Vanhanen: Suomella ja Euroopalla uusi alku

Pääministeri Matti Vanhanen isännöi eilen ja tänään eurooppalaisten liberaalipuolueiden vaikuttajien tapaamista Kuusamossa.

Vanhasen mukaan eiliset keskustelut antavat toivoa uuteen alkuun ja yhteistyöhön Euroopassa.

Tapaamisessa on tarkoitus pohtia keinoja saada kansalaiset innostumaan ensi kesän europarlamenttivaaleista.

Viime kerralla neljä vuotta sitten suomalaisistakin vain noin 40 prosenttia äänesti.

- Äänestysprosentti nousi silloinkin kymmenellä prosentilla, mikä on hyvä asia, vaikka prosentti oli yhä todella alhainen. Nyt Euroopan parlamentista tulee aidosti toinen lainsäädäntöelin ja sen asema selvästi korostuu. Meidän pitää oppia, että me valitsemme edustajat niin kunnanvaltuuston, eduskunnan kuin Euroopan tasolle, Vanhanen sanoo.

Tapaamisessa puhutaan myös EU:ta uudistavan Lissabonin sopimuksen ratifioinnin sujumisesta.

Jos sopimus saadaan ratifioitua kaikissa EU-maissa tämän vuoden aikana, EU:ssa aukeaa kolme huippuvirkaa. Komission puheenjohtajan lisäksi nimitetään ulkopoliittinen edustaja sekä presidentti, joka muun muassa johtaa EU:n huippukokouksia.

Laajentumiskomissaari Olli Rehnin nimi on ollut epävirallisesti esillä.

- Rehn on yksi virkaikältään kokeneimpia edustajia ja erittäin vahva tehtävään kuin tehtävään. Hän on erittäin potentiaalinen näissä keskusteluissa. Aikataulut ovat kuitenkin sellaisia, että vielä ei ryhdytä kampanjoihin. Asiaa katsotaan sitten syksyllä, pääministeri Vanhanen korostaa.

Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen on ilmaissut, ettei halua olla esillä ehdokkaana.

Vanhanen sanoo, että viimeisten viiden vuoden aikana on korostunut hyvät yhteistyökuviot kaikkien EU-maiden kanssa.

- Tämä vaatii paljon aktiivisuutta kaikkiin unionin toimielimiin ja jäsenmaihin. Seuraava askel on, että me vaikutamme Lissabonin sopimuksen mukaisiin, uusien tehtävien välisiin työnjakoihin ja henkilövalintoihin.

Pääministeri uskoo, että uusi ulkoministeri Alexander Stubb on erittäin kyvykäs hoitamaan ulkopoliittisia suhteita, joiden merkitys korostuu tämän päivän Euroopassa.

Lue myös:

    Uusimmat