Vappupäivä oli paikoin jopa "poikeuksellisen rauhallinen", puheita sävyttivät Ukrainan sota ja Suomen Naton-jäsenyys – MTV seurasi juhlatunnelmia

Ukraina, NATO ja työmarkkinakiistat värittivät vappupuheita 2:32
Ukrainan sota, Nato-jäsenyys ja työmarkkinakiistat värittivät vappupuheita

MTV Uutiset seuraa vapun viettoa tässä artikkelissa.

Sunnuntai 1.5.

22.05: Oulussa juhlittiin Vappua jopa "poikkeuksellisen rauhallisesti"

Vappupäivä on ollut Oulun seudulla poliisin mukaan lähes poikkeuksellisen rauhallinen.

–Vaikka Oulun vapputapahtumat keräsivät koleasta säästä huolimatta paljon ihmisiä yhteen, juhlinta sujui maltilla ja mallikkaasti, Oulun poliisilaitos kiittelee tiedotteessaan.

Liikenteestä tavattiin yksi rattijuoppo, joka puhalsi törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävät lukemat. Poliisia työllistivät lisäksi yksittäiset häiriökäyttäytymiset ja kotihälytystehtävät, kuten muuallakin Suomessa.

22.03: Vappupuheissa otettiin kantaa Suomen turvallisuuteen ja julkisen sektorin palkkakiistaan

Kunta-alan palkkakiista nousi yhdeksi pääaiheeksi vapun poliittisissa puheissa. Erityisesti vasemmistoliitto kannatti työntekijöiden palkankorotuksia.

Pääministeri Sanna Marin halusi työrauhaa kiistaa selvittävälle sovittelulautakunnalle, mutta toivoi toisaalta lautakunnalta pikaista sovintoehdotusta.

Muita tämän vapun teemoja olivat Ukraina ja Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys.

16.26: Vappua on vietetty leppoisasti Helsingissä, Tampereella ja Oulussa

Vapunpäivä on sujunut pääasiassa rauhallisesti, kerrotaan suurien kaupunkien poliiseista STT:lle. Vapun juhlijoita on ollut liikkeellä paljon myös tänään sunnuntaina, mutta suurempia järjestyshäiriöitä ei ole päivän aikana tullut poliisien tietoon.

Helsingin poliisin johtokeskuksesta kerrotaan, että vapunpäivän kulkueet ja mielenosoitukset ovat sujuneet rauhallisesti. Helsingin poliisin mukaan vappujuhlinta on aiheuttanut liikennehaittaa Kaivopuistossa.

15.54: Poliisi: Meri-Lapin vapunviettoa sävyttäneet ylinopeudet ja pahoinpitelyt

Rauhallista vapun viettoa Meri-Lapin alueella ovat sävyttäneet Lapin poliisiin mukaan muun muassa kovat ylinopeudet.

Eilen poliisi mittasi Tornion ja Keminmaan alueilla suuria ylinopeuksia. Torniossa poliisin tavoittamalle moottoripyöräilijälle mitattiin 117 kilometrin tuntinopeus paikassa, jossa on 60 kilometrin nopeusrajoitus. 

Moottoritiellä autoilijan nopeudeksi mitattiin enimmillään 234 kilometriä tunnissa. Poliisiauton videokameran tallentamaa ajoa hidasti moottoritien muu liikenne. Poliisi kuuli kuljettajan saman tien epäiltynä törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, ja saattoi asian syyttäjälle.

15.31: Helsingin apulaispormestari Pohjoisesplanadin kaahailuonnettomuudesta

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar otti Twitterissä esille puheenaiheen, joka on puhuttanut jo aiemminkin: pitäisikö Pohjoisesplanadi sulkea autoliikenteeltä kokonaan?

14.38: Ukrainan Suomen suurlähetystö lähetti kiitolliset vapuntoivotukset suomalaisille

Ukrainan Suomen suurlähetystö toivottaa hyvää vappujuhlaa kaikille suomalaisille Twitterissä. Suurlähetystö myös kiittää suomalaisia jatkuneesta tuestaan Ukrainaa kohtaan.

14.34: Otteita kansanedustajien vappupuheista

Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela vaatii koko eduskuntaa sitoutumaan julkisen sektorin palkankorotusten rahoittamiseen.

Suomela sanoi vappupuheessaan, että kyseessä on yhteinen asia ja siksi myös oppositiopuolueiden on tärkeää sitoutua siihen.

Hän korosti, että työmarkkinaosapuolet neuvottelevat sopimukset, mutta poliitikkojen tehtävä on taata riittävä rahoitus henkilöstöpulan ratkaisemiseen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson vaatii työnantajia kantamaan lisää vastuuta potilasturvallisuudesta.

Hän sanoi vappupuheessaan, että vasemmistoliitto esittää hallitukselle sen selvittämistä, miten voitaisiin lisätä työnantajien vastuuta huolehtia henkilöstön riittävyydestä ja puuttua potilasturvallisuuden vaarantumiseen normaalioloissa.

Andersson sanoi vasemmistoliiton kannattavan julkisen sektorin palkkaohjelmaa ja olevan valmis myös maksamaan sen rahoituksesta.

Perussuomalaisten Riikka Purra sanoi Helsingissä pitämässään vappupuheessa Suomen näivettyvän. Lisäksi Purra sanoi, että kouluttamattoman työvoiman haaliminen kehitysmaista Suomeen on suuri virhe.

Syiksi Purra nimesi epäonnistuneen työllisyys- ja maahanmuuttopolitiikan ohella sosiaalitukien runsaskätisyyden. Hän nimitti niitä nykyajan sisäisiksi uhkiksi.

– Meidän ei pidä tuottaa maahan lisää ihmisiä joiden työllisyys jää tai päätyy heikoksi, jotka eivät maksa veroja ja joiden osaaminen ja ansiot ovat alhaisia vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen sekä sukupolvesta seuraavaan, Purra sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan Suomessa on tavoiteltava sellaista työllisyyttä, josta on hyötyä. Purran mukaan kotona olemisella saattaa saada enemmän rahaa kuin menemällä töihin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaatii hallitukselta toimia työtaistelun keskellä olevalle kunta-alalle.

Hän sanoi vappupuheessaan, että julkisen alan työtaistelutilanteet eivät ole vain työmarkkinaosapuolten päänsärky, vaan ne kytkeytyvät harjoitettuun talouspolitiikkaan ja alojen sääntelyyn lainsäädännön kautta.

Essayah huomautti, että hoito- ja opetusalojen hätään on yleensä vastattu kiristämällä niitä koskevaa lainsäädäntöä, mutta resursseja ei ole kuitenkaan lisätty.

13.08: Pääministeri Marin: Tärkeintä on Suomen ja suomalaisten turvallisuus

SDP:n puheenjohtaja ja pääministeri Sanna Marin piti vappupuheen vasemmiston yhteisessä vappujuhlassa Turussa.

Marin kuvailee puheessaan kulunutta hallituskautta. 

– Pandemia on vaikuttanut erityisen suuresti lapsiin, nuoriin ja haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin. 

Marinin mukaan kriisin jäljet näkyvät vielä pitkään. 

– Tulevien vuosien yksi tärkemmistä tehtävistä on hoito-, hoiva- ja oppimisvelan purkaminen. Meidän on huolehdittava siitä, että jokainen saa apua ja tukea, kun tarvitsee. 

Kulunutta hallituskautta kohdannut toinen kriisi, Ukrainan sota, vaatii Marinin mukaan kaikkien keinojen arvioimista Suomen turvallisuuden takaamiseksi. 

– Minulle kaikista tärkeintä on varmistaa Suomen ja suomalaisten turvallisuus, Marin sanoo. 

Pääministeri Marin: Kun ostamme energiaa Venäjältä, rahoitamme sotaa 1:56
Pääministeri Marin: Kun ostamme energiaa Venäjältä, rahoitamme sotaa

12.33: Sisä-Suomen poliisilla vilkas vappuviikonloppu

Sisä-Suomen poliisi kertoo tiedotteessaan vappuviikonlopun vastanneen tehtävämäärältään vilkasta kesäviikonloppua. 

Poliisia ovat työllistäneet erilaiset häiriökäyttäytymiseen, päihtyneisiin ja pahoinpitelyihin liittyvät hälytystehtävät. Lisäksi poliisi valvoi liikennettä ja tavoitti useamman kuljettajan, jota epäillään rattijuopumuksesta. Vakavampia rikoksia ei tähän mennessä ole tullut poliisin tietoon. 

Vappupäivän odotetaan jatkuvan vilkkaana.

11.38: Esplanadi-kaaharia epäillään törkeästä rattijuopumuksesta

Helsingin poliisi epäilee, että 33-vuotias mies ajoi väkijoukkoon Pohjoisesplanadilla vappuaattona iltaseitsemän aikaan. Poliisi kertoo MTV:lle, että tapauksesta epäilty mies loukkaantui tilanteessa vakavimmin. Hän on edelleen sairaalahoidossa. 

Miestä epäillään alustavasti törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, vammantuottamuksesta, virkamiehen vastustamisesta ja niskoittelusta.

Lue lisää aiheesta täältä

11.24: Etelä-Karjalassa vappuna väkivaltaa ja rattijuopumuksia

Poliisia työllisti vappuna Lappeenrannassa tapon yritys ja pahoinpitelyt sekä liikenne- ja omaisuusrikokset, tiedottaa Kaakkois-Suomen poliisilaitos.

Tapon yritys tapahtui Lappeenrannan keskustassa vappupäivän aamuna noin klo 5.30. Uhrille aiheutui väkivallanteosta vakavia vammoja. Lue lisää aiheesta täältä.

Poliisi kertoo, että kokonaisuudessaan vapun tehtävämäärät eivät olleet kovin paljon suurempia kuin kahden edellisen viikonvaihteen aikana. 

Alkoholilla oli tehtävissä aiempia viikonloppuja isompi osuus, juopumuksen tai häiriökäyttäytymisen osalta kiinniotettuja oli enemmin kuin kahtena edellisenä viikonloppuna.

11.15: Lapin poliisilaitoksen harva-alueella vapun juhlinta ollut melko railakasta

Lapin poliisilaitoksen tiedotteen mukaan vappuaattona Kittilän Levillä tapahtui kaksi pahoinpitelyä ja yksi törkeä pahoinpitely, joista kirjattiin rikosilmoitukset. Lisäksi sakkoja kirjoitettiin muun muassa järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisista.

Poliisin huostaan päätyi myös väärään asuntoon ikkuna rikkomalla tunkeutunut mies ja liikekiinteistöön oven lasi rikkomalla tunkeutunut mies.

Levillä suoritettiin huumausaineiden katuvalvontaa. Valvonnassa löydettiin mm. kokaiinia, hasista ja marihuanaa. Huumausainevalvonnassa kirjattiin useita rikosilmoituksia ja tehtiin kiinniottoja, joita poliisi selvittää.

9.51: Helsingin poliisilla reilut 300 tehtävää viime yönä

Helsingin poliisilla oli reilut 300 tehtävää vappuaaton ja vappupäivän välisenä yönä.

Poliisi luonnehti iltakuuden ja aamukuuden välistä aikaa vilkkaaksi ja paluuksi koronaa edeltävään aikaan viime vuosikymmenen puolelle.

Kaupungilla korostuivat nahistelut, tappelut ja väkivaltaiset yhteenotot yleisillä paikoilla, poliisin yleisjohdosta kerrottiin STT:lle. Kotihälytysten osuus oli vähäinen.

Vappupäivän vietto perinteisine kulkueineen ja mielenosoituksineen on käynnistymässä. Helsingin poliisi arvioi päivän sujuvan huomattavasti viime yötä rauhallisemmin.

8.17: Helsingin kaupunki: "Kuoharipullojen kerääjille leffalippuja"

– Kun palauttaa kuohuviinipullojen keräyspisteeseen kaksikymmentä kuohuviinipulloa, saa kaupungilta leffalipun, Helsingin kaupunki tiedottaa verkkosivuillaan.

Kaupungin mukaan lippuja jaetaan yhteensä jopa 1 500 kappaletta. Kaupunki kertoo, että Kaivopuistoon tuodaan kaksi pullonkeruupistettä.

Kaupunki järjestää keskustaan ja Kaivopuistoon myös tapahtumaroskiksia, avolavoja, kuohuviinipullojen keräyslavoja sekä peltitynnyreitä kytevälle grillijätteelle. Vessoja löytyy hätätilanteita varten monista puistoista, kuten Kaivopuistosta, Tähtitorninmäeltä ja Esplanadinpuistosta. 

8.09: Vapputunnelmaa kuvina




7.28: Poliisi: "Huomattava ero aiempiin koronapandemia-ajan vappuihin"

Koronavirusrajoituksista vapaampi vappu on saanut juhlijat ottamaan ilon irti, arvioidaan muun muassa Helsingin poliisista STT:lle. 

–Tuntuu, että nyt otetaan vähän niin kuin ilo irti enemmän, kun päästään vapaammin liikkumaan. Sellainen tuntuma on, että selkeästi vilkkaampaa olisi. Sekä ravintolat ovat auki, yleisjohtaja, komisario Juha Haapalainen Helsingin poliisista vertaa yötä koronavappuihin.

Myös Sisä-Suomen poliisista arvioidaan, että yön juhlinnassa on ollut työkokemuksen perustella huomattava ero aiempiin koronapandemia-ajan vappuihin. Sisä-Suomen poliisin yleisjohtaja, komisario Jari Lindholm sanoo, että yö oli erittäin kiireinen iltayhdeksästä alkaen Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla. 

– Kun olin viime vappuna töissä, silloin oli hiljaista kuin huopatossutehtaalla tähän aikaan, Lindholm sanoo.

Vielä ennen kello neljää juhlinta oli käynnissä muun muassa Helsingissä, Oulussa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. 

Helsingin poliisista arvioidaan, että sää saattaa vapunpäivänä vaikuttaa piknikkeihin. Haapalainen sanoo, että koleampi ja viileämpi voi saada ihmiset jäämään koteihinsa.

6.50: Sadekuurot vaanivat vapunviettäjiä

Vapunpäivälle on odotettavissa vaihtelevaa pilvisyyttä ja monin paikoin myös sadekuuroja, kertoo Ilmatieteen laitos.

Päivällä lämpötilat nousevat maan etelä- ja keskiosassa 6–11 asteeseen.

Maan pohjoisosassa on päivällä 2–6 lämpöastetta. Pohjoisessa on enimmäkseen poutaa.

Lue lisää vappupäivän säästä tästä!

5.51: Tänään juhlitaan vappua

Vapunpäivänä perinteikkäät työväen vappukulkueet marssivat useissa kaupungeissa ja monet juhlistavat päivää piknikeillä.

Ympäristöasiat kannattaa muistaa ottaa huomioon juhlinnassa, sillä vapusta tulee helposti vuoden roskaisin juhlapyhä.

Kestävää kulutusta voi edesauttaa esimerkiksi kierrättämällä vanhoja vapputamineita.

Piknikille mukaan voi ottaa kunnon aterimet ja mukit.

5.16: Vappuaattoa juhlittiin myöhään yöhön

Koronavirusrajoituksista vapaampi vappu sai juhlijat ottamaan ilon irti vappuaattona, arvioidaan muun muassa Helsingin poliisista STT:lle.

Myös Sisä-Suomen poliisista arvioidaan, että yönjuhlinnassa oli työkokemuksen perustella huomattava ero aiempiin koronapandemia-ajan vappuihin.

Itä-Suomen poliisista sanotaan STT:lle, että juhlinta oli viime vappuun verrattuna rauhallisempaa. Syynä saattaa olla kolea sää. Esimerkiksi Kuopiossa on ollut yöllä pakkasta.

Eri puolilla maata juhlat jatkuivat pitkälle yöhön. Tähän on poliisilaitosten arvioiden mukaan vaikuttanut se, että ravintolat olivat tänä vappuna auki.

Lauantai 30.4.

23.11: Vapun vietto vilkastunut Tampereella ja Oulussa

Vapunaaton illan edetessä poliisilla on pitänyt ainakin Tampereella kiirettä. Hiljaisen alkuillan jälkeen tehtäviä on ollut iltaseitsemästä alkaen koko ajan, Sisä-Suomen poliisista kerrotaan. 

Poliisitehtävät ovat sisältäneet muun muassa häiriökäyttäytymistä ja perheväkivaltatapauksia.

Myös Oulun poliisista kerrottiin STT:lle iltakymmenen jälkeen, että vapunaaton ilta on ollut poliisitehtävien puolesta vapulle tyypilliseen tapaan kiireinen.

– Humalaisia ja jonkin verran häiriökäyttäytymistä. Perinteistä vappuhulinaa, Oulun poliisista kerrottiin.

22.15: Poliisi: Helsingin vappu sujunut rauhallisesti, onnettomuutta tutkitaan

Komisario Simo Kauppinen Helsingin poliisilaitokselta kertoo MTV:n Kymmenen uutisissa, että Helsingin keskustassa alkuillasta tapahtuneessa onnettomuudessa on loukkaantunut kolme ihmistä.

– Tahallisuudesta ei ole mitään viitteitä. Tutkinta selvittää asiaa.

Myöskään siitä, onko kuljettaja ollut alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alainen, ei ole poliisin mukaan tällä hetkellä viitteitä.

Kauppisen mukaan vapun juhlinta on sujunut muuten hyvin.

– Itse asiassa erittäin positiivisissa merkeissä. Paljon ollut ihmisiä liikenteessä, pääosin hyvillä mielin. Ja kelikin on suosinut, Kauppinen tiivistää.

– Tiedotimme aiemmin kahdesta loukkaantuneesta, mutta myöhemmin poliisille ilmoittautui kolmas, lievästi loukkaantunut, sivullinen, poliisi tviittaa.

21.07: Vapun vietto sujunut rauhallisesti lukuun ottamatta onnettomuutta Helsingin keskustassa

Vapun vietto on sujunut poliisin mukaan Helsingissä rauhallisesti lukuun ottamatta liikenneonnettomuutta, jossa kaksi ihmistä loukkaantui.

Poliisin alustavien tietojen mukaan Pohjoisesplanadia ajanut auto törmäsi useaan muuhun autoon. Kaksi ihmistä vietiin sairaalahoitoon.

Sisä-Suomen ja Oulun poliisista kerrottiin tänään alkuillasta, että vapun juhlinta oli alkanut rauhallisesti Tampereella ja Oulussa.

20.12 Poliisi: Helsingin onnettomuudessa loukkaantuneet kuljetettu sairaalahoitoon

Poliisin mukaan Helsingin keskustassa tapahtuneessa onnettomuudessa loukkaantuneet kaksi ihmistä on kuljetettu sairaalahoitoon.

Poliisi epäilee kuljettajaa alustavasti törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä vammantuottamuksesta.

20.02: MTV:n silminnäkijä: Helsingissä ihmisiin törmännyt auto ajoi kovaa vauhtia, poliisi joutui käyttämään voimaa hänen kiinni ottamisessaan 

MTV Uutisten toimittajan Ville Kettusen haastattelema silminnäkijä kertoo onnettomuuspaikalta Helsingin keskustasta, että kahden ihmisen päälle ajanut auto ajoi puistotiellä kovaa vauhtia. 

– Kuului pamahdus, mutta minulle ihmeen kaupalla ei käynyt mitään. Minulla ei ollut turvavyötäkään enää päällä, kun olin jo pysähtynyt. Taivaan varjelukset olivat mukana, kertoo Timi, jonka auton oveen toinen auto törmäsi, kun hän oli parkkeeraamassa autoa puiston laitaan.

Timi arvioi, että puistossa törmäilleen auton nopeus oli ainakin ”100 kilometriä tunnissa”. Hänen mukaansa kuljettaja ei lähtenyt polisin matkaan vapaaehtoisesti, vaan polisi joutui käyttämään voimaa tilanteessa.

19.37: Ainakin kaksi ihmistä loukkaantunut onnettomuudessa Helsingissä

Alustavien tietojen mukaan Pohjoisesplanadia ajanut auto törmäsi useaan autoon. Ainakin kaksi ihmistä on loukkaantunut. Kuljettaja on poliisin hallussa.

Poliisin mukaan kyse ei ole tahallisesta teosta. Loukkaantumisten vakavuudesta poliisi ei vielä kerro.

Erään silminnäkijän mukaan tapahtumapaikalla oli kymmeniä ihmisiä, jotka väistivät auton vain vaivoin.

STT:lle kerrottiin paikan päältä, että paikalla on paljon poliisiajoneuvoja.

19.27 Poliisi: Pohjoisesplanadilla Helsingissä liikenneonnettomuus

Pohjoisesplanadilla on tapahtunut liikenneonnettomuus, kertoo Helsingin poliisi Twitterissä. 

Poliisi ja pelastuslaitos ovat paikalla selvittämässä tilannetta. 

19.23 MTV:n toimittaja: Helsingin keskustassa auto ajanut mahdollisesti ihmisen päälle

Helsingin keskustassa Esplanadin puistossa auto on ajanut mahdollisesti jonkun ihmisen päälle, kertoo paikalle oleva MTV Uutisten toimittaja Ville Kettunen. 

19.05: Vapun vietto sujunut rauhallisesti Tampereella ja Oulussa

Vapun juhlinta on sujunut Tampereella toistaiseksi rauhallisesti, Sisä-Suomen poliisista kerrotaan.

– Katukuvassa on ollut jonkin verran ihmisiä, mutta yllättävän rauhallisesti on sujunut tähän mennessä, komisario Satu Tepponen kertoi ennen kello kuutta.

 Häiriökäyttäytymistä ei ole poliisin mukaan ilmennyt sen enempää kuin yleensäkään viikonloppuisin.

– Toivotaan, että rauhallinen tahti jatkuu koko illan ja yön. Vaikka rajoitukset ovat hellittäneet, toivottavasti ihmiset ymmärtäisivät pitää malttia juhlinnassa, Tepponen sanoi.

Myös Oulun poliisista kerrottiin STT:lle alkuillasta, että vapun juhlinta on toistaiseksi sujunut ongelmitta, vaikka väkeä onkin ollut liikkeellä.

19.03: Minna Canthin patsaita muistettu tasa-arvon hengessä

Vapunaattoa on vietetty perinteiden mukaisesti suurissa opiskelijakaupungeissa.

Oulussa opiskelijoiden vappuperinteisiin on kuulunut runoilija Frans Mikael Franzénin patsaan lakitus puoliltapäivin.

Jyväskylässä Minna Canthin patsas lakitettiin Kirkkopuistossa kuuden aikaan. Lakituksesta vastasi Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta.

Tampereella sijaitseva Minna Canthin patsas puolestaan huomioitiin perinteisesti kukittamalla jo aamupäivällä. Kun vapunaatto on puoliltaöin kääntynyt vapunpäivän puolelle, Tampereen teekkarit lakittavat Konsulinsaaressa Kultakutrin patsaan.

19.03: Manta sai jälleen lakkinsa ison yleisön edessä – kymmenettuhannet seurasivat lakitusta Helsingin Kauppatorilla 

Havis Amanda -patsaan kutreille painettiin illalla ylioppilaslakki Helsingin Kauppatorilla. Myös yleisö pääsi seuraamaan lakitusta paikan päälle runsain joukoin koronatauon jälkeen. 

Helsingin poliisin arvion mukaan ihmisiä oli paikalla kymmeniätuhansia.

Vapunaaton ohjelma Kauppatorilla alkoi jo neljältä iltapäivällä musiikilla. Torilla yritettiin myös karaokelaulun Suomen ennätystä. Kaupungin vapputervehdyksen lausui juhlakansalle Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.

18.20: Kuopiossa vapun vietto on vielä rauhallista poliisin mukaan

18.08: Helsingin kaupungin vappukartan avulla löytyy kaverit Kaivarista

18.00: Manta on lakitettu!

Havis Amanda eli Manta on lakitettu jo sadan vuoden ajan.

17.55: Kauppatorilla tehtiin Suomen ennätys

Helsingin Kauppatorin kupeessa tehtiin tänään joukkokaraoken Suomen ennätys Tiktakin Heilutaan -kappaleen tahtiin.

17.50: Miten onnistui Mantan pesu tänä vappuna?

Tältä näytti Havis Amandan pesu vappuna 2022 2:05
Tältä näytti Mantan pesu aikaisemmin tänään.

17.33: Joukkokaraoken Suomen ennätysyritys tulossa

Ennen Mantan patsaan lakitusta, Helsingissä yritetään joukkokaraoken Suomen ennätystä klo 17.45.

17.08: Vapunaattoa vietetään tänään varsin viileässä säässä eri puolilla Suomea

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että erityisesti etelässä on illan aikana jonkin verran tuulta, mikä korostaa sään kylmyyttä.

Vapunaatto on selkeä ja poutainen Etelä- ja Pohjois-Suomessa, mutta maan keskiosassa liikkuu vielä kuurotyyppisiä sateita. Sateet voivat tulla vetenä, räntänä tai lumena.

Päivän ylimmät lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 2–9 astetta ja maan pohjoisosassa 2–6 astetta. Yöllä lämpötilat laskevat suuressa osassa maata pakkasen puolelle.

17.01: Mantan pesu on alkanut

Mantan lisäksi ympäri Suomen pestään erilaisia patsaita, muun muassa Veljmies Kuopiossa ja Unto-patsas Kouvolassa.

16.22: Vankkurit ja lakki ovat saapuneet Mantalle

Manta pestään klo 17 ja lakitus tapahtuu klo 18.

16.19: Helsingin poliisi seuraa vapun tapahtumia Twitter-ketjussaan

16.00: Hevosvankkurit kuljettavat lakkia kohti Mantaa Aleksanterinkadulla 

MTV Uutiset Liven toimittaja Ville Kettunen on mukana viemässä lakkia kohti Mantaa. Miksi lakkia kuljetetaan hevosvankkureilla?

– Ajateltiin ihan vaan, että se lakki tulee yleensä jollain hauskalla tavalla Mantan patsaalle, joskus dronella, joskus kulkueella. Mietittiin mikä olisi hauskaa. Kerran sitten satuttiin katsomaan, että onpas hyvännäköinen heppakärry. Laitoin Instagramissa viestiä ja kyydissä ollaan, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan Manta Crewn Iida Juntunen kertoo.

15.20: Presidentti Sauli Niinistö toivottaa iloista vappua Twitterissä

13.40: Helsingin poliisi on varautunut vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun

Kahden koronan varjostaman vuoden jälkeen poliisi odottaa perinteisen vilkasta vappua. Ihmisten ennakoidaan liikkuvan kaupungilla koko viikonlopun ajan. 

− Vapun sijoittuminen viikonloppuun tekee siitä vuoden vilkkaimman viikonlopun poliisitehtävien määrässä mitattuna. Olemme varautuneet riittävällä määrällä poliisipartioita, kertoo ylikomisario Jere Roimu.

Poliisi muistuttaa kaikkia pitämään huolta kavereista ja vanhempia pysymään kartalla alaikäisten lasten liikkeistä. 

11.14: Etelä-Suomen hiihtokeskuksissa poikkeuksellinen lumivappu

Etelä-Suomeen viime viikon aikana saapuneet yöpakkaset ovat mahdollistaneet täysin poikkeuksellisen tilaneet alueen hiihtokeskuksissa. Ainakin Vihti Ski on pystynyt lumettamaan osan rinteistään laskukuntoon, mitä ei ole vappuna tapahtunut koskaan.

Katso alla oleva video: Näin vappua vietetään rinteessä Vihdissä!

Erikoinen vappu Etelä-Suomessa: Vihdissä aukesi laskettelukeskus vapuksi 8:00
Erikoinen vappu Etelä-Suomessa: Vihdissä aukesi laskettelukeskus vapuksi!

Havis Amanda -patsaan kutreille painetaan ylioppilaslakki tänään vappuaattona kuudelta illalla. Kauppatorilla Helsingissä sijaitsevan patsaan lakittavat Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) edustajat.

Ennen Mantan lakitusta patsas pestään ja rokotetaan. Paikalla järjestetään myös kello 17.45 joukkokaraoken Suomen ennätysyritys, johon odotetaan osallistuvan tuhansia ihmisiä.

MTV Uutiset lähettää suorana tapahtumat Mantan patsaalta sekä juhlahumusta iltapäiväneljästä alkaen!

  • Klo 16: Lakki lähtee hevosvankkureissa klo 16 kohti Mantaa
  • Klo 16.30-16.45 Vankkurit perillä Mantan luona
  • Klo 16.45 Ilmakuvaa nosturista Esplanadin vappuhulinasta
  • Klo 17 Mantan pesu
  • Klo 17.45 Joukkokaraoken Suomen ennätysyritys 
  • Klo 17.55 Mantan rokotus 
  • Klo 18.00 Lakitus 
  • Klo 18.00 --> Kierrämme kaupungilla juhlintaa seuraamassa

Helsingin kaupunki on varautunut vapun juhlintaan tuomalla keskustan alueelle ja etenkin puistoihin parisataa käymälää, runsaat 30 pisoaaria, tapahtumaroskiksia, avolavoja, kuohuviinipullojen keräyslavoja ja peltitynnyreitä kytevälle grillijätteelle.

Kaupungin verkkosivuilla muistutetaan siitä, että kunta-alan työtaistelut voivat vaikuttaa vapun jälkien siivoamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat