Mainos

Soini: Hollannin vaalitulos näytti yhden asian puolueen rajat

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan paras uutinen Hollannin vaaleista on vilkas äänestysaktiivisuus. 

– Äänestysprosentti kipusi valtavan korkealle, vaaleissa on ollut erityistä sähköä ja mielenkiintoa ja kansaa saatu liikkeelle, Soini sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Ruotsin ulkoministerin kanssa Helsingissä. 

Soinin mukaan vaalitulos sinänsä on kokonaan hollantilaisten asia. 

– Se kiinnitti huomion, että Hollannin politiikka fragmentoituu. Siellä tuli toistakymmentä eduskuntapuoluetta, ja hallitusneuvotteluista tulee pitkät. 

Ulkoministeri löysi Hollannin vaalituloksesta yhteyden myös puheenjohtajakamppailua käyvien perussuomalaisten tilanteeseen. 

Soinin mielestä vaalitulos osoittaa sen maksimin, mihin yhden asian puolue voi päästä. Geert Wildersin johtama maahanmuuttovastainen vapauspuolue sai vaaleissa lisäpaikkoja, mutta jäi silti selvästi suurimman puolueen eli liberaalien taakse. 

– Siinä nyt näkyy, mihin yhden asian puolueet voivat parhaimmillaan yltää vaalituloksessaan. Perussuomalaiset on yltänyt paljon parempaan kaksi kertaa, ja minä suosittelen pysymään sillä tiellä, että määritellään kannat veropolitiikkaan, ulko-, turvallisuus-, koulutus- ja aluepolitiikkaan. Pitää olla yleispuolue, jotta vaaleissa voi pärjätä, Soini sanoi. 

Soini myös korosti, ettei perussuomalaisilla ole yhteyttä Wildersin puolueeseen. 

– Jotta ei synny epäselvyyttä, niin perussuomalaiset toimii Euroopassa ECR-ryhmässä, jota johtavat brittikonservatiivit. Perussuomalaisilla ei ole mitään tekemistä Wildersin puolueen kanssa, Soini sanoi. 

Soini ei näe Hollannin vaalituloksessa suoranaista yhteyttä muihin Euroopan vaaleihin, kuten Ranskan tuleviin presidentinvaaleihin. 

– Luulen, että jokainen vaali on aina omanlaisensa ja liittyy omaan maahansa. Jokaisessa maassa on omat erityispiirteensä, semmoisiin dominoefekteihin en ole oikein koskaan uskonut. 

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström onnitteli Rutten liberaaleja vaalivoitosta ja näki siinä myönteisiä signaaleja EU:n näkökulmasta. 

– Hollanti näyttää äänestäneen sen puolesta, että se pysyy avoimena Eurooppaan eikä anna enempää jalansijaa populismille, Wallström sanoi.

5:59

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.