Mainos

Kokoomuksen puoluesihteeri: Tositteita vaalituista ei enää löydy

Kokoomuksen puoluesihteerin Minna Arven mukaan hänellä ei ole tietoa vuoden 2006 presidentinvaalien pimentoon jääneistä tukijoista. 

– Tästä on 10 vuotta aikaa. Näitä tositteita ei enää ole olemassa. Tilinpäätökset tietenkin ovat, mutta niiden tasolla ei ole näin yksityiskohtaisia tietoja. 

Arven mukaan vuonna 2009 puolue kertoi asiat niin yksityiskohtaisesti kuin silloin oli mahdollista. 

– Tämä on se tieto, joka on ainakin itselläni olemassa. 

Kirjanpitolain mukaan tositteita tulee säilyttää kuusi vuotta ja kirjanpitokirjoja 10 vuotta. Pankin arkistoista vanhat tilitapahtumat todennäköisesti löytyisivät, mutta puolue ei vaikuta innokkaalta itse selvittämään lahjoittajia. 

– Toivoisin, että nämä henkilöt ja yritykset harkitsisivat uudestaan, voisivatko he itse oma-aloitteisesti tulla asian kanssa julkisuuteen, Arve toteaa. 

Hän myös muistuttaa, että suurin osa tukirahaa antaneista henkilöistä on ollut jäseniä, jotka ovat jäsenmaksun yhteydessä maksaneet lisäosuuden vaaleja varten. 

– Summat ovat pääsääntöisesti olleet pieniä, mutta lukumääräisesti heitä on ollut varmasti suurin osa.

Rahan kierrätystä

Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen kertoo tuoreessa kirjassaan tavasta, jolla Niinistön presidentinvaalikampanjaan kerättiin rahaa. Korhosen kirjan mukaan liikemiehiltä rahaa kerännyt Arto Merisalo tarjosi tukijoille mahdollisuutta kierrättää rahat anonyymisti eri tilejä pitkin kampanjaan.

Tuolloin lain 3400 euron rajan ylittäviä summia ei kerrota julkisesti, Merisalo lupasi tukijoille. Jos raha olisi maksettu suoraan kampanjatilille, 3400 euron julkisuusrajaa olisi noudatettu. Merisalon kerrotaan toteavan tammikuussa 2006 lähettämässään sähköpostissa, että monet tukijat olivat tarttuneet tähän mahdollisuuteen. 

Kun asiaa puitiin julkisuudessa vuonna 2009, kokoomus avasi osan puolueen rahoituksesta, mutta kaikkia tukioita ei kerrottu, koska he eivät olleet antaneet lupaa. Rahoitusta aikanaan hoitanut kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz totesi eilen, että asiassa toimittiin silloisen lain ja yleisen käytännön mukaan. Zyskowicz sanoi myös, että kokoomus ei käyttänyt kaikkia puolueen rahoja kampanjan tukemiseen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.