Vankilapaoista ja pankkiryöstöistä tunnettu Jan Jalutsi vangittu nyt törkeästä huumerikoksesta epäiltynä

1:41
Vankilapaoista ja pankkiryöstöistä tunnettu Jan Jalutsi vangittu nyt törkeästä huumerikoksesta epäiltynä.

Lukuisista pankkiryöstöistä ja vankilapaoistaan tunnettu Jan Jalutsi on vangittu epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta. Vangitseminen tehtiin todennäköisin syin -perusteella.

58-vuotias Jalutsi vangittiin elo-syyskuun vaihteessa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Hän on ollut tutkintavankina siitä lähtien.

Lounais-Suomen poliisi on hyvin vaitonainen siitä missä rikosepäilyistä on kyse. Sieltä kerrotaan, että tutkinta on kesken.

Julkisten pakkokeinotietojen mukaan Jalutsi on vangittu 27.8.2020 Lohjalla tehdyistä rikoksista. Jalutsi asuu Lohjan alueella ja Rikospaikan tietojen mukaan hänet otettiin kiinni kotoaan.

Rikospaikan tietojen mukaan kyse ei ole mistään isommasta vyyhdistä, eikä siihen liity rikollisjengejä. Tiettävästi samaan juttuun on vangittu myös muita epäiltyjä.

Siitä ei ole tietoa miten Jalutsi rikosepäilyyn on vastannut eli onko hän vastustanut vangitsemista.

Tiedot tässä vaiheessa ovat vajavaiset. Esimerkiksi sitä ei tiedetä mistä huumausaineista on kyse tai millaisista määristä, joskin juttua kuvailtiin Rikospaikalle ”pienemmäksi”.

Oikeuskäytännössä törkeän huumausainerikoksen alarajat ovat esimerkiksi kilo hasista, sata grammaa amfetamiinia tai 30 grammaa kokaiinia. Huumeita on tietysti muitakin ja myös suuri määrä  huumausaineeksi luettavia lääkevalmisteita täyttää törkeän huumausainerikoksen määritelmän.

Mikäli Jalutsi tai joku muu epäillyistä pysyy vangittuna, jutun on määrä tulla oikeuteen joulukuussa.

Pitkä vankilakierre

Aikanaan Jan-Stefan Moilanen -nimellä tunnettu Jalutsi karkasi lukuisista vankiloista 1980-luvulla alkaneella rikollisurallaan. Pakomatkoja rahoittaakseen hän teki pankkiryöstöjä, joista kertyi aina lisää tuomiota.

Hän on ollut vankilassa kaikkiaan yli kaksikymmentä vuotta, joista osan eristyksissä.

Vuonna 2009 hän julkaisi elämänkertakirjan ”Ammattina vankikarkuri”. Sen jälkeen hän on kirjoittanut kaksi "Tarinoita matkasellistä" –nimistä vankila-aiheista kirjaa sekä voimailuoppaan ”Linnakundin treeniopas”.

Vuonna 2009 Jalutsi sai vajaan neljän vuoden huumetuomion, josta hän vapautui 2011. Sen jälkeen hän ei ollut tiettävästi tehnyt rikoksia.

Jalutsi on antanut vuosien mittaan lukuisia haastatteluja, joissa hän on puolustanut vankien oikeuksia ja kertonut elämäntarinaansa. Hän on esiintynyt myös Rikospaikan jaksoissa.

Rikospaikka joka keskiviikko MTV3-kanavalla kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja