Mainos

Vanhanen: Maltilliset voittivat oikeistoradikalismin Hollannissa

7:37

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen näkee Hollannin vaalituloksen maltillisten voimien vastaiskuna populismille.

– Hollantilaisten laaja maltillinen joukko päätti sen, että Hollanti ei ole maa, jossa ihmisviha ja ihmisten vastakkainasettelua kärjistetään koko ajan.

Vanhanen pitää merkittävänä myös sitä, että Hollannissa äänestysprosentti nousi.

– Äänestysprosentti nousi 5-6 prosenttia noin 80 prosenttiin. Ja voidaan sanoa, että maltillinen enemmistö näytti kaapin paikan. Puolan ja Unkarin vaalien, Trumpin voiton ja Brexitin jälkeen Hollanti oli ensimmäinen, jossa maltillinen enemmistö selkeästi sanoi, missä kaappi seisoo, sanoo Vanhanen.

Geert Wildersin luotsaama oikeistolainen vapauspuolue näyttää kuitenkin saavan muutaman lisäpaikan parlamenttiin.

– Kyllä sen näkee, että oikeistordikalismilla on oma siivunsa joka maassa. 5-20 prosenttia, mutta se vaihtelee maasta riippuen, sanoo Vanhanen.

Euroopassa on käynnissä kiinnostava vaalivuosi. Ranskassa valitaan maahan uusi presidentti huhtikuussa ja Saksassa parlamentti syyskuussa. Vanhanen uskoo, että Hollannin vaaleilla voi olla vaikutusta myös näiden maiden vaalituloksiin.

– Kyllä tällä saattaa olla iso henkinen vaikutus. Osoittautuu, että ihmisten pitää lähteä liikkeelle. Näihin viimepäivien gallupeihin verrattuna Hollannin tulos on tosi raju. Kaikki ne ihmiset, jotka eivät normaalisti äänestä lähtivät äänestysuurnille ja he halusivat äänestää vakaampia voimia ja se toi tuloksen, joka on hyvin vastaansanomaton. Ja tällä saattaa olla kyllä iso henkinen vaikutus näille muille vaaleille, sanoo Vanhanen.

5:59

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.