Vantaalla kummastellaan maahan kylvettyjä kapseliryppäitä: Huolestuttavia merkkejä hengenvaarallisesta tavasta

Vantaalla kummastellaan maahan kylvettyjä kapseliryppäitä: Huolestuttavia merkkejä hengenvaarallisesta tavasta 0:25
Viranomaiset ovat varoitelleet vahvasti ilokaasun väärinkäytöstä päihteenä.

Facebookissa ihmetellään Vantaalla kaduilla lojuneita useita kapseleita.

Vantaalainen Päivi Kirkiö kertoo törmänneensä koiraansa ulkoiluttaessaan kadulla lojuviin kapseliröykkiöihin useita kertoja jo vuoden ajan.

– Raivostuttavaa. Niitä näkyy alvariinsa ja välillä niitä on maassa levitettynä ihan säkkikaupalla, Kirkiö kummastelee.

Kirkiö kertoo ilmiön puhuttaneen naapurustoa viime aikoina. Kirkiö myös ihmettelee, että miksi kapselit on pakko heittää kadulle lojumaan.

Kuvien perusteella kyseiset kapselit ovat ilokaasupulloja. Kirkiön julkaisema päivitys onkin herättänyt vantaalaisten Facebook-ryhmässä runsaasti keskustelua ilokaasun käytöstä päihteenä.

Ilokaasun käyttö päihdetarkoituksessa ollut jo vuosia tiedossa. Sitä ei ole kuitenkaan luokiteltu huumausaineeksi ja sitä saa myydä, joskaan ei päihdekäyttöön. Väärinkäyttöä kuitenkin tapahtuu. Poliisi on todennut olevansa ilokaasun edessä kädetön, koska aine ei ole laiton. 

Asiantuntijat varoittaneet ilokaasun päihdekäytöstä

Viranomaiset ovat varoitelleet vahvasti ilokaasun väärinkäytöstä päihteenä. 

Puhdas ilokaasu voi aiheuttaa tukehtumisen vaaran. Pahoinvointi voi tulla täysin yllättäen ja arvaamatta. Tällöin oksennusta voi vetää henkeen, mikä estää hapen saannin. Riskit moninkertaistuvat, jos alkoholin lisäksi henkilö käyttää lääkkeitä tai hänellä on hengityselinsairaus. 

Asiantuntijoiden mukaan jo muutaman patruunan peräkkäinen hengittäminen voi aiheuttaa hetkellisen tajuttomuuden. Alkoholin ja ilokaasun yhteiskäyttöön voi liittyä yllättäviä yhteisvaikutuksia, esimerkiksi hengityksen lamaantumista ja nopeaa tajuttomuutta.

Suomen Punainen Risti on varoittanut, että ilokaasu aiheuttaa nopeasti voimakasta riippuvuutta. Siihen myös kehittyy toleranssi: sietokyky nousee ja annosmäärää on nostettava. Mahdolliset perussairaudet voivat myös lisätä ilokaasun haittavaikutuksia kehossa.



Lue myös:

    Uusimmat