Vanhanen: Nato-esitys kannattaa hyväksyä vasta, kun puuttuvat ratifioinnit on saatu – eduskunta voidaan kutsua koolle myös vaalitauolla

Ulkoministeri Haavisto kertoo Nato-prosessista 7:44
Katso myös: Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi Nato-prosessin etenemisestä tiedotustilaisuudessa

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) sanoo STT:lle aikovansa ehdottaa, että eduskunta hyväksyisi lakiesityksen Nato-jäsenyydestä lopullisesti vasta, kun puuttuvat ratifioinnit on saatu.

Matti Vanhasen ehdotuksen mukaan ulkoasiainvaliokunta valmistelisi mietintönsä lähes valmiiksi mutta viimeistelisi sen vasta, kun Unkari ja Turkki ovat ratifioineet Suomen hakemuksen. 

Viimeistelyyn ei mene valiokunnalta kuin hetki, Vanhanen sanoo. Tämän jälkeen täysistunto äänestäisi asiasta mietinnön pohjalta.

– Ajatus on, ettei eduskunta tee lakeja pöytälaatikkoon odottamaan. Kansainväliseen sopimukseen liittyminen on sekin laki. Eduskunta käsittelisi sen loppuun sitten, kun kaikki asiaan vaikuttavat tekijät ovat kasassa, vaikka sopimuksen teksti ei muutu siitä, kun kaksi viimeistä maata ratifioi, Vanhanen perustelee.

Eduskunta voi kokoontua myös vaalitauon aikana

Puhemies sanoo olevansa valmis kutsumaan eduskunnan koolle myös kevään vaalitauon aikana, jos ratifioinnit tapahtuvat sen aikana.

– Lähtökohta on se, että jos ratifioinnit valmistuvat maaliskuun aikana, niin vaaliloma siltä osin keskeytyy. Jos menee aivan viimeiseen päivään ennen vaaleja, niin sitten käytän tietysti harkintaa.

Suomi ei voi päästä Naton täysjäseneksi ilman kaikkien nykyjäsenten hyväksyntää. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi viime viikolla, että Unkari on luvannut ratifioida Suomen ja Ruotsin jäsenyyden helmikuun alussa. Turkin ratifioinnin aikataulua ei ole toistaiseksi tiedossa.

Lähetekeskustelu ensi viikolla?

Hallitus antoi lakiesityksen asiasta eduskunnalle tänään.Eduskunnan puhemiesneuvosto on seuraavan kerran koolla ylihuomenna keskiviikkona.

Vanhasen mukaan silloin toivottavasti selviää, milloin esitys on eduskunnan lähetekeskustelussa. Asiaan vaikuttaa puhemiehen mukaan se, milloin esittelevä ministeri eli ulkoministeri Haavisto pääsee esittelemään asian.

– Alustavasti katsottiin, että se voisi tapahtua tiistaina 13. joulukuuta. Se on vielä lopullisesti sopimatta esittelevän ministerin kanssa, milloin hän Suomessa ja pääsee esittelemään sen.

Ylihuomenna pidettävässä kokouksessa neuvosto aikoo myös tehdä oman esityksensä siitä, mitkä kaikki valiokunnat antaisivat lakiesityksestä lausunnon. Vanhanen pitää kuitenkin selvänä, että merkitsevän mietinnön asiasta antaa ulkoasiainvaliokunta.

– Se on selvä. Tässä on kyse kansainvälisestä sopimuksesta.Mietintö voi valmistua vasta, kun sen antava valiokunta on saanut kaikki lausunnot. Lausuntojen ja mietintöjen valmistelu asiantuntijakuulemisineen vie lakihankkeissa yleensä selkeästi pidempään kuin lopullinen päätös täysistunnossa.

Eduskuntavaalit eivät hidasta viimeistelyä

Vanhasen mukaan edes kevään eduskuntavaalit eivät hidastaisi mietinnön viimeistelyä tai asian muuta käsittelyä merkittävästi.

Hän huomauttaa, että uusi eduskunta järjestäytyy vaalituloksen jälkeen nopeasti, eikä asian tarvitse jäädä odottamaan seuraavan hallituksen muodostamista. Lakiesitys ei siis myöskään raukeaisi vaalien myötä.

– Kun eduskunnan tahto on olemassa, niin kansainvälisen sopimuksen käsittely voi jatkua seuraavan eduskunnan aikana.Ulkoministeri Haavisto sanoi aiemmin päivällä, että eduskunnalla on mahdollisuus viedä prosessi vaikka loppuun saakka, mutta asia jää eduskunnan omaan harkintaan.

Lue myös:

    Uusimmat