Mainos

Vanhanen: Halusin välttää Ahon ja Lipposen saaman kohtelun

Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi siirtyvä entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoo, että muiden ex-pääministerien kohtalot vaikuttivat hänen salamaratkaisuunsa. Vanhasen mukaan entisiä pääministereitä on ylipäätään vaikea sijoittaa uusiin tehtäviin.

- Paavo Lipponen (sd.) joutui melkoiseen pyöritykseen. Jo hänen kellarikerroksessa olevasta työhuoneesta moralisoitiin, kun hän tarvitsi tilaa muistelmien tekemiseen. Esko Aho (kesk.) joutui Harvardin-opintovapaan kohdalla jopa äänestykseen täällä suuressa salissa. Julkinen keskustelu oli valtavaa. Tällaisissa asioissa pitäisi olla vähän toisenlaiset toimintatavat.

Vanhanen sanoo pohtineensa, löytyisikö hänelle sopiva tehtävä valtion puolelta, mutta sellaista ei löytynyt. Hän oli valmistautunut jatkamaan kansanedustajana, kun "oivallus" Perheyritysten liiton toimitusjohtajan pestistä syntyi.

- Minut oli asetettu kansanedustajaehdokkaaksi. Olin jo tehnyt kotisivutkin, mutta oikeastaan viikko sitten tämä tuli mieleen.

Vanhanen sanoo ilmaisseensa kiinnostuksensa liitolle, minkä jälkeen osapuolet sopivat toissaillaksi keskustelun, jossa oli määrä päättää, voidaanko keskustelua pestistä jatkaa tosissaan. Sopu asiasta syntyi Vanhasen mukaan kuitenkin heti ja liiton hallitus käsitteli asian pikaisesti "joko tai" -pohjalta.

"En aio soitella lobbauspuheluja joka aamu"

Vanhanen sanoo tiedostavansa ongelman, joka liittyy siihen, kun merkittävä yhteiskunnallinen vallankäyttäjä siirtyy yksittäisen etujärjestön keulamieheksi.

- Voitte luottaa, että tiedostan ongelman. Kun tiedän, että entisen pääministerin puhelu otetaan vastaan, en tule käyttämään sitä mahdollisuutta joka aamu, Vanhanen sanailee.

Hän sanoo ottaneensa asian huomioon myös siinä, että hän aloittaa tehtävässä vasta budjettiriihen jälkeen.

- Toisaalta pestistä ilmoitettiin nyt, että en voi kansanedustajana vaikuttaa lainsäädäntötyöhön, joka koskisi järjestön jäsenyrityksiä.

Vanhanen perustelee valintaansa Perheyritysten liiton selkeällä missiolla.

- He toimiva kotimaisen omistamisen, kasvollisen omistajuuden ja suomalaisten työpaikkojen puolesta. Tämä ei ole mikään työmarkkinajärjestö. Uskon, että pystyn palvelemaan suomalaista kilpailukykyä palvelemaan paremmin järjestön toimitusjohtajana kuin kansanedustajana. Pystyn myös hyödyntämään tässä kansainvälisiä yhteyksiäni.

"Näkyvyyttä ollut tarpeeksi"

Vanhanen vakuuttaa, ettei häntä häiritse siirtyminen pienen organisaation työntekijäksi. Alaisia hänellä on uudessa tehtävässään vain puolenkymmentä. Myös julkinen näkyvyys vähenee roimasti.

- Voitte uskoa, että minulla on ollut näkyvyyttä tarpeeksi. Sitä en ole hakemassa. Perheyritysten liitossa on ollut tapana, että luottamushenkilöt tekevät päätöksiä ja edustavat järjestöä ulospäin. Toivon, että jatkossakin toimitusjohtaja voi toimia enemmän valmistelupuolella ja taustavaikuttajana.

Katso Vesa Kallionpään juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.