Kokoomuksen Arve: Puolue ei voi yksipuolisesti paljastaa vaalirahoittajien nimiä

Kokoomus ei voi yksipuolisesti paljastaa henkilöitä, jotka lahjoittivat puolueelle nimettömästi rahaa vuonna 2006. Näin kommentoi kokoomuksen puoluesihteeri Minna Arve vaalirahoitusjupakkaa, joka nousi otsikoihin keskustan entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen Maan tapa -kirjan julkaisun jälkeen.  

Arven mukaan vuoden 2006 aikainen yksityisyydensuoja on taannut puolueen lahjoittajille anonymiteetin, eikä puolue voi näin ilmoittaa lahjoittajia ilman heidän lupaansa.  

– Jos me emme yhteisesti sovi, niin emme voi yksipuolisesti heidän nimiänsä paljastaa, Arve sanoi STT:lle.  

Kysyttäessä, aikooko kokoomus ottaa itse yhteyttä lahjoituksia tehneisiin ihmisiin, Arve vastaa vetoamalla, että lahjoittajat tulisivat itse esiin.  

Lahjoittajien esiin tulemista toivoi maanantaina Ylellä myös presidentti Sauli Niinistö. Niinistö ei koe, että kokoomus olisi rahastanut hänen nimellään keräämällä presidentinvaalien varjolla rahaa puolueelle.

Vanhanen ihmettelee Korhosen väitteitä

Korhosen kirja ei kolhinut vain kokoomusta, vaan osansa ryöpytyksestä saivat myös omat joukot. Korhonen kirjoittaa, että keskustan nykyisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen vuoden 2007 vaalirahailmoitus on yhä virheellinen.  

Korhonen kertoo Vanhasen käyneen vaalikampanjaansa keskustapuolueen piikkiin ja jättäneen maksamatta esimerkiksi osuutensa tv-mainoksesta.

Korhosen mukaan Vanhasen osuudeksi Tanja Saarelan kanssa tehdystä mainoksesta oli sovittu 18 000 euroa, mutta se jäi puolueen maksettavaksi.  

Vanhanen kertoi 16.5.2007 jättämässään vaalirahailmoituksessa saaneensa Nuuksion keskustakerholta yhteensä 16 000 euroa, joista 10 000 euroa oli tv-mainos-merkinnällä. Korhonen kertoo kirjassa, ettei näitä rahoja käytetty tv-mainoksen maksamiseen vaan johonkin muuhun.  

Vanhanen ihmettelee, miksi Korhonen ei kertonut hänelle, jos oli havainnut ilmoituksessa virheellisiä summia. Hänen mielestään tv-mainos ei välttämättä edes kuuluisi vaalirahailmoitukseen.  

– Minulle ilmoitettiin silloin, että Nuuksion keskustakerho maksaa tämän mainoksen. Tämän nojalla minulle ei annettu siitä koskaan mitään laskua, Vanhanen sanoi STT:lle.  

Lue myös:

    Uusimmat