Vapise Petteri! Lentämistä harjoitteleva Usva-poro yrittää loikkia tiensä joulupukin sydämeen: "Tässä olisi pukille uusi avustaja"

0:19
Poronhoitaja Venla Silanterä tallensi pätkän Usvan upeaa lentoharjoittelua videolle.

Pidä varasi Petteri Punakuono! Lennokas Usva-poro haastaa taidoillaan legendaarisen sarvipään.

Toista jouluaan viettävä Usva-poro on innokas ja utelias kaveri. Nuori herra on joulun alla täynnä intoa ja se näkyy. Leikkisä loikkija harjoittelee lentämistä Nuuksion Poropuistossa – kenties tehdäkseen vaikutuksen farmilla viikonloppuna vierailevaan joulupukkiin.

– Pukki käy tässä jo viikonloppuna katselemassa. Usva varmaan esiintyy innokkaasti, että tässä olisi pukille uusi avustaja, farmin toinen omistaja Susanna Almén kertoo hyväntuulisesti.

Usva olisikin hyvä apuri joulupukin rekeä vetämään. Suloinen ja ihmisläheinen hurmuriporo sulattaisi varmasti niin lasten kuin aikuistenkin sydämet.

Lentoturvallisuus on kuitenkin toinen juttu. Usvan nenä ei loista ja tuo valoa pimeään, eivätkä porot päästele juuri ääniä kuin syödessään. Aattoiltana taivaalla liikkujien kannattakin olla varovaisia.

Muut tokan porot eivät harjoittele lentämistä yhtä innokkaasti

Usvan äiti, samassa tokassa elelevä Tähti, on poikaansa arempi ja ujompi. Tähti katselee etäämmältä, kun hänen jälkeläisensä loikkii näyttävästi. Orastavat lentotaidot eivät siis liiku suvussa. Almén myhäilee olevan mahdollista, että Usvalla on taikavoimia.

– Eivät muut harjoittele näin innokkaasti. Hän on mainio tapaus.

(Artikkeli jatkuu kuvien alla.)

Usva on tokkansa nuorin. Vanhemmat porot katsovat hölmistyneinä, miten Usvalla riittää energiaa lentoharjoitteluun. Tokan johtaja, komeasarvinen 7-vuotias Niila-uros ei katso pahalla nuorukaisen pyrkimyksiä. Niila ja Usva ovat tokan ainoita uroksia, jotka pitävät toisistaan huolta.

Usvan lempipaikka harjoitella lentotaitoja on videolla näkyvä tienpätkä. Siinä pääsee loikkimaan villisti koko tarhan ympäri. Välillä kaikki jalat nousevat ilmaan, kun Usva kiihdyttää vauhtiaan ja hyppää. Kallio tuo lentoharjoituksiin haastetta, mutta ketterä Usva ei pyllähdä.

Jäkälä maistuu iloon ja suruun

Usva selkeästi pyrkii pukin poroksi. Jos joulupukki katsoo, ettei nuori apuri ole vielä kypsä vaativaan tehtävään, on lohdutuspalkinto valmiina.

– Jäkälä on porojen suurin herkku. Se auttaa suurimpaan suruun, Almén sanoo.

Jäkälä maistuu Usvalle myös harjoittelun lomassa.

Jos Usvan haluaa tavata henkilökohtaisesti, kannattaa nokka suunnata kohti Nuuksiota. Nuukson poropuisto on joulukuussa viikonloppuisin auki kello 12–15. Joulupukki on paikalla vielä neljästi ennen jouluaattoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja