Vantaalaisen Mikon äiti kuoli, joutuu nyt taistelemaan Postin kanssa – tärkeä kirje lojuu Vantaalla, mutta mies voi joutua matkaamaan sen perässä Espanjaan asti

Vantaalainen Mikko Sorjolahti voi joutua matkustamaan Espanjaan asti, jotta hän saa tällä hetkellä Vantaan Tikkurilan postissa sijaitsevan tärkeän kirjekuoren haltuunsa.

Kyseinen kirje on Sorjolahden kuolleen äidin sukuselvitys espanjalaiselta kirkolta perunkirjoitusta varten.

Erikoinen postisekamelska sai alkunsa elokuun lopulla, kun Sorjolahden tuttu lähetti Sorjolahden äidin sukuselvityksen Espanjasta käsin.

Suomeen saapunutta kirjettä noutamaan mennyt Sorjolahti ei kuitenkaan saanut kirjettä haltuunsa, koska kirjeeseen ei ollut kirjoitettu osoitteen ja lähetystunnuksen lisäksi vastaanottajan nimeä.

– Meillä kävi tuuri, että tyttöystävän kautta saatiin henkilö Espanjasta auttamaan. Nämä lähes mahdottomat paperit saatiin tänne Suomen Postiin sieltä. Nyt se kirjekuori on Tikkurilan postissa ja pari kertaa ollaan yritetty sitä hakea. Ne on itse asiassa kuitattu jo kertaalleen saaduksi, mutta sitten vanhempi virkailija päätti tulla väliin ja sanoi, että ei saa antaa, Sorjolahti kertoo MTV Uutisille.

Sorjolahti hämmästelee, että Espanjan postin antamassa kuitissa on niin lähettäjän kuin vastaanottajan täydelliset tiedot sekä sama lähetystunnus kuin Suomen postin lähettämässä saapumisilmoituksessa. Suomen päässä lähetetystä dokumentista puuttuu tosiaankin vain nimi.

MTV Uutiset on nähnyt kyseiset dokumentit.

– Tässä kuitenkin tiedetään, mikä tässä on homman nimi ja kaikissa muissa dokumenteissa lukee nimi ja osoite, mutta eikö ole yhtään inhimillisyyttä? Kirjeen sisällä olevissa papereissakin lukee minun tiedot, että jos se virkavallan toimesta avattaisiin, siellä lukee, että olen äidin poika ja pesänhoitaja.

Sorjolahtea on ohjeistettu pyytämään Espanjan postilta lupa nimen lisäämiseen Suomen postin toimesta. Espanjasta tähän pyyntöön ei kuitenkaan ole jostain syystä vastattu. 

Vantaalaisella ravintolayrittäjällä voi olla tiedossaan matka Espanjaan syksyn aikana, jotta perunkirjoitus saadaan tehtyä.

– Nyt käytännössä kirje lähtee varmaan takaisin Espanjaan. Tässä on omanalaiset säätönsä, että saadaanko sitä vielä sieltä takaisin vai lähdetäänkö hakemaan sitä itse.

Näin vastaa Suomen Posti

Suomen Postin kuluttajakirjeliiketoiminnoista vastaava Tuija Åkerman vahvistaa, että kirjattujen kirjeiden kohdalla kirjeessä täytyy olla vastaanottajan nimi, jotta henkilöllisyys voidaan todentaa luotettavalla tavalla. Pelkkä numerokoodi ei tällaisessa tapauksessa riitä.

– Olemme tämän tapauksen tiimoilta tehneet paljon, jotta kirje saataisiin luovutettua vastaanottajalle. Olemme antaneet ohjeet, että Espanjan postin pitäisi tehdä virallinen muutospyyntö sähköisesti. Nyt kirjeen säilytysaikaa on pidennetty.

Åkermanin mukaan kirjettä ei saa Postin toimesta avata, vaan tällaisessa tapauksessa sen hoitaisi Viestintävirasto.

– Siinä sitten valitettavasti kyllä kestää, jos siihen ryhdytään, joten yritetään nyt toista kautta tätä selvittää.

Posti aikoo olla vielä Sorjolahteen yhteydessä.

– Ollaan häneen yhteydessä ja selvitetään, miten voidaan auttaa, jotta saataisiin  virallinen tieto Espanjan postilta, että voitaisiin luovuttaa tämä kirje vastaanottajalle. Kyllä tämä on harvinainen tapaus, mutta se kertoo siitä, että vastaanottajan nimi kirjekuoressa on tärkeä, Åkerman muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat