Zyskowicz myöntää vaalirahajunailun, mutta "sähköpostiväite on törkeä"

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) myöntää, että Sauli Niinistön vuoden 2006 presidentinvaalikampanjan rahoitusta junailtiin keskustan entisen puoluesihteerin kirjassaan kuvailemalla tavalla. Zyskowicz oli mukana järjestämässä kampanjan rahoitusta. 

2000-luvun vaalirahakohusta kirjoittaneen Jarmo Korhosen mukaan tukijoiden oli mahdollista antaa rahaa ehdokkaalle joko anonyymisti tai niin, että tukisumma raportoidaan viranomaisille. 

Tuolloisen lain mukaan yli 3400 euron lahjoittajat piti raportoida oikeusministeriölle, ja sitä kautta yleisölle. 

Kokoomuksessa kuitenkin noudatettiin Zyskowiczin mukaan "yleisesti käytössä ollutta" lain tulkintaa, että jos raha maksettiin puolueelle, sitä ei tarvinnut julkistaa. 

– Jos annoit tukea presidenttikampanjaan tälle tukiyhdistykselle, se oli julkista, mutta jos annoit tukea kokoomukselle, se ei ollut julkista. Sikäli kun minä tiedän, niin kaikki tulkitsivat tätä lakia samalla tavalla. 

Millainen asema tässä äänestäjällä oli? Tämähän oli vain lain kiertämistä, kun he eivät saaneet tietää näistä isoista tukijoista? 

– Äänestäjän kannalta voimassa oleva laki oli tällainen. Lakia muutettiin sitten myöhemmin niin, että myös puolueiden saamat avustukset tulivat julkisiksi, Zyskowicz kuittaa. 

Zyskowiczin mukaan puolue ei myöskään käyttänyt kaikkia saamiaan varoja vaalikampanjaan.

– Tottakai puolue päätti itse, miten se käyttää saamiaan varoja ja käytti niitä varmasti myös seuraavan vuoden eduskuntavaaleihin. 

Toisin sanoen, Zyskowiczin mukaan muille kuin varsinaiselle kampanjatilille kerätyt rahat olivat tosiasiassa tukea puolueelle ja puolue käytti niitä sitten itse parhaaksi katsomallaan tavalla. 

Ote kiistanalaisesta kohdasta Jarmo Korhosen kirjassa Maan tapa (s.11) 

Merisalon ohjeet Ben Zyskowiczilta vaalitileistä:
1) Suomi 2006 (Sauli Niinistön vaalitukiyhdistys) Kansanliike Suomi 2006 ry Sampo 800018–71065935
Jos nämä avustukset ovat vähintään 3 400 euroa, ne raportoidaan oikeusministeriölle vaalien jälkeen.

Seuraaville tileille maksettaessa ei maksustanne mene tietoa ja raporttia oikeusministeriölle ja ko. säätiöt tai puolue tilittävät maksamanne summan lyhentämättömänä Kansanliike Suomi 2006 ry:n tilille. Tällöin oikeusministeriölle raportoidaan vaalien jälkeen ko. summan tulleen joko puolueelta tai säätiöltä.

2) Kansallinen Kokoomus rp.
Sampo 800014–89034
3) Kansallissäätiö
Nordea 145430–46006
4) Kokoomuspuolueen Säätiö
Nordea 157230–20131”

"Vaadin oikaisua"

Kirja nojaa väitteiden osalta liikemies Arto Merisalon sähköpostiliikenteeseen. Korhosen mukaan hän sai postit käyttöönsä kirjaa varten. Merisalo oli mukana järjestelemässä kampanjarahoitusta liikemiehiltä.  

Zyskowiczia ärsyttää kirjassa kohta, jossa viitataan rahoituksen antamista koskeviin ohjeisiin. Kyseessä on ote sähköpostista, jonka lukija voi käsittää Zyskowiczin lähettämäksi. 

– En ole meiliä ikinä lähettänyt. Siinä virheellisesti väitetään, että jos lahjoitat näille muille tileille, se menee menee lyhentämättömänä kampanjaan. Mielestäni on törkeää, että Korhonen väittää näin valheellisesti. Aion kyllä pitää huolta siitä, että tämä väite tulee oikaistuksi. 

Pitäisikö meidän siis uskoa, että Merisalo on ihan itse keksinyt tämän kuvion? 

– Mikä on kuvio? Merisalo on oikonut mutkat suoriksi ja kirjoittanut tälle omalle joukolleen, että voit antaa puolueelle avustuksen ja se kaikki kuitenkin menee lyhentämättömänä tänne kampanjaan. Näin ei ollut. 

Kuka antoi Merisalolle ohjeet, että voit ehdottaa tämäntyyppistä järjestelyä? 

– En tiedä, onko erikseen annettu ohjeita. Ainakin itse olen selostanut Merisalolle ja kaikille muillekin kiinnostuneille, mikä on voimassa olevan lainsäädäntö.

Korhonen katsoo, että kokoomus pääsi - median avustuksella - vaalirahakohussa kuin koira veräjästä. Zyskowicz uskoo tämän ajatuksen olevan yksi motiivi kirjan kirjoittamiselle. 

– Kuka vanhoja muistelee, mutta haluaisin kyllä muistuttaa, että keskustan eräät kuviot johtivat jopa rikostuomioihin. Mitään tällaista ei ole kukaan edes kokoomuksen osalta väittänyt. Ehkä siihen oli syynsä, että huomio enemmän kiinnittyi keskustaan kuin muihin puolueisiin, Zyskowicz sanoo. 

Aikaa on kulunut, mutta edelleen Niinistön vuoden 2006 rahoittajia on yhä pimennossa yli puolen miljoonan euron edestä. Zyskowicz suhtautuu epäröiden siihen, kannattaisiko tukijoiden nimet nyt julkaista. 

– Se ei ole minun, vaan kokoomuksen asia. Puolue varmaan sitä miettii, kun keskustelu tässä alkaa. Ei se nyt hirveän tarkoituksenmukaista ole alkaa heille soittelemaan kymmenen vuotta myöhemmin. Sikäli kun ne tiedot edes löytyvät, Zyskowicz pohtii. 

Lue myös:

    Uusimmat