Mainos

Vapolla hyvä tulosvuosi

Vapo-konsernin liikevaihto kasvoi viime vuonna runsaat 13 prosenttia ja nousi 1645 miljoonasta markasta 1861 miljoonaan markkaan. Vapon tulos ja kannattavuus paranivat selvästi ja yhtiön voitto kasvoi 119 miljoonasta 168 miljoonaan markkaan.

Tulosparannus johtui toimitusjohtaja Esko Muhosen mukaan pääosin sahausliiketoiminnan kasvaneesta tuotannosta ja kannattavuuden paranemisesta. Emoyhtiö Vapo Energian osuus liikevaihdosta oli 834 miljoonaa ja Vapo Timberin 821 miljoonaa markkaa. Sahatavaran toimitukset nousivat 649 000 kuutiometriin. Viennin osuus yhtiön liikevaihdosta oli 33 prosenttia.

Vapo Energian turvetuotanto kohosi viime vuonna ennätystasolle ja oli 27,3 miljoonaa kuutiometriä. Energiaturpeen toimitukset vähenivät 3,6 prosenttia, mutta puupolttoaineen toimitukset kasvoivat. Yhteensä Vapo toimitti energiaa 19 terawattituntia eli kaksi prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Syynä energiatoimitusten laskuun oli Muhosen mukaan sähkökaupan vapautuminen. Se johti lauhteella tuotetun sähkön korvaamiseen osittain tuontisähköllä. Lauhdetuotannon vähentynyttä polttoaineen tarvetta korvasivat osin muiden asiakkaiden lisääntynyt turpeen käyttö ja uudet käyttökohteet.

Turpeen ja puuperäisten polttoaineiden osuus energian kokonaiskulutuksesta oli viime vuonna 26 prosenttia. Turpeen osuus energian kokonaiskulutuksesta oli 7 ja sähkön hankintamäärästä 8 prosenttia. Kaukolämmön tuotannossa biopolttoaineiden osuus oli runsas viidennes.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.