Vantaalla hämmästellään siellä täällä lojuvia ilokaasukapseleita – poliisi ei mahda kaasua imppaaville nuorille mitään: "Laitontahan se ei ole"

Vantaalla kummastellaan maahan kylvettyjä kapseliryppäitä: Huolestuttavia merkkejä hengenvaarallisesta tavasta 0:25
Vantaalaisnainen on pannut merkille, että eri puolille hänen kotikaupunginosaansa on jätetty lojumaan suuriakin määriä ilokaasukapseleita. Poliisin mukaan päihdyttävä kaasu on nuorten suosiossa.

Vantaalaisnainen pani merkille kotikaupunginosassaan siellä täällä lojuvat ilokaasukapselit ja aloitti aiheesta vilkkaan keskustelun sosiaalisessa mediassa. Poliisin mukaan päihdyttävän kaasun imppaaminen ei ole muodostunut ilmiöksi, mutta viitteitä aineen käytöstä löytyy säännöllisesti. Virkavalta ei voi asialle mitään, sillä kaasun ostaminen ei ole laitonta. 

MTV Uutiset haastatteli viime viikonloppuna vantaalaisnaista, joka on törmännyt viimeisen vuoden aikana lukuisia kertoja kadulla lojuviin ilokaasukapseleihin Vantaan Koivukylän alueella.

– Raivostuttavaa. Niitä näkyy alvariinsa ja välillä niitä on maassa levitettynä ihan säkkikaupalla, nainen kummasteli MTV Uutisille.

Nainen oli julkaissut asiasta päivityksen sosiaalisessa mediassa, ja ilokaasun päihdekäytöstä virisi runsaasti keskustelua.

"Nuoret niitä aika ajoin tilailevat"

Itä-Uudenmaan poliisin ennalta ehkäisevän yksikön ryhmänjohtaja, rikosylikonstaapeli Varpu Saapunki kertoo, ettei ilokaasun imppaaminen ole noussut Itä-Uudenmaan poliisin alueella varsinaisesti ilmiöksi, mutta siihen törmätään aika ajoin.

Kaasun käytöstä kielivät muun muassa koulujen ja päiväkotien pihoilta löytyvät käytetyt, tyhjät kaasukapselit. Saapungin mukaan muun muassa nuoret pelaavat kaasun kanssa, sillä sitä on helposti saatavilla.

– Leivontatarvikekaupoista niitä saa tilattua, ja kapselit ovat suhteellisen edullisia. Nuoret niitä aika ajoin tilailevat ja käyttävät päihteenä. Kapseleita löytyy sieltä täältä aina silloin tällöin.

Ei ole rikoslaissa kielletty

Vaikka ilokaasukapseleiden myynti päihtymistarkoituksiin on kielletty, poliisi ei voi varsinaisesti puuttua kaasun käyttöön.

– Laitontahan se ei ole, koska ilokaasua saa jokainen osaa. Sitä ei ole rikoslaissa kielletty.

– Se ei ole terveydelle hyväksi missään nimessä, mutta onneksi päihdevaikutus näissä kapseleissa on hyvin lyhytaikainen.

Viranomaiset ovat aiemmin varoittaneet käyttäjiä ilokaasuun liittyvästä tukehtumisvaarasta. Riski liittyy siihen, että ilokaasu voi syrjäyttää hapen keuhkoissa.

Lue myös:

    Uusimmat