Ex-pankkirosvo vankilaelämästä: "Siinä on vain kaksi vaihtoehtoa – jatkaa tai tulla järkiinsä"

Kuinka vankilasta päästään takaisin kaidalle tielle? Matka saattaa olla pitkä, sen tietää aikanaan muun muassa pankkiryöstöjä tehtaillut Jan Jalutsi. 

Miehen rötöstely vei pitkään vankilan ovista sisään, ulos ja takaisin.

– Tein nuorena ensin murtovarkauksia, sitten siirryin tekemään pankkiryöstöjä ja karkailin vankilasta. Mä karkailin seitsemään kertaan, mulla oli pitkä, 20 vuoden vankihistoria, ennen kuin aloin kirjoittamaan kirjoja, Jalutsi kertoo MTV Uutisille.

Nyt Jalutsi on kirjoittanut vankilaelämästä kolme kirjaa. Kirjoittaminen on auttanut omalta osaltaan miestä siviiliin sopeutumisessa.

– Se taustatuki, mitä mä sain, on ollut aika hyvä. Harri Nykänen, Sipilä, he ovat ikään kuin auttaneet mua olemaan siviilissä ja tukeneet. Ja se on niin tärkeätä. On hyvä, että vankilassa järjestetään erilaista koulutusta ja kursseja, mutta kaikkein tärkeintä olisi se, että vankeja tuettaisiin myös kun ne vapautuvat.

Jalutsi näkee, että nykyään vangit jäävät turhan usein tyhjän päälle vapautuessaan.

– Jos ei ole mitään tukea siviilissä tai mitään suuntaa, niin sitten ajaudutaan takaisin niihin porukoihin, mistä ollaan lähtöisin. Ja sitten tilanne on sama, ollaan taas vankilassa.

Jalutsin mukaan päätös siirtyä kaidalle tielle ei kuitenkaan lähde mistään muusta kuin itsestä.

– Ihminen kasvaa, aikuistuu ja ehkä kyllästyy siihen elämään mitä se elää, huomaa miten sisällyksetöntä se on. Että se elämä on ihan vailla tulevaisuutta – vaan karataan, tehdään tyhmyyksiä, taas istutaan ja ollaan eristyksissä. Siinä on vaan kaksi vaihtoehtoa: jatkaa sitä loppuun asti tai tulla järkiinsä ja miettiä niitä asioita.

– Näin nyt on toivon mukaan käynyt mulle. Olen reilut viisi vuotta ollut nyt siviilissä.

Nykyään Jalutsi tekee nuorisotyötä KRIS-yhdistyksessä sekä Youth Behind Bars-polkupyöräpajalla. Kahden vuoden kuluttua mies valmistuu oppisopimuksella nuoriso-ohjaajaksi.

– Mun tarkoitus on tuplahyöty. Saan työskennellä nuorten parissa ja jakaa näitä mun vankilakokemuksia nuorille ja toivoa, että se toimisi heille ikään kuin ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.

 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja