Vanhemmat tarkkana näiden ruokien kanssa – vievät lapsia eniten ensiapuun

Ohiossa kahdeksan vuotta kestäneen tutkimuksen perusteella selvisi, mitkä ruuat ovat saattaneet lapsia tilastollisesti eniten sairaalahoitoon. Nationwide Children Hospital -lastensairaalassa 15 prosenttia vierailuista johtui siitä, että lapsella oli mennyt kova karkki väärään kurkkuun.

The American Academy of Pediatrics eli amerikkalainen lastentautilääkäreiden seura toivoo, että vanhemmat eivät antaisi alle viisivuotiaille lapsille syötäväksi karkkeja tai purkkaa. He myös suosittelevat, että raa'at vihannekset sekä hedelmät leikattaisiin pieniksi paloiksi. On myös tärkeää, että lapset eivät juoksisi tai leikkisi syömisen aikana, eivätkä söisi makuuasennossa.

Tukehtumisvaaraa aiheuttaneita ruokia lapsilla:

Muut kuin kovat karkit: 13 324 vierailua (12,8 prosenttia)

Kaikki muut lihat paitsi hot dogit: 12 671 vierailua (12,2 prosenttia)

Luut: 12 496 vierailua (12 prosenttia)

Hedelmät ja vihannekset: 10 075 vierailua (9,7 prosenttia)

Maidon tai äidinmaidon korvike: 6 985 vierailua (6,7 prosenttia)

Pähkinät ja siemenet: 6 771 vierailua (6,5 prosenttia)

Sipsit, pretzelit tai popcorn: 4 826 vierailua (4,6 prosenttia)

Keksit tai korput: 3 189 vierailua (3,1 prosenttia)

Hot dogit: 2 660 vierailua (2,6 prosenttia)

Leivät ja leivonnaiset: 2 385 vierailua (2,3 prosenttia)

Ranskanperunat: 874 vierailua (0,8 prosenttia)

Useissa tapauksissa lapset hoidettiin ja heidät päästettiin suoraan kotiin. 10 prosenttia tapauksista olivat kuitenkin hyvin vakavia ja lapset joutuivatkin jäämään sairaalahoitoon pidemmäksi aikaa.

Kahdeksan vuoden tutkimuksen aikana sairaalassa vieraili yhteensä 122 000 lasta, jotka olivat saapuneet sairaalaan tukehtumisriskin alaisena. Yksikään näistä tutkituista lapsista ei menehtynyt. Keskiverto kävijä oli 4.5-vuotias ja yli puolet tapauksista kävi poikalapsille.

Tutkijoiden mukaan tapaukset nuorilla lapsilla johtuivat pääosin siitä, että lapsien hampaat sekä pureskelutaito eivät ole vielä tarpeeksi kehittyneet. Lapset ovat myös aikuisia aktiivisempia ja keksivät nopeasti uutta tekemistä, jolloin ruoka saattaa ajautua ruokatorven sijasta henkitorveen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja