Vanhusten ruoasta löytyi lasinsiruja ja muovisia pesukuulia hoivakodeissa Vantaalla

Vanhus voi joutua odottamaan jopa kuukausia hoitoa -"Meillä on Suomessa liian vähän hoitopaikkoja" 2:00
Vanhus voi joutua odottamaan jopa kuukausia hoitoa - "Meillä on Suomessa liian vähän hoitopaikkoja"

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asiakkaiden ruokiin on päätynyt vierasesineitä useita kertoja viime viikolla, hyvinvointialue kertoo tiedotteessa. Asiasta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

Vahvistettuja tapauksia on kaksi. Niistä ei aiheutunut vahinkoa asiakkaille.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on ostanut ruokapalvelut Attendo Majakalta tammikuusta lähtien.

Hyvinvointialueen järjestämisen tuen johtaja Nina Linja kertoi STT:lle, että tapaukset sattuivat kahdessa eri vantaalaisessa hoivakodissa.  

Ensimmäisessä vahvistetussa tapauksessa vanhuksen ruuasta löytyi pieni lasinpalanen.

– Asukas otti lasinpalasen pois suustaan itse ja näytti sitä hoitajalle, Linja sanoo.

Ruokailu keskeytettiin heti sen jälkeen, kun lasinpalanen havaittiin. Hoivakodista otettiin yhteyttä lääkäriin, joka neuvoi asukkaan voinnin seurannasta.

Attendon mukaan jälkiruokaan oli päätynyt lasinsiruja rikkoutuneesta astiasta.

Toisessa tapauksessa asiakkaiden jälkiruoasta löytyi muovikuulia, joita käytetään astianpesukoneessa astioiden pesun tehostamiseen. Kaksi kuulaa oli päätynyt ruokaan astioiden kautta. Ne huomattiin ajoissa, eivätkä ne päätyneet asiakkaille saakka.

"Koko tiimi ja henkilöstö ovat todella pahoillaan"

Attendon ateria- ja puhtauspalveluiden sekä hankinnan johtaja Riikka Ahtiainen kuvailee tapahtuneita erittäin valitettaviksi.

– Koko tiimi ja henkilöstö ovat todella pahoillaan. Olemme tehneet sisäisen selvityksen, jonka perusteella vaikuttaa siltä, että taustalla on ollut inhimillinen erehdys, Ahtiainen kertoo STT:lle.

Attendo on aloittanut tehostetun laadunvalvonnan. Siihen kuuluu Ahtiaisen mukaan kaikkien työvaiheiden tarkistaminen niin, että voidaan arvioida, tarvitaanko henkilöstölle lisäohjeita vastaavien tapausten ennakoimiseksi. Lisäksi henkilöstölle annetaan lisävalmennusta.

– Se on käytännössä tilanteiden läpikäyntiä ja työvaiheiden käsittelyä, jotta tulee läpikäydyksi tarkkuustaso. Kyse on hyvin käytännönläheisestä ja konkreettisesta asioiden kertaamisesta.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue osallistuu Linjan mukaan tehostettuun laaduntarkkailuun.

Juttua on täydennetty ja otsikkoa muokattu 19.4. klo 17.40 uusiin tietoihin perustuen.

Lue myös:

    Uusimmat