Vanhusten hoivapalveluista tehdyt valitukset ovat kolminkertaistuneet parissa kuukaudessa – enemmistö valituksista koskee yksityisiä hoivakoteja

2:02
Kanteluiden määrä hoivakodeista kolminkertaistui.

Hoivapalveluista tulleiden kanteluiden määrä on kolminkertaistunut tammi-helmikuun aikana verrattuna viime vuoteen.

Hoivakotikohu on kirvoittanut myös epäkohtailmoituksia kaksinkertaisen määrän. Enemmistö uusista valituksista on koskenut yksityisiä hoivakoteja.

Espoossa myös yhteydenottoja on tullut runsaasti. 

– Ihan äärestä laitaan. On puhuttu perushoidon tasosta, ravitsemuksesta, siisteydestä ja myös henkilökunnan käytöksestä ja kielitaidosta, vanhusten palvelujohtaja Matti Lyytikäinen luettelee.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston sosiaalihuoltoyksikön päällikön Eija Hynninen-Joensivun mukaan valitukset ovat koskeneet esimerkiksi henkilökunnan koulutusrakennetta, lääkehoidon toteuttamista.

– Asukas on ehkä pidetty sidottuna sänkyyn tai pidetään yöllä sidottuna, Hynninen-Joensivu lisää.

Aluehallintovirasto on velvoittanut kuntia riskikohteiden tarkastuksiin, mutta samaan aikaan kunnat ovat omatoimisesti lisänneet valvontaa. Näin on toimittu myös Espoossa.

– On tehostettu toimintaa. Olemme tehneet enemmän käyntejä ja olemme tehneet enemmän myös ennaltailmoittamattomia käyntejä, Lyytikäinen kertoo.

Kunnat kaipaavat yhteisiä linjauksia 

Kuntaliiton tuoreen kuntakyselyn mukaan nyt tarvitaan yhtenäisiä mittareita ja käytäntöjä valvontaan.

– Kuntaliitto kysyi kuntien ikäihmisten vastaavilta henkilöiltä, mitä pitäisi kehittää.  Selvästi toivotaan, että olisi yhtenäisiä sapluunoita, joilla hoitoa valvotaan, kertoo tuloksista sosiaali-ja terveysasioista vastaava johtaja Tarja Myllärinen Kuntaliitosta.

Espoo aikoo lisätä omavalvontaansa sekä raportoida tuloksista päättäjille. Hoivakotivalituksissa on usein ollut kyse liian vähäisistä hoitajamääristä.

– Usein on tilanne, että vaikka haluttaisiin palkata lisää henkilökuntaa, sitä ei ole kiirellisissä tapauksissa saatavissa, Lyytikäinen toteaa.

Henkilökunnan saatavuus nousi kuntakyselyssä ylivoimaisesti tulevaisuuden suurimmaksi ongelmaksi.

– Kun vanhusten määrä lisääntyy, emme voi ajatella, että kyse on vain tämän talven asiasta ja uutisesta. Tämä tulee olemaan iso haaste koko maassa, Kuntaliiton Myllärinen muistuttaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja