Vantaalla vanhempansa murhannut mies oli syyntakeeton – käräjäoikeus antoi tuomion järkyttävästä teosta

Iäkkäiden vanhempiensa luona asunut mies tappoi raa’asti vanhempansa Vantaalla 2021 0:58
Video: Poliisin esitutkintamateriaali näyttää, kuinka kaksoismurhista syytetty viestitteli jatkuvasta rahan tarpeesta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 38-vuotiaan vantaalaismiehen kahdesta syyntakeettomana tehdystä murhasta. Mies surmasi molemmat vanhempansa veitsellä noin vuosi sitten.

Henkirikokset tapahtuivat Vantaan Askistossa sunnuntaina 21. marraskuuta viime vuonna.

Mies surmasi 71-vuotiaan äitinsä ja 73-vuotiaan isänsä perheen yhteisen kodin keittiössä veitsellä. Teko tapahtui yllättäen. Mies löi molempia vanhempiaan veitsellä useita kertoja ja jatkoi väkivaltaa vielä vanhempien maatessa lattialla.

Käräjäoikeus katsoi, että teko oli tehty erityisen raa’alla tavalla. Teko katsottiin myös kokonaisuudessaan törkeäksi.

Koska miehen katsottiin olleen tapahtumien aikaan syyntakeeton, käräjäoikeus jätti hänet rangaistukseen tuomitsematta.

Aikuinen mies asui vanhempiensa luona

Mies oli asunut vanhempiensa luona useamman vuoden ajan. Hän kärsi vakavista mielenterveyden ja elämänhallinnan ongelmista.

Poliisikuulusteluissa eräs lähiomainen kertoi, että mies oli ennen henkirikosta piinannut vanhempiaan pitkään. Hänen mukaansa isä pelkäsi poikaansa.

Henkirikokselle ei kuitenkaan esitutkinnan perusteella selvinnyt mitään yhtä selkeää motiivia.

Perheessä ei ollut tiettävästi esimerkiksi riidelty ennen väkivallantekoa, vaan perheen äiti oli laitellut ruokaa ja kattanut pöytää. Isä oli puolestaan katsellut tapahtumien aikaan televisiota. Aiemmin päivällä kylässä oli ollut vieraita.

THL on jo ennen oikeudenkäyntiä määrännyt 38-vuotiaan miehen tahdosta riippumattomaan psykiatriseen sairaalahoitoon. Mies osallistui oikeudenkäyntiin Niuvanniemen sairaalasta.

Mies tuomittiin maksamaan jutun asianomistajille, eli kuolleen pariskunnan muille omaisille henkisestä kärsimyksestä yhteensä 24 000 euroa. Lisäksi mies määrättiin maksamaan muita kuluja, kuten oikeudenkäyntikuluja useampien tuhansien eurojen edestä.

Miehen omaisuutta on määrätty takavarikkoon 44 000 euron edestä. Käräjäoikeus päätti asiasta, jotta vahingonkorvauksen maksua voidaan turvata.

Lue myös:

    Uusimmat