja työnsulut eivät koske, Vehviläinen arvioi.

Keskolta taas muistutetaan, että kaupat voivat ostaa tavaraa myös pienemmiltä teollisuuslaitoksilta, jotka eivät ole työsulun piirissä.

Elintarviketeollisuuden mukaan työsulku ei näy kouluissa, sairaaloissa ja armeijalla, joille pyritään hoitamaan kaikki ruokatoimitukset.

Elintarviketeollisuuden työkiistan sovittelu jatkuu tänään kello 16 valtakunnansovittelijan johdolla.

Katso Tarja Hakulisen raportti

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.