Vanhuspalveluiden henkilöstömitoitus tiukentuu tänään

Vanhus voi joutua odottamaan jopa kuukausia hoitoa -"Meillä on Suomessa liian vähän hoitopaikkoja" 2:00
Vanhus voi joutua odottamaan jopa kuukausia hoitoa - "Meillä on Suomessa liian vähän hoitopaikkoja". Jutton tammikuulta.

THL kertoi viime viikolla, että kolmannes vanhuspalvelujen ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköistä on jo saavuttanut henkilöstömitoituksen.

Tänään astuu voimaan laki vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksesta.

Iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan henkilöstön vähimmäismitoitus on 0,65 työntekijää asiakasta kohti tästä päivästä alkaen. Joulukuusta lähtien määrä tulee olemaan 0,7 työntekijää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi viime viikolla, että kolmannes vanhuspalvelujen ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköistä on jo saavuttanut henkilöstömitoituksen 0,7.

Mitoitus tarkoittaa seitsemän asiakastyötä tekevän työpanosta kymmentä asiakasta kohti vuorokauden aikana. Mitoituksen laskennassa ei siis huomioida esimerkiksi siivoukseen, ruuanlaittoon tai hallinnolliseen työhön kuluvaa aikaa.

THL:n mukaan paras tilanne on Helsingissä, jossa 49 prosenttia yksiköistä täyttää vähimmäismitoituksen. Kauimpana tavoitteesta on Pohjois-Karjala, jossa kahdeksan prosenttia yksiköistä täyttää mitoituksen.

Hoitajamitoituksen oli määrä nousta 0,7:ään jo tästä päivästä lähtien, mutta eduskunta päätti lykätä sitä joulukuulle.

Minkälaista on hyvä vanhustenhoito? Palvelutalon hoitaja kertoo 7:58
Minkälaista on hyvä vanhustenhoito? Palvelutalon hoitaja kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat