Vappuna teekkarit tekevät jäyniä ja työläiset marssivat. Mutta miksi? Koska teekkarien vappu päättyy, entä onko teekkarin pakko osata huonoja vitsejä?
Vappua on juhlittu yli tuhat vuotta. Opiskelijajuhlavaikutteet imeytyivät Suomeen Ruotsista.
– Koko vapun voisi kategorisoida kahteen osaan. Se on uusien opiskelijoiden pitkää tietä teekkarilakkiin ja teekkariuuteen, mutta myös hauskoja perinteitä ja tapahtumia muille tieteenharjoittajille, teekkari ja opiskelija-aktiivi Henrik Starck kuvaa Huomenta Suomessa.
Lue myös: Näin vappua juhlittiin koronarajoitusten aikaan takapihoilla: "Ollaan painettu pitkä pätkä harmaata lonkerotaivasta"
Teekkarit ovat "vapun ruumiillistuma"
Pääkaupunkiseudulla Otaniemessä perinteeseen kuuluu esimerkiksi vappuriehan julistus. Helsingin keskustassa Manta-patsas lakitetaan joka vuosi, ja vappulehdistä esimerkiksi Äpy on julkaistu ensimmäisen kerran jo 1940-luvulla. Teekkarit ja vappu tuntuvatkin kuuluvan yhteen.
– Kyllähän te olette vapun ruumiillistuma, voisi sanoa, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko arvioi.
Teekkareille vappu on Starckin mukaan parin päivän juhlan sijaan mielentila, joka jatkuu pitkään. Opiskelijoiden usein suorittamat jäynät ja tempaukset tuottavat hyvää mieltä. Fuksit saavat lakkinsa vapunaattona.
– Sen jälkeen fuksikapteenit, eli ne, jotka ovat opastaneet fukseja, heitetään mereen, jonka jälkeen lähdetään kuuntelemaan hyvää musiikkia ja fiilistelemään, Starck kuvaa.
Lue myös: Tiesitkö? Tämä vappukoriste on K-18
"Karnevalisointi on Suomessa vähän omannäköisensä"
Toukokuun ensimmäinen työnväenjuhlana marsseineen ja mielenosoituksineen kuuluu myös muiden maiden juhliin. Saksassa poltetaan kokkoja, mikä Suomesta on hieman unohtunut, Nirkko arvioi. Juhlan karnevalisointi kuitenkin sujuu opiskelijakansalta hyvin.
– Karnevalisointi on Suomessa vähän omannäköisensä nimenomaisesti. Toki karnevaalihörhötykset ovat kansainvälistä tavaraa, Nirkko sanoo.
Moni vappuperinne noudattaa "vuotuisjuhlien" kaavaa: juhlaan kuuluvat aina samat asiat. Uusiakin perinteitä keksitään toisinaan.
– Nakit ja perunasalaatti ovat näin perinteentutkijalle uusia perinteitä, kun ne ovat aloitelleet silloin, kun minä synnyin, 1960-luvulla, Nirkko kuvaa.
Kuka perusti vapun? Milloin teekkarien vappu päättyy, onko teekkarin pakko osata huonoja vitsejä? Mitä helsinkiläiset ovat mieltä Kaivopuiston vappuriehasta? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.
Lue myös:
Ihastuitko Dubai-suklaaseen? Tätä vapun villiä jälkiruokaa sinun täytyy kokeilla!
Nannan ohje parhaaseen perunasalaattiin: "Näppärä valmistaa ja herkullinen"
Tältä vappu on näyttänyt menneinä vuosina – katso kooste MTV:n arkistosta vuosien varrelta
Katso myös: Kommunisteille vappu oli joukkovoimaa ja aatteen paloa
10:52Huomenta Suomen vieraana tietokirjailija Lauri Hokkanen.