Vanhus pahoinpideltiin raa'asti kotipihallaan, kuoli myöhemmin sairaalassa– tekijän tuomio lieveni hovioikeudessa

Uhrille tuntematon tekijä jatkoi väkivaltaa vielä, kun uhri makasi verissään maassa. 

Iäkäs mies joutui toissa syksynä kotipihallaan Helsingin Kontulassa väkivaltaisen hyökkäyksen uhriksi ja kuoli myöhemmin sairaalassa. 

Hovioikeuden mukaan käytetty väkivalta on ollut erityisen raakaa ja julmaa. 

Uhrille ennalta tuntematon ohikulkija löi 74-vuotiasta miestä päähän ja ylävartalon alueelle. 

Helsingin käräjäoikeus katsoi aiemmin, että tekoaikaan 37-vuotias mies syyllistyi asiassa tappoon. 

Hänet tuomittiin viime vuoden tammikuussa kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Oikeudessa miehen teolle ei selvinnyt mitään syytä.

Tuomio lieveni hovissa

Keskiviikkona antamassaan tuomiossa Helsingin hovioikeus kuitenkin katsoo, ettei kyse ollut tahallisesta henkirikoksesta. 

Hovin mukaan asiassa annettu lääketieteellinen selvitys ei tue sitä, että syytetyn olisi pitänyt pitää uhrin kuolemaa varsin todennäköisenä seurauksena väkivallasta.

Tuomion mukaan uhrin välitön kuolinsyy oli keuhkokuume. Sen syntyyn vaikutti oikeuden mukaan väkivalta, mutta myös uhrilla olleet perussairaudet. 

Lääkäri oli oikeuden mukaan arvioinut uhrin parantuvan vammoistaan.

"Erityisen moitittavaa"

Oikeus katsoo, että syytetyn toiminta osoitti vakavaa piittaamattomuutta ja välinpitämättömyyttä ja että väkivalta oli voimakkuudeltaan ja laadultaan sellaista, ettei uhrin kuolema ollut ennalta-arvaamaton seuraus. 

Tahallisuus ei kuitenkaan ollut sellaista, että se ylittäisi tapon syyksilukemiseen, tuomiossa sanotaan.

– (Syytetyn) ei siten ole katsottava tahallaan tappaneen (uhria). Hän on kuitenkin myöntäminsä tavoin aiheuttanut (uhrin) kuoleman törkeästä huolimattomuudesta.

Hovioikeus tuomitsi Sharmarke Abdirizak Mohamedin, 38, kuuden vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

– Käytetty väkivalta on ollut erityisen raakaa ja julmaa. Aiheutuneet vammat ovat olleet vakavia. Mohamedin menettelyä on pidettävä erityisen vahingollisena ja vaarallisena. Kysymys on siten erityisen moitittavasta törkeästä pahoinpitelystä ottaen huomioon vielä sen, että teosta on seurannut uhrin kuolema.

Lue myös:

    Uusimmat