Mainos

Vapaavuori: TVO ei sitoutunut riittävästi

Teollisuuden Voiman ydinvoimaluvan täydennys ei etene eduskunnan käsittelyyn.

Hallitus päätti, ettei Olkiluoto 4 -ydinvoimalaitosyksikköä koskevan periaatepäätöksen voimassaolon määräaikaa pidennetä.  

Hallitus äänesti elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) esityksestä. Esitys hakemuksen hylkäämisestä voitti äänin 10-3.  

Vapaavuoren mukaan Olkiluoto 4 -hankkeen voimassaoloajan pidennys hylättiin, koska TVO ei ollut itse sitoutunut hankkeeseen riittävästi.

– Hakija ei ole itse sitoutunut hankkeeseen, jolle he hakevat lisäaikaa, Vapaavuori sanoi tiedotusvälineille.  

Hänen mukaansa lyhyempi määräaika kuin viisi vuotta olisi voinut mennä läpi, jos TVO olisi ilmaissut selvän omistautumisen hankkeeseen.  

Teollisuuden Voiman toimitusjohtaja Jarmo Tanhua sanoi tiedotteessa, että eduskunta arvioi Olkiluoto 4 -hankkeen yhteiskunnan kokonaisedun mukaiseksi vuonna 2010.  

Vapaavuoren mukaan nyt ei arvioitu yhteiskunnan kokonaisedun mukaisuutta.

– Arvioimme sitä, onko hankkeella edellytyksiä ja onko energiapoliittisista, kilpailullisista ja muista syistä perusteltua myöntää määräaikaa, johon yhtiö itse ei ole edes sitoutumassa.  

Vapaavuoren mukaan on kuitenkin hyvin mahdollista, että Olkiluoto 4 on esillä ensi vaalikaudella. Nyt tehty päätös ei muodosta hänen mukaansa ennakkokäsitystä siitä, miten TVO:n mahdollisiin myöhempiin hakemuksiin suhtauduttaisiin. 

– Seuraavan hallituksen tehtävä on miettiä, miten täytetään aukko, joka syntyy yhdestä tai kahdesta toteuttamatta jäävästä ydinvoimalasta.  

Vapaavuori olettaa, että esimerkiksi Fortumin Loviisan-reaktorien korvaaminen on esillä ensi vaalikaudella eduskunnassa.  

Viitanen äänesti Rinteen esitystä vastaan

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) olisi halunnut, että asia viedään eteenpäin eduskunnalle. Hänen kannallaan olivat SDP:n ministerit Lauri Ihalainen ja Krista Kiuru.  

Kaikki kokoomuksen ja RKP:n ministerit, kristillisdemokraattien ainoa ministeri Päivi Räsänen sekä SDP:n Piia Viitanen äänestivät Vapaavuoren esityksen puolesta.

Äänestyksessä eivät olleet paikalla SDP:n ministerit Erkki Tuomioja ja Susanna Huovinen, jotka ovat matkoilla. 

Vapaavuori esitti jo viime viikolla TVO:n lisäaikahakemuksen hylkäämistä, jota Rinne ei hyväksynyt. Rinteen vastaehdotus oli se, että TVO:lle myönnettäisiin pidennystä määräaikaan rakennusluvan hakemisesta 31.3.2019 saakka.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.