Mainos

Vanhanen harmittelee vaalirahajupakkaa – aikoo korjata omaa ilmoitustaan

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen aikoo korjata vuoden 2007 vaalirahailmoitustaan.

Keskustan entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen Maan tapa -kirjassa kirjoitetaan Vanhasen käyneen vaalikampanjaansa keskustapuolueen piikkiin ja jättäneen maksamatta esimerkiksi osuutensa tv-mainoksesta. Korhosen mukaan Vanhasen osuudeksi Tanja Saarelan (nyk. Karpela) kanssa tehdystä mainoksesta oli sovittu 18 000 euroa, mutta se jäi puolueen maksettavaksi. 

– Silloin kun vaalirahailmoitukset tehtiin minulla oli se käsitys, että yhden televisiomainoksen maksoi Nuuksion keskustaseura, näin minulle kerrottiin ja se on nyt selvinnyt tänään, että puoluetoimisto maksoi tämän mainoksen.

Vanhanen kertoi 16.5.2007 jättämässään vaalirahailmoituksessa saaneensa Nuuksion keskustakerholta yhteensä 16 000 euroa, joista 10 000 euroa oli tv-mainos-merkinnällä. Korhonen kertoo kirjassa, ettei näitä rahoja käytetty tv-mainoksen maksamiseen vaan johonkin muuhun.

–  Eli se oli puoluejohdon mainontaa, jonka puolue maksoi ja aion lähitulevaisuudessa poistaa sen Nuuksion keskustaseuran vaalirahailmoituksesta. Se on väärä tieto, Vanhanen sanoo.

Vanhanen selittää tietämättömyyttään mainoksen maksajasta keskustan käytännöillä.

– Korhosella oli puolueen vaalipäällikkönä oikeus tehdä päätöksiä puoluejohdon, eli puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien markkinointiviestintään liittyen. Yksi osa sitä oli se, että he teettivät yhteisen tv-mainoksen minun ja Tanja Saarelan kanssa ja osallistuin sen mainoksen kuvauksiin. Minulle kerrottiin Nuuksion keskustaseura huolehtii sen maksamisesta.

Vanhanen harmittelee nyt, miksi Jarmo Korhonen ei aikoinaan kertonut virheellisestä vaalirahailmoituksesta.

–  Se tietysti harmittaa jälkikäteen, että Korhonen oli huomannut virheen silloin tuoreeltaan, niin miksi hän ei kertonut siitä, koska hän päätti näistä laskuista, joita puoluejohdon kampanjointiin käytetään.

Vanhanen kertoo, ettei muista, kuka kertoi, että Nuuksion keskustaseura maksaisi mainoksen. Ilmoituksesta ei ole koskaan tullut Vanhaselle itselleen tai tukiyhdistykselle laskua.

– Eli se ei kuulunut tukiyhdistykseni maksettaviin.

Vanhanen poistaa Nuuksion keskustakerhon vaalirahailmoituksestaan, mutta puolueen maksamia mainoksia ei hän ilmoitukseensa lisää.

– Se oli puoluetoimiston maksama mainos, jolloin sitä ei tarvitse mainita ollenkaan.

Stubb: Ei mitään uutta

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) toteaa, että Jarmo Korhosen kirjasta syntyneessä vaalirahajupakassa ei varsinaisesti ole mitään uutta.

– Kuten kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) totesi, siinä ei ole mitään uutta verrattuna niihin väitteisiin, joita esitettiin vuonna 2009, ja joita silloin juurta jaksain käytiin läpi.

– Tilanne on siis se, että kokoomus kerää aina omat vaalirahansa ja sitten ehdokas, tässä tapauksessa Sauli Niinistö, omansa. Meillä oli erinomainen presidenttivaaliehdokas vuonna 2006, joka auttoi meitä meidän omassa vaalirahan keruussa, kuten myös myöhemmin vuonna 2012. Viimeisenä huomiona totean, että kummassakaan vaalirahankeruussa ei ole mitään laitonta. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.