Poliisi tyhjentää Kaivopuistoa juhlakansasta – MTV:n suuri Vappulive seuraa aaton juhlintaa hetki hetkeltä tässä jutussa!

MTV Uutiset seuraa vappukansan juhlinnan käänteitä ajantasaisesti tässä artikkelissa. Toimittajamme on paikalla kauppatorilla, jossa Havis Amandan patsas on lakitettu perinteiseen tapaan.

Kello 23.30: Myöhäiseen iltaan taittuneen vappuaaton vietto on poliisin mukaan jatkunut rauhallisesti koko maassa, vaikka väkeä on edelleen runsaasti ulkona liikenteessä. Esimerkiksi Oulun poliisin johtokeskuksesta kerrottiin STT:lle, että haalaripukuista opiskelijakansaa on liikenteessä runsaasti, mutta koko keskustan alueella ei iltakymmenen jälkeen ollut ainuttakaan tehtävää käynnissä.

Muista johtokeskuksista kerrotaan, että poliisilla on tehtäviä tasaiseen tahtiin, mutta mitään muista juhlapäivistä poikkeavaa ei ole havaittavissa. Esimerkiksi Itä-Suomen poliisi kertoi, että sillä oli vappuaaton illan aikana yhdeksään mennessä ollut reilut sata tehtävää. Monet tehtävistä liittyivät järjestyksenvalvontaan tai liikenteeseen.

STT:n mukaan myös Helsingissä vapun juhlinta on sujunut rauhallisesti. Nuorten auttamisoperaatiota johtava Timo Kontio Helsingin kaupungilta sanoo, että väkeä on ollut liikkeellä paljon, mutta erityisen päihtyneitä autettavia nuoria ei tänä vuonna ole ollut.

Kello 22.40: Helsingissä poliisi on alkanut tyhjentää Kaivopuistoa vappuaaton juhlijoista, poliisin johtokeskuksesta kerrotaan STT:lle. Poliisin mukaan Kaivopuistoon on kerääntynyt selvästi eniten juhlijoita, ja monet ovat alaikäisiä tai nuoria aikuisia.

Poliisin mukaan Helsingissä vapun juhlinta on sujunut tähän asti rauhallisesti. Myös nuorten auttamisoperaatiota johtava Timo Kontio Helsingin kaupungilta sanoo, että väkeä on ollut liikkeellä paljon, mutta erityisen päihtyneitä autettavia nuoria ei tänä vuonna ole ollut.

Kello 21.00: Sisä-Suomen poliisilla on käynnissä Twitter-maraton eli poliisi tviittaa jokaisesta tehtävästään. Moni tehtävistä liittyy päihteisiin ja häiriökäyttäytymiseen, kertoo STT.

–  Jyväskylässä mies kuseksii kerrostalon katolta ja juo kaljaa siellä.

–  Tampereella nahistelua Koskipuistossa alaikäisten kesken.

–  Häiriökäyttäytyjä Tampereella sai kyydin putkaan kopeloituaan penkillä voimiaan keränneen juhlijan taskuja.

–  Huumebileet. Meteli ja hasis haisee Jyväskylässä, poliisi listaa Twitterissä.

Helsingin poliisi puolestaan kertoo, että se on aloittanut nuorten auttamisoperaation Helsingin kaupungin ja useiden järjestöjen kanssa. Auttamisoperaatio jatkuu niin kauan kuin nuoria on liikenteessä, poliisi tviittaa.

Kello 20.30: Vappuaaton vietto on alkanut ympäri Suomen rauhallisesti ilman suurempia järjestyshäiriöitä, poliisin johtokeskuksista kerrotaan STT:lle. Ulkoilmassa iltaansa viettää monilla paikkakunnilla kuitenkin paljon ihmisiä.

Ainoastaan Sisä-Suomen poliisista kerrotaan, että ilta on lähtenyt käyntiin kiireisenä. Moni tehtävistä liittyy päihteisiin ja häiriökäyttäytymiseen.

Kello 19.30: Vapun juhlinta jatkuu Mantan lakituksen jälkeen! Jos vappuun kuuluu munkinpaistoa, Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos neuvoo Twitterissä, miten itse tehdyt munkit saa valmistettua ilman palokunnan apua.

Tilastokeskuksen mukaan vappu näkyy suurena piikkinä Alkon kokonaismyynnissä. Vappuviikolla kuohuviiniä arvioidaan ostettavan yli 390 000 litraa, kun normaalisti kuohuvaa myydään viikon aikana noin 67 000 litraa.

Tilastokeskus muistaa myös mainita, että vuonna 2016 suomalainen kulutti nakkeihin noin 33 euroa vuodessa.

Kello 18: Lakki on laskettu Mantan patsaan pronssikutreille! Rohkeimmat vapun juhlijat ovat edenneet altaaseen polskimaan sihijuominensa.

Kello 17.45: Seuraavaksi on vuorossa perinteinen Havis Amandan patsaan lakittaminen.

Kello 17.10: Mantan patsaan pesu on alkanut! Patsaan pesevät Aalto-yliopiston yhteisöjaosto Aavan jäsenet. Havis Amandan lakitusta edeltävä toimenpide lisättiin perinteeseen 1980-luvulla. 

Klo 16.40: Vappukulkue on hiljalleen virrannut kauppatorille, ja Esplanadit ja tori ovat täyttyneet sadoista vapun juhlijoista. Musiikki pauhaa koväänisistä ja vapputunnelma on korkealla.

Kello 16: Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaiden johtama vappumarssi on lähtenyt liikkeelle kohti Helsingin keskustaa Pohjoiselta Rautatiekadulta! Kulkue suuntaa kohti kauppatoria, jossa Havis Amandan patsas lakitetaan perinteiseen tapaan.

– Todella hyvä meininki, tämä paraati on aina ollut minulle vapun kohokohta, kertoo kulkueen matkassa marssiva naishenkilö.

– Samat sanat, ihan sika hauskaa! hihkuu hänen ystävänsä.

Kaunista säätä ylistävien ystävysten matka jatkuu Mantan lakituksen jälkeen Helsingin tuomiokirkolle ja lopulta Kaivohuoneelle iltaa jatkamaan.

Kello 15.30: Vapputunnelmissa on myös Oulun poliisi, joka on muistanut vappukansaa "miekkahotellissaan" aivan erityisillä Vappu-patjoilla.

– Kyseessä ei ole kuitenkaan sesonkistailaus, vaan vakiovaruste, humoristisessa Twitter-viestissä selvennetään.

Kokoomuksen helsinkiläinen kansanedustaja Wille Rydman kirjoittaa Facebookissa, että vapun myötä meneillään ovat vuoden hirveimmät 24 tuntia.


– Ensin ihmisjoukot rynnivät kotikonnuilleni Helsingin keskustaan, harjoittavat läpi yön kaikkia mahdollisia kuolemansyntejä ja jättävät paikat karmeaan kuntoon. Kun kauhujen yö viimein on ohi ja aamu sarastaa, alkavat punaliput liehua, torvet soida, kommunistit marssia ja poliitikot pitää puheita, joissa lupaillaan työteliäiden veronmaksajien rahoja holtittomasti joka puolelle. Hyi, kansanedustaja veistelee.

Kello 15: Toistaiseksi erikoisimpiin Otaniemen juhlakansan viritelmiin on kuulunut Citroen-merkkisen vanhemman mallisen henkilöauton sisälle viritelty palju. Kaksi kylpijää nauttikin vapusta auton katon kautta istuttavassa ammeessa.

– Kyllä tämän tekemiseen muutama tunti meni, mutta tuloksiin voi olla tyytyväinen. Vesi pysyy sisällä ja on lämmintä, kylpijä kertoi ihmelaitteestaan.

Kello 14: Wappuriehan julistuksen myötä vapun vietto on nyt virallisesti täydessä vauhdissa. Teekkarikylään on kerääntynyt satoja vapun juhlijoita. Osalla vapun vietto on jo pitkällä, eikä univaje haittaa tunnelmaa.

– Ei ole paljon nukuttu, mutta tässä sitä kitkutellaan. Se on semmoinen kolmen päivän putki menossa, kommentoi opiskelijahaalareihin pukeutunut ja aurinkolasien taakse verhoutunut juhlija.

Otaniemen Smökin edustalle vapaapalokunnan paloauton kyydissä saapunut Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä iloitsi erikoisesta kuljetuksestaan töihin.

– Vapputunnelma lähti hyvään kiitoon siitä. Tämä on jokavuotinen perinne, jolle en voi yhtään mitään! Niemelä nauraa.

Myös fuksimajuri Noora Salmisen vappuaatto on käynnistynyt vauhdikkaissa merkeissä. Erikoisen tittelin omaavan henkilön tehtäviin on kuulunut aamulla muun muassa tuhannen uuden teekkarin lakittaminen. Eriskummallinen on myös hänen mukanaan kantamansa sauva.

– Tämä on fuksimajurin sauva. Tämä on aina käytössä istuvalla fuksimajurilla eli sillä, joka on vastuussa fuksien kasvatuksesta Otaniemessä, Salminen kuvailee edustuskapistustaan.

Lue myös:

    Uusimmat