Ex-rikollispomo Janne "Nacci" Tranberg avautuu, miten arki eristyssellissä sujui yhdeksän kuukauden ajan – "Maailma muuttuu aika pieneksi"

5:36
Janne "Nacci" Tranberg kertoi MTV:n erikoishaastattelussa elämästään tutkintavankeudessa. Katso haastattelun osio yllä olevalta videolta.

Janne “Nacci” Tranberg istui Katiska-jutun tutkintavankina yhdeksän kuukautta täysin eristyksissä. Entinen jengipomo kertaa elämäänsä kaltereiden takana MTV:n Rikospaikka True Crime Suomi -erikoisohjelmassa. Kyseessä on miehen ensimmäinen julkinen esiintyminen hänen lokakuisen pidätyksensä jälkeen.

Cannonball-liivijengin entinen johtohahmo Janne ”Nacci” Tranberg on istunut tutkintavankeudessa Suomen suurimmaksi kutsutun huumausainerikosjutun tiimoilta viime vuoden loppupuolelta lähtien. Hänet otettiin kiinni Espanjassa lokakuun 7. päivä.

Tranberg pakoili Suomen viranomaisia lähes kaksi vuotta. Miestä etsittiin, koska häneltä oli jäänyt suorittamatta vankeusrangaistus. Lisäksi hän vältteli oikeudenkäyntiä suuren veropetosvyyhdin tiimoilta.

Suomessa alkoi täyseristys

Kun Tranberg jäi lokakuussa kiinni, hän vietti ensin vajaan viikon Espanjan poliisin säilytystiloissa. Tämän jälkeen hänet siirrettiin paikalliseen vankilaan.

Siellä hän sai vielä olla tekemisissä muiden vankien kanssa, vaikka hänen itsensä mukaan suomalaisviranomaiset olisivat toivoneet, että hänet olisi pantu eristyksiin.

– Espanjalainen oikeus päätti, ettei voida eristää, kun ei ole sellaisia syitä.

– Olin sen vähän alle kaksi kuukautta niin sanotusti normaalioloissa. Tietysti vieraassa maassa vierasmaalaisten ihmisten kanssa, mutta se ei haitannut.

Kun Tranberg tuotiin lopulta Suomeen, vähätkin vapaudet katosivat.

– Suomessa alkoi täyseristys. Se tarkoittaa, että olet tekemisissä vain kuulustelevan poliisin, oman juristin tai vanginvartijan kanssa, poliisivankilassa vartijoiden kanssa.

– Mitä se sitten tekee? Maailma muuttuu aika pieneksi. On aikaa miettiä asioita. Pari ensimmäistä kuukautta on sellaista totuttelua ja sen jälkeen saman toistoa.

Tällainen on eristyssellin päiväohjelma

Tranberg arvioi, että ensikertalaiselle vankeusaika täyseristyksissä voi olla hyvin raskasta ja shokeeraavaa.

– Se sen tarkoituskin on. Itselleni sillä ei ollut sinänsä mitään merkitystä – tai ei voi sanoa, ettei mitään merkitystä – mutta sellaista vaikutusta, kuin poliisit olisivat varmaan toivoneet.

Elämä sellissä on Tranbergin mukaan askeettista ja toisteista.

– Päivähän koostui siitä, että ovi ei auennut aamulla. Sitten tuli aamupala – puuroa, oikein hyvää ja maittavaa. Sen jälkeen tunti lakisääteistä ulkoilua, ja sitten olikin iltapäivällä ruoka-aika ja homma oli taputeltu siltä päivältä siihen. Seuraavana aamuna sama uusiksi.

Miten Tranberg sitten kulutti aikaansa kaltereiden takana? Katso artikkelin yltä MTV:n erikoishaastattelun osuus, jossa Tranberg kertoo ajastaan tutkintavankeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja