Vanhempi poika hyväksikäytti tyttöä törkeästi vuosien ajan lastensuojelulaitoksessa – uhri oli rikosten alkaessa vasta 8-vuotias

Lastensuojelulaitokseen sijoitettu tyttö joutui vuosien ajan samassa laitoksessa asuvan vanhemman pojan rajun hyväksikäytön kohteeksi. Tyttö sijoitettiin laitokseen 7-vuotiaana ja hyväksikäyttö alkoi hänen ollessaan kahdeksanvuotias.

Tapahtumien alkamisesta ehti kulua yli 20 vuotta ennen kuin ne päätyivät oikeuden ratkottaviksi.

Lapin käräjäoikeus käsitteli asian suljetuin ovin, mutta antoi siitä julkisen tuomion. Oikeus määräsi uhrin henkilöllisyyden salassa pidettäväksi 40 vuodeksi.

Pohjois-Suomessa sijaitsevan laitoksen työntekijä kertoi oikeudessa, että tyttö asui laitoksessa kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerralla sijoitus kesti nelisen vuotta, jonka jälkeen tyttö asui kolme vuotta muualla. Hän palasi laitokseen 14-vuotiaana ja asui siellä ylioppilaaksi saakka.

Työntekijän mukaan lasten välillä ei havaittu missään vaiheessa mitään seksuaalista. Talossa oli paikalla yleensä aina aikuinen, keskenään lapset jäivät vain lyhyiksi hetkiksi ajoittain, kun aikuinen kävi esimerkiksi kaupassa tai ulkoilutti pienempiä lapsia.

Paikan toinen työntekijä kertoi haastatelleensa tyttöä ja toista sijoitettua tyttöä näiden pyynnöstä sijoitusajasta. Haastattelu tapahtui vuonna 2016, jolloin tapahtumista oli jo vuosia.

Molemmat olivat kertoneet kahden pojan taholta heihin kohdistuneesta seksuaalisesta ahdistelusta, mutta sanoivat, ettei kyseessä ollut mitään vakavaa. Tästä syystä mies ei kertomansa mukaan kysellyt asiasta enempää.

Oireilu jatkui aikuisuuteen

Ehti kulua lähes 20 vuotta. Tyttö kasvoi aikuiseksi, mutta tapahtumat eivät jättäneet rauhaan. 

Uhri kertoi kärsineensä opiskeluvaikeuksista. Lopulta hän joutui keskeyttämään opiskelut, koska ei kyennyt menemään kouluun oireilunsa takia.

Hänellä todettiin masennus ja traumaperäinen stressihäiriö, jotka sopivat seksuaalisen hyväksikäytön aiheuttamiksi.

Uhri rohkaistui viemään asian poliisille ja juttu eteni oikeuteen, joka kuuli asiassa todistajina muita lastensuojelulaitoksessa tapahtuma-aikaan asuneita lapsia ja siellä työskennelleitä aikuisia.

Syyttäjä vaati 35-vuotiaalle miehelle rangaistusta nuorena henkilönä tehdystä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Teko oli jatkunut vuosia uhrin ollessa 8–11-vuotias, poika itse oli tuolloin 15–17-vuotias.

Lisäksi syyttäjä vaati miehelle rangaistusta perusmuotoisesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Teko jatkui noin vuoden ajan uhrin ollessa 14-vuotias, poika itse oli tuolloin 21-vuotias.

Poika kuusi vuotta vanhempi

Tyttö kertoi, että kuusi vuotta vanhempi poika alkoi lähennellä häntä huoneessaan koskettelemalla reisistä ja selästä. Myöhemmin poika opetti hänelle tietokoneen käyttöä alakerran oleskeluhuoneessa.

Poika kosketteli, näykki ja suuteli tyttöä sekä hieroi itseään tätä vasten. Hyvin nopeasti tilanne eteni siihen, että poika kosketteli käsin nuoremman lapsen sukupuolielintä ja aloitti sukupuoliyhteydet kahdeksanvuotiaan kanssa.

Hyväksikäyttöön oli kuulunut myös oraaliyhdyntöjä, epäonnistuneita yhdyntäyrityksiä ja kaikenlaista kähmintää, puristelua ja koskettelua.

Nämä tilanteet oleskeluhuoneessa toistuivat, kunnes tyttö muutti takaisin äitinsä luokse asumaan. Uhri kertoi, että koskettelu ja lähentelyt jatkuivat, kun hän palasi laitokseen muutaman vuoden kuluttua.

Mies "yllättyi" väitteistä

Mies kiisti kaikki syytteet ja kertoi yllättyneensä hyväksikäyttöväitteistä.  Hän piti outona, että uhri esitti tällaisia väitteitä näin pitkän ajan jälkeen.

– Seksuaalirikoksissa on varsin tyypillistä , että rikosilmoitus tapahtuneesta tehdään vasta ajan kuluttua tapahtumasta ja viive erityisesti lapseen kohdistuneen teon osalta voi olla hyvinkin pitkä, käräjäoikeus totesi.

Oikeus totesi myös, ettei tytöllä ja hänen hyväksikäytöstään tienneellä kaverillaan ollut turvallista aikuista, kelle kertoa tapahtumista.

– Kertomuksista on ilmennyt, ettei heillä ollut sijoitusaikanaan luottamuksellista suhdetta kehenkään aikuiseen, eivätkä he sen vuoksi olleet kertoneet kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta tai hyväksikäytöstä muille.

Kuultuaan asiassa uhria ja syytettyä sekä useita todistajia, oikeus totesi miehen syylliseksi syyttäjän esittämiin rikoksiin. Rikokset tapahtuivat vuosien 2002–2009 aikana Pohjois-Suomessa.

Oikeus otti rangaistuksessa huomioon rikoksista kuluneen ajan ja sen, että törkeän hyväksikäytön aikaan mies oli itsekin alaikäinen.

– Vaikka teko on ollut moitittava, se on voinut osaltaan johtua tuomitun nuoreen ikään liittyneestä harkitsemattomuudesta ja ajattelemattomuudesta. Hän ei myöskään ole syyllistynyt muihin rikoksiin, josta hänet olisi tuomittu vankeusrangaistukseen, käräjäoikeus totesi tuomiossaan.

Oikeus määräsi nykyisin 35-vuotiaalle miehelle rangaistukseksi vuoden ja kymmenen kuukautta ehdollista vankeutta. Lisärangaistukseksi oikeus määräsi 100 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Uhrilleen mies joutuu maksamaan yhteensä 16 000 euroa kärsimys- ja haittakorvauksia.

Lue myös:

    Uusimmat