MTV Uutisten selvitys paljastaa: Eurovaaliehdokkailla puutteita vaalirahailmoituksissa, Henna Virkkusella ja Teuvo Hakkaraisella räikeimmät ylitykset – näin he itse kommentoivat

3:44
MTV Uutisten selvitys: Eurovaaliehdokkailla puutteita vaalirahailmoituksissa – asiantuntija kertoo, milloin rahoitus on kerrottava.

MTV Uutisten selvitys paljastaa, että viisi eurovaaliehdokasta käytti enemmän rahaa Facebook-mainontaan kuin he olivat ilmoittaneet vaali- ja puoluerahavalvontaan.

Asia selviää vertailemalla ehdokkaiden vaalirahailmoituksien tietoverkot-kohtaa Facebookilta saatuun mainosdataan.

Räikeimmät ylitykset tapahtuivat nykyisillä europarlamentaarikoilla, Henna Virkkusella ja Teuvo Hakkaraisella

Virkkunen ilmoitti käyttäneensä vaalimainonnassaan tietoverkkoihin 3720 euroa, mutta Facebookin mukaan käytetty summa on 7 827 euroa.

Teuvo Hakkarainen ei ole ilmoittanut käyttäneensä tietoverkot-osioon pennin penniä, mutta Facebookin mukaan mainostamiseen käytettiin 2 033 euroa. Hakkaraisten mainosten maksaja oli perussuomalaisten puolueaktiivi Niko Riekkovaara. Virkkunen maksoi mainontansa kulut itse.

Virkkunen aikoo täydentää ilmoitusta

Kolmen muun ehdokkaan osalta Facebook-mainonnan ylitetyt summat ovat vähäisiä.

Virkkunen kommentoi MTV Uutisille sähköpostitse, että hän aikoo täydentää vaalirahailmoitustaan vielä elokuussa.

– Tulen täydentämään vaalirahoitusilmoitustani vielä nyt elokuussa, sillä olemme saaneet muutamia laskuja vasta nyt. Ne puuttuvat ilmoituksesta. Samalla tarkistan myös mediakohtaiset erittelyt, Virkkunen kertoo.

Hakkarainen puolestaan kertoo MTV Uutisille puhelimitse kyseessä olevan inhimillinen erehdys.

– Kun tein vaalirahailmoituksen kiireessä, minulla ei ollut mapissa kuittia tästä maksusta, koska kaveri teki sen (Facebook-mainonnan), joten se unohtui merkata sinne. Huomasin asian heti, kun avustaja soitti minulle tänään ja kertoi, että olitte kyselleet asiasta. Siinä tuli inhimillinen erehdys, minun vaalirahoitus kestää kyllä päivänvalon, koska maksan kaiken itse, Hakkarainen kertoo.

Facebookin mukaan Riekkovaara oli maksanut Hakkaraisen vaalimainonnan, mutta Hakkarainen täsmentää, että hänen kaverinsa hoiti mainonnan, mutta Hakkarainen maksoi siitä syntyneet kulut.

– Voitte vaikka katsoa minun tiliotteet, Hakkarainen toteaa.

Vaalirahoituksen asiantuntija: "Pitää ilmoittaa"

Vaalirahoituksen asiantuntija, ministeri Lauri Tarastin mukaan vaalimainontaan käytettävästä rahasta on aina ilmoitettava. Tässä tapauksessa ilmoitusvelvollisuus täyttyy, jos Facebookille on maksettu mainonnasta.

– Aina kun tulee rahaa sisään, se pitää ottaa mukaan vaalirahailmoitukseen. Jos summa ylittää 1 500 euroa, täytyy myös ilmoittaa, keneltä raha on tullut, Tarasti kertoo.

Mikäli vaalirahoitusilmoitus on puutteellinen, ei siitä tule ehdokkaalle suoranaista rangaistusta tai seuraamusta.

– Ne ovat poliittisia seuraamuksia, rangaistusta ei ole, mutta valtiotalouden tarkastusvirasto voi vaatia ilmoitukset tehtäväksi ja asettaa uhkasakon, jos näin ei tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja