Uusi ilmiö nuorten kesken leviää: Ilokaasua käytetään päihteenä nyt suurista pulloista – varomaton käyttö voi johtaa jopa halvaantumiseen

Vantaalla kummastellaan maahan kylvettyjä kapseliryppäitä: Huolestuttavia merkkejä hengenvaarallisesta tavasta 0:25
Video: Vantaalla maahan heitetyt ilokaasupatruunat antoivat viitteitä ilmiöstä jo vuonna 2020.

Ilokaasu yleistyy jälleen nuorison keskuudessa pääkaupunkiseudulla, kertovat useat nuoria kohtaavat tahot. Uusi ilmiö on, että ilokaasua käytetään päihteenä suurista pulloista, joka lisää yliannostuksen riskiä.

Nuorison keskuudessa ilmöitä on havaittu erityisesti maahanmuuttajanuorten parissa, kertoo A-klinikkasäätiön Jalma-hankkeessa projektikoordinaattorina työskentelevä Ahmed Mowlid. Hänen mukaansa ilmiö on huomattu jo viime keväänä.

Loppukeväästä hankkeessa huomattiin, että katukuvaan oli rantautunut aiemmin nähtyjen pienten ilokaasupatruunoiden tilalle suuria, pullomaisia ilokaasupatruunoita. Ne olivat alan toimijoille entuudestaan tuntemattomia.

– Kävi nopeasti ilmi jalkautuessa ja kohdatessa nuoria, että kyseessä on uudenlaisia ilokaasutynnyreitä, joita on helppo tilata verkosta, Mowlid kertoo.

– Uskon, että yleistymiseen vaikuttaa nuorten somekäyttäytyminen, esimerkiksi Britanniassa, josta on ladattu TikTokiin useita videoita. Videolla nuori käyttää ilokaasua runsaasti ja menettää tajuntansa, Mowlid kuvailee erästä näkemäänsä videota.

Videoiden nopea leviäminen tuo haitalliset ilmiöt nopeasti Suomeenkin, hän lisää.

Iso patruuna voi johtaa suuriin annoksiin

Nuorten kertoman mukaan pullomaiset patruunat ovat helpompia käyttää, ja niillä saa kerralla isompia annoksia ilokaasua. Tämä huolettaa ammattilaisia, sillä ilokaasua tiedetään käytettävän yhdessä muiden päihteiden kanssa.

A-klinikkasäätiön kohtaavan työn päällikkö Annuska Del Maso vahvistaa ammattilaisten huolen siitä, että ilokaasun käytössä yleistyvät suuret patruunat.

– Suuria ampulleja käyttäessä ilokaasun hengittämiseen ei tule sitä tiettyä breikkiä ja annostelu on haastavaa. Tämä taas voi johtaa tajunnan menettämiseen ja sitä kautta onnettomuuksiin, hän epäilee.

Heillä ei ole antaa mitään tiettyä selitystä siitä, miksi suuret ilokaasupatruunat ovat yleistyneet, mutta yksi vaihtoehto voi olla helppo saatavuus verkkokaupoista.

– Ainakin osa nuorista on kommentoinut, että miksi ei tilata isompaa ampullia samalla. Sitten ei tarvitse olla koko ajan vaihtamassa sitä, hän kertoo.

Poliisi tutkii ilokaasun välitystä päihteeksi

Komisario Katja Nissinen Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että ilmiö on myös poliisin tiedossa. Ilokaasun käyttö vaikuttaa kasvavan eräänlaisena trendinä.

– Poliisille on tullut viestejä eri suunnista, mikä kertoo ilmiön kasvusta, Nissinen kertoo.

Hän kuvailee, että esimerkiksi kansalaiset ovat ilmoittaneet pienistä ilokaasuampulleista jossain paikoissa, minkä lisäksi viestiä on tullut myös kouluista ja nuorisotyötä. Myös poliisi on tehnyt ilmiöstä itse suoria havaintoja.

Ilokaasun käyttö ei ole laitonta, ja ilokaasua saa myös myydä esimerkiksi kermaa vaahdottavien laitteiden käyttöön. Sen sijaan päihteeksi myynti johtaa poliisitutkintaan. Nissinen kertookin, että poliisin on tarkoitus nyt puuttua ilokaasun epäiltyyn välittämiseen.

– Myyjän vastuulla on jollain tasolla selvittää, mihin tarkoitukseen ilokaasua ollaan käyttämässä, Nissinen kertoo.

– Me poliisissa selvitetään näitä myyntitapahtumia ja hankitaan koko ajan lisätietoa välittämisestä.

Liika käyttö voi jopa halvannuttaa

Koska ilmiö on verrattain tuore, toivoo Nissinen, että vanhemmatkin tunnistaisivat ilokaasun käytön ilmiönä.

Nissinen on huolissaan ilokaasun käytön riskeistä. 

– On tullut ilmiötä, ettei ole enää pieniä ampulleja, vaan isompia pulloja. Kun niistä imetään jatkuvasti ja tiheämmin kaasua, niin siinä on käytetään kerta kaikkiaan liikaa ja siitäkin voi taju lähteä, hän pohtii.

Farmakologian dosentti Markus Storvik Itä-Suomen yliopistosta arvioi, että periaatteessa tajunnan menetys voi olla ilokaasun käytön, ja siitä koituvan hapenpuutteen välitön seuraus, mutta yleensä suurten määrien haittavaikutukset ovat toisenlaisia.

– Jos ilokaasua ottaa muutama kymmenenkin hengenvetoa päivässä, siitä voi jo aiheutua haittoja. Suuret määrät tuhoavat hermoston kyvyn tuottaa myeliiniä ja se voi johtaa tuntohermohaittoihin, toistuvasti ja suurilla annoksilla käytettynä jopa halvaantumiseen. Haittavaikutukset ovat pysyviä. Näitä vakavia haittoja onkin kuvattu maailmalla.

– Yksittäinen hengenveto ei aiheuta muuta kuin hassun olotilan. Nuorille ylipäätään kaikki päihteiden käyttö on aikuisiin verrattuna vaarallisempaa, sillä nuoruuteen liittyy tapaturma- ja hölmöilyalttiutta. 

Storvik pohtii, että tässäkin tapauksessa sekakäyttö on vielä haitallisempaa.

– Ilokaasu potentoi muiden päihteiden euforisia vaikutuksia, mikä voi edesauttaa hölmöilyä.

Toinen ilokaasun vaara liittyy ehkä yllättäen vegaaniuteen.

– Jos on yläasteiässä siirtynyt vegaaniseen ruokavalioon eikä ole hoksannut aloittaa B12-vitamiinin käyttöä, tietyn ajan jälkeen on ikätovereitaan alttiimpi hermovaurioille.

Juttua muokattu 20.9. kello 14.37: Juttuun lisätty kuva suurikokoisista ilokaasupulloista, joita on alkanut tulla ilmi myös Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat