Mainos

Vankeja painostettiin Guantanamossa Rumsfeldin luvalla

Yhdysvalloissa julkisuuteen vuotanut puolustusministeriön raportti tuo lisätodisteita siitä, ettei maan sotilasjohto puuttunut vankien kovaotteiseen kuulustelemiseen. Kidutukseen viittaavia otteita käytettiin niin Guantanamossa, Afganistanissa kuin Irakissakin.

Presidentti George W. Bushin hallituksesta on lähtenyt jo kahdeksan ministeriä, viimeksi terveysministeri Tommy Thompson. Puolustusministeri Donald Rumsfeld sen sijaan pysyy hallituksessa, vaikka Abu Ghraibin skandaali tuntuu vain paisuvan.

Julkisuuteen on tullut uusia kuvia viime vuoden keväältä, jotka todistavat, että vankien kovaotteinen simputus oli yleisempää kuin mitä Pentagon on myöntänyt.

New York Times -lehden käsiinsä saaman raportin mukaan vankeja painostettiin Guantanamon leirillä alunperin Rumsfeldin luvalla. Heitä valvotettiin, pidettiin pimeässä ja kivuliaissa asennoissa.

Vastaavia keinoja käytettiin myös Irakissa ja Afganistanissa. Raportti ei tuo vastausta kysymykseen, oliko Rumsfeld tietoinen tästä. Raportin mukaan ainakin Irakissa olleet kenraalit olivat. Muun muassa armeijan ja CIA:n yhteinen yksikkö muistutti simputuksista jo ennen Abu Ghraibin paljastuksia. Raportin mukaan kenraalit eivät painostaneet käyttämään kovia otteita, mutta eivät myöskään puuttuneet niihin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 04.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.