Mies houkutteli lahjoilla alaikäisiä hyväksikäytettäväksi – jatkoi tekojaan samalla, kun edellinen juttu vielä käräjillä

Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ehkäisevä tukipalvelu ruuhkautui 7:42
Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ehkäisevä tukipalvelu ruuhkautui

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi torstaina vankeuteen viisikymppisen miehen, joka antoi alaikäisille uhreilleen muun muassa lahjakortteja ja päihteitä seksuaalisia tekoja vastaan.

Mies on aiemminkin tuomittu lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Osaan nyt tuomituista teoista hän syyllistyi samaan aikaan kun hänellä oli toinen rikosjuttu käsittelyssä käräjäoikeudessa.

Nyt kyseessä olleet rikokset tapahtuivat Oulussa ja Tampereella vuosina 2020–2021. Oikeuden mukaan miehellä oli neljä alaikäistä uhria, jotka olivat tekojen aikaan 13–16-vuotiaita.

Ensimmäinen uhreista oli kuullut luokkatovereiltaan miehestä ja siitä, että tältä saa tavaroita. Hän oli yhteydessä mieheen Snapchat-sovelluksen kautta. Myöhemmin myös kolme uhrin kaveria teki samoin.

Oikeuden mukaan mies sai lahjoilla ja lupauksilla lahjoista uhrit lähettämään itselleen kuvia sukuelimistään sekä videoita, joilla he tekivät seksuaalisia asioita. Mies myös lähetti kuvia ja videoita itsestään uhreille.

Uhreista kolme myös tapasi miehen tämän vuokraamissa huoneistoissa tai hotellihuoneessa. Oikeuden mukaan mies muun muassa pyysi uhreja työntämään esineitä hänen peräaukkoonsa. Osassa tapaamisista mies myös otti uhrin sukupuolielimen suuhunsa.

Mielentilatutkimuksen mukaan mies ymmärsi tekonsa

Oikeus määräsi miehen hänen omasta pyynnöstään mielentilatutkimukseen. Sen mukaan mies oli tekojen aikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa.

Oikeus katsoi, että rangaistusta koventavina seikkoina tuli huomioida miehen rikoshistoria sekä se, että mies jatkoi rikosten tekemistä pian vapauduttuaan ja heti viimeisimmän, tammikuussa 2021 saamansa tuomionkin jälkeen.

Oikeuden mukaan tekojen moitittavuutta lisäsivät myös lahjat ja lupaukset niistä. Mies antoi uhreilleen muun muassa lahjakortteja, alkoholia, tupakkaa ja vaatteita sekä vei heitä syömään ja elokuviin.

Käräjäoikeus tuomitsi Jarno Tapani Liimataisen, 52, viiden vuoden vankeuteen muun muassa kolmesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan uhreilleen yhteensä yli 10  000 euron korvaukset.

Lue myös:

    Uusimmat