Mainos

Vanhojen vaihtoautojen hintaan odotetaan tuntuvaa laskua

Autokaupat varautuvat ennätysvuoteen. Virallisen ennusteen mukaan uusia henkilöautoja myydään 151 000 kappaletta, mikä olisi enemmän kuin koskaan ennen.

Vanhojen vaihtoautojen hinnat laskevat todennäköisesti tuntuvasti samalla, kun autoverouudistus vauhdittaa uusien autojen kauppaa.

- Varsinkin yli kymmenen vuotta vanhojen autojen kohdalla saatetaan nähdä aika voimakastakin hinnanlaskua. Uudempien, enintään kolme vuotta vanhojen vaihtoautojen hinnat sen sijaan seuraavat aika tarkkaan uusien autojen hintakehitystä, arvioi Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pertti Rantala.

Vuodenvaihteessa voimaan tullut autoverouudistus kevensi tuntuvasti vähäpäästöisten ja dieselautojen veroja.

Autoala odottaa alkaneesta vuodesta ennätysmäisen vilkasta. Virallisen ennusteen mukaan uusia henkilöautoja myydään 151 000 kappaletta, mikä olisi enemmän kuin koskaan ennen. Samalla käytettyjen autojen tuonnin ulkomailta odotetaan selvästi vähenevän.

- Autoverouudistus hälvensi epävarmuuden, joka on jarruttanut autokaupan vauhtia. Kaupan vauhdittumisen vuoksi alalle palkataan tänä vuonna myös lisää työntekijöitä. Varovaisenkin arvion mukaan uusia työpaikkoja syntyy useita satoja, Rantala sanoo.

Autoja on jo parin kuukauden ajan kaupattu uusin hinnoin, mutta veron ja toimitusaikojen vuoksi luovutukset ja rekisteröinnit alkavat vasta nyt. AKL arvioi aiemmin, että uusien autojen hinnat putoavat verouudistuksen myötä keskimäärin 5 prosenttia ja vaihtoautojen 5-10 prosenttia. Se antaa yhä useammalle kuluttajalle mahdollisuuden ostaa tai vaihtaa uudempi auto.

Diesel-autojen osuus nousee

Viime vuonna verouudistuksen odottelu hyydytti autokauppaa sen verran, että koko vuoden ensirekisteröintien määrä jäänee 125 000-130 000 kappaleen vaiheille. Joulukuun osalta ei tosin ole vielä täsmällistä tietoa, sillä viralliset tilastot valmistuvat vasta torstaina.

Nyt asiakasryntäystä odottelevat autokauppiaat houkuttelevat väkeä tarjoamalla toinen toistaan edullisempia kauppaehtoja, kuten yhden prosentin käsirahaa ja halpoja korkoja.

- Tässä käydään nyt kovaa taistelua markkinaosuuksista, ja siitä kilpailusta kuluttaja pääsee hyötymään, Rantala sanoo. Hän povaa, että tammikuun viikonloppujen autonäytöissä nähdään jo vilkasta "lattialiikennettä".

Verouudistuksen odotetaan lisäävän tuntuvasti myös dieselautojen menekkiä. Autoalalla odotetaan, että dieselajokkien osuus ensirekisteröinneistä nousee Suomessa tänä vuonna jo noin 50 prosenttiin, kun viime vuonna päästiin 30 prosentin tuntumaan. Koko EU:ssa keskimäärin 50 prosentin taso ylittyi jo vuonna 2006, ja esimerkiksi Norjassa dieselautojen osuus ensirekisteröinneistä on jo yli 70 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.