Mainos

Sauli Niinistöltä kannanotto vaalirahakohuun: Asia syytä selvittää

Presidentti Sauli Niinistö sanoo Ylelle toivovansa, että vuonna 2006 nimettömänä lahjoituksia tehneet kokoomuksen tukijat tulisivat esiin.

Lähettämässään tiedotteessa Niinistö kirjoittaa, että olisi myös hyvä, että lahjoitusten pyytäjät ja lahjoitusten saaja eli kokoomus selvittäisivät asian.  

Niinistö sanoo Ylelle, ettei hyväksy tapaa, jolla rahoitusta on kerätty hänen presidentinvaalikampanjaansa vuonna 2006, jos Jarmo Korhosen kirjassa esitetyt väitteet pitävät paikkansa.

Niinistö kertoo kuulleensa vasta Korhosen kirjan myötä väitteistä, että lahjoittajia oli houkuteltu kampanjaan mukaan myös nimettömillä lahjoituksilla.  

Niinistön mukaan on väärä olettamus, että kaikki kokoomuksen vuosina 2005-2006 keräämä reilun kahden miljoonan euron rahoitus olisi käytetty hänen presidentinvaalikampanjaansa.   

Niinistö kirjoittaa tiedotteessa, että oli aika mikä tahansa säädökset ovat selkeät ja niitä kuuluu noudattaa. Hänen mukaansa on myös erittäin perusteltua, että koko vaalirahoitusjärjestelmää on selkeytetty ja muutettu.  

Näin presidentti Niinistö kommentoi tiedotteessa uusia vaalirahaväitteitä

Julkisuudessa on laajasti käsitelty vuoden 2006 presidentinvaalien kampanjoiden rahoitusta. Totean sen johdosta seuraavaa:  

Vaalirahoituksestani 30.3.2006 annetun ilmoituksen ja sen 23.9.2009 tehdyn täydennyksen mukaisesti Suomi 2006 -kampanjaa rahoittivat sekä yksityishenkilöt että yritykset, ja kaikki yli 3400 euron lahjoittajat ilmoituksessa nimettiin.  

Lisäksi Kansallinen Kokoomus rp tuki kampanjaa ilmoituksen mukaan puoluetuen lisäksi 717191 eurolla. Muiden pääehdokkaiden kampanjan puolueiltaan saama tuki on tuolloin ilmaistu samalla tavoin, puolueen tulolähteitä luettelematta.

 Vuonna 2009 pääpuolueet antoivat selvityksiä vuosien 2005-2006  omasta rahankeruustaan. Silloin selvisi, että kokoomus oli hankkinut rahoitusta kyseisinä vuosina yhteensä runsaat kaksi miljoonaa euroa.

Tästä rahoituksen lähteet oli yksilöity noin 1,5 miljoonan euron edestä. Kaikkien saatujen lahjoitusten summa vastaa liki kolminkertaisesti ja yksilöityjenkin lahjoitusten summa yli kaksinkertaisesti kampanjani puolueelta saaman tuen määrää.

Vuonna 2009 tehdyt lahjoitusten yksilöinnit kattavat siis merkittävästi enemmän kuin kampanjan saamat 717191 euroa. On väärä olettamus, että kaikki kyseisinä vuosina kerätyt rahat olisi käytetty Suomi 2006 -kampanjan rahoittamiseen.  

Luonnollisesti olin tietoinen vuonna 2005 ja 2006 siitä, että kampanjalleni kerätään rahoitusta, ja että vastuuhenkilönä tässä oli kansanedustaja Ben Zyskowicz. Sen sijaan siitä en ollut tietoinen, että kampanjani ohella kerättiin näin merkittävissä määrin rahoitusta myös puolueelle. Se oli minulle yllätys jo vuonna 2009 - ja tämän olen jo tuolloin kertonut.  

Oli aika mikä tahansa, säädökset ovat hyvin selkeät ja niitä kuuluu noudattaa. Kun on esitetty uusia väitteitä, olisi hyvä, että silloin lahjoitusten pyytäjät ja lahjoitusten saaja eli kokoomus asian selvittäisivät. Jo tässäkin valossa on myös erittäin perusteltua, että koko vaalirahoitusjärjestelmää on selkeytetty ja muutettu tähän päivään mennessä.  
  
Sauli Niinistö  


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.