Mainos

Vanhushoidon epäkohtien vuoksi on tehty noin 90 kantelua ja ilmoitusta – toiminnan keskeyttämistä harkitaan muutaman osalta

20:22
Video: Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kommentoi eduskunnassa Esperi Care -vyyhtiä.

Aluehallintovirastoissa on parhaillaan vireillä noin 90 vanhustenhuoltoon liittyvää ilmoitusta ja kantelua. Asioista viitisenkymmentä on kirjattu yksityisten palveluntuottajien piiriin.

MTV Uutiset sai listan vireillä olevista tapauksista. Juuri nyt harkinnassa on toiminnan keskeyttäminen muutaman toiminnanharjoittajan osalta.

– Asiat ovat voineet tulla vireille epäkohtailmoituksen tai kantelun kautta tai sitten valvonnan seurauksena, kertoo virastojen viestintävastaava Jaana Lehtovirta.

– Mehän emme ensisijaisesti etsi väärinkäytöksiä eikä tavoitteemme ole sulkea hoitolaitoksia, vaan teemme ratkaisut aina valvonnan seurauksena.

Valvonta on jatkuvaa, ja osa siitä toteutuu yllätyskäynteinä.

– Tilanne muuttuu nopeastikin, jos havaitsemme väärinkäytöksiä.

Hoitomitoitus ja ammattitaito yleisiä kantelunaiheita

Tyypillisesti aveihin tulevien sosiaalihuoltoa koskevien kanteluiden huolenaiheina ovat riittämätön hoitohenkilöstömitoitus, henkilöstön puutteellinen ammattitaito, henkilöstön jatkuva vaihtuvuus ja niistä johtuvat laatu- ja turvallisuusongelmat.

– Turvallisuusongelmia voivat olla perushoidon puutteet, ruuan laatu, lääkitysvirheet ja muut epäkohdat lääkehuollossa, virikkeellisen toiminnan ja ulkoilun vähäisyys sekä huonosti laaditut ja/tai päivittämättömät hoito- ja palvelusuunnitelmat.

Muutama keskeytys harkinnassa

Parhaillaan aluehallintovirastoissa harkitaan toiminnan keskeyttämistä muutaman toiminnanharjoittajan osalta.

– Muutama tarkoittaa 2–4 tapausta.

– Käytännössähän usein käy niin, että huomaamme epäkohtia ja annamme korjaavaa palautetta. Tämän perusteella valtaosa korjaakin toimintaansa, eikä seurauksia tule enempää. Toiminnan keskeyttäminen on äärimmäinen toimenpide meillekin.

Jos toiminta pitää keskeyttää, päätös tehdään nopeasti.

– Niin nopeasti, että emme aina ehdi siitä tiedottaakaan heti, mutta teemme kyllä tiedotteet jokaisesta isosta asiasta niin pian kun kykenemme, toteaa Lehtovirta. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja