Vappu on täällä – muista nämä asiat tänään!

AVA kokosi yhteen vappujuhlijan muistilistan!

Ostokset

Useimmat kaupat menevät kiinni tiistaina kello 18 ja ovat suljettuina vapunpäivän. Myös esimerkiksi pankit ovat vapunpäivän suljettuina.

Alko on auki vapunaattona 30.4.2013 auki klo 9-18. Vappupäivänä 1.5.2013 Alko on suljettu.

Joukkoliikenne

Vappu vaikuttaa joukkoliikenteeseen. Matkahuollon mukaan pitkänmatkan busseja liikennöidään vappuna pyhäpäivän aikataulujen mukaan.

VR:n mukaan tiistaina junat kulkevat normaalisti, keskiviikkona taas kuin sunnuntaisin.

Helsinki

Helsingin sisäisessä liikenteessä vappuaattona ajetaan perjantaiaikataulujen mukaan ja metro kulkee pidempään kuin normaalisti. Mantan patsaan lakituksen vuoksi raitioliikenne eli linjat 1A, 3B ja 3T, on poikkeusreitillä vappuaattona klo 17.00 alkaen.

Vapunpäivänä sisäisessä liikenteessä käytössä on sunnuntaiaikataulu, mutta huomioi, että junat ajavat lauantaiaikatauluin. Suomenlinnan lautat siirtyvät vappuaattona kesäaikatauluihin.

Tampere

Tampereella Hämeensilta suljetaan vappuaattona liikenteeltä kello 23.45 alkaen. Vappupäivänä Hämeenkatu on kokonaan suljettuna ajoneuvoliikenteeltä kello 10 – 18.

Vappuaattona joukkoliikenne ajetaan perjantain ja vappupäivänä pyhäpäivän aikataulun mukaan.

Sää

Vappuaatoksi on luvassa sateista ja viileää säätä, sanoo MTV3:n meteorologi Pekka Pouta. Päivälämpötila on enimmäkseen 6-8 astetta plussalla, pohjoisessa +2:sta +6:een astetta

– Aurinkoisinta on Turku-Helsinki-Vaasa -akselilla, kertoo Pouta.

Nautiskelu

Helsingissä vapunpäivää juhlitaan yleensä Kaivopuistossa ja Ullanlinnanmäellä. Tarkista kotikaupunkisi vappumenot esimerkiksi paikallislehdestäsi.

AVAn hauskalla testillä voit selvittää, millainen vappupersoona olet. Iltaa varten kannattaa kerrata ohjeet näyttävään vappumeikkiin.

Sima, munkit, perunasalaatti, boolit, grilliruoat – vielä ehdit kokkailla! Makuja.fi kokosi kaikki vappureseptit kätevästi yhden artikkelin alle.

Vappujuomissa on usein rutkasti energiaa. Lue Keventäjistä, miten voit juoda vappuna kevyemmin. Katso myös, miten suuret erot kuohuviinien sokerimäärissä on: Makuja-sivuilla vertaillaan Suomen kymmenen myydyimmän kuohuviinin sisältämät sokerit ja kalorit.

Onko urbaanilegenda totta: saako erilaisten juomien sekoittamisesta pahemman krapulan? AVA selvitti, millaisia . Eiran sairaalan alkoholismiin perehtynyt yleislääkäri Simo Granat kehottaa kaivelemaan oman pään sopukoita, jos olo krapula-aamuna tuntuu henkisesti heikolta.

Entäs sima? Koti-sivun sokkoraati testasi valmissimat. Mitä kannattaa ostaa, mikä jättää suosiolla hyllyyn?

Taloudellinen vapun viettäjä kilpailuttaa myös ilmapallojensa hinnat, sillä maahantuojan mukaan pallojen hinnoissa on jopa kymmenien eurojen eroja.

Palauta tyhjät pullot kauppaan juhlinnan jälkeen ja ota roskat puistosta mukaasi. Jos jaksoit kantaa täyden pullon mukanasi juhliin, jaksat kyllä viedä tyhjän pois! Älä riko pulloja Pantittomat tölkit tulee viedä metallinkeräykseen, ei jättää puun juurelle.

Poliisi

Yleinen hätänumero on 112. Jos joudut rikoksen uhriksi, tee rikosilmoitus paikalle saapuneelle poliisille, millä tahansa poliisilaitoksella tai netissä. Netissä ilmoitus tehdään "pienemmistä rikoksista", esimerkiksi varkauksista.

Tee rikosilmoitus mahdollisimman pian. Jos olet joutunut väkivalta- tai seksuaalirikoksen uhriksi, mene lääkäriin mahdollisimman pian.

Poliisi muistuttaa, että päihdyttävien aineiden nauttiminen yleisellä paikalla on kiellettyä. Esimerkiksi puistoissa juomia saa nauttia niin, etteivät juhlaseurueen oleskelu ja käyttäytyminen estä tai häiritse muita puiston käyttäjiä.

Poliisi valvoo vappuna liikennettä, ja valvonnan painopisteenä on rattijuopumusten valvonta.


AVA/Maria Aarnio

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja