Vapaavuori lataa kovia sanoja hallitukselle: Lasten ja nuorten elämää on rajoitettu käsittämättömällä tavalla ilman perusteita

Erikoishaastattelussa Jan Vapaavuori 15:32
Vapaavuori oli tänään vieraana Viiden jälkeen -ohjelmassa. Ohjelman alussa hän puhuu tulevista Pekingin olympialaisista, mutta sen jälkeen keskustelu kääntyy lasten ja nuorten liikuntaharrastuksiin. Katso keskustelu videolta!

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja ja entinen pormestari Jan Vapaavuori on tyytymätön hallituksen koronapäätöksiin lasten ja nuorten kohdalla.

Hallitus on pyrkinyt siihen, että lapset ja nuoret saisivat elää mahdollisimman normaalia elämää. Tuoreella päätöksellä on todettu, ettei lasten harrastusten rajoituksia enää jatketa tammikuun lopun jälkeen.

Vapaavuori oli itse pormestarina kun pandemia alkoi. Tuolloin lapset sahasivat edestakaisin lähiopetuksen ja etäopetuksen välillä. Myös harrastustoimintaa rajoitettiin voimakkaasti.

Vapaavuorella on painava vastaus siihen, miten hyvin hallitus on onnistunut tavoitteessaan lasten ja nuorten elämän normalisoimiseksi.

– Huonosti. Huonosti tai todella huonosti, vähän vaihtelevasti, Vapaavuori puuskahtaa.

Hän huomauttaa, että myös harrastustoiminnassa ymmärretään se, että jos koronatilanne on todella paha, niin silloin luonnollisesti laitetaan kaikki kiinni. Mutta nyt yhteiskuntaa ei kuitenkaan olla suljettu kokonaan. Tämä on ristiriitaista.

– Yhteiskunnassa on kuitenkin yhtenäinen näkemys siitä, että viimeisenä ryhdytään rajoittamaan lasten ja nuorten toimintaa. Silti tähän on menty.

– On täysin käsittämätöntä, että ravintolaan pääsee, mutta lapsi ei pääse harrastamaan. Kaikki asiantuntijamme ovat yksimielisiä siitä, että rajoitusten vaikutus lasten ja nuorten puolella on vähäinen epidemian leviämisen kannalta.

Rajoitusten perustelu on Vapaavuoren mielestä ollut hataraa ja ristiriitaista.

– Ei sitä oikeastaan perustella mitenkään. On se surulliseksi vetänyt monta kertaa.

Lasten ja nuorten liikunta on Vapaavuoren mielestä hyvin tärkeää. Tämä on tullut esiin myös koronakriisin aikana.

– Sadoissatuhansissa suomalaisperheissä on ymmärretty se, mikä merkitys sillä on lapsen ja terveyden, mielenterveyden, kasvun ja kehityksen kannalta. Kuinka vahvasti lapset ja nuoret oirehtivatkaan, elleivät he pääse liikkumaan, Vapaavuori harmittelee.

Vapaavuori on ollut kansanedustaja, elinkeinoministeri, asuntoministeri, Euroopan investointipankin varapääjohtaja ja Helsingin pormestari. Tänään hän istui Viiden jälkeen -ohjelman sohvalla kattavassa haastattelussa! Artikkelin yllä olevalla videolla puhutaan ensin tulevista Pekingin olympialaisista. Sitten keskustelu kääntyy lapsiin ja nuoriin. Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat