Vanhaan ohjussiiloon rakentui luksusbunkkeri, jossa voi käydä elokuvissa, supermarketissa tai koirapuistossa maailmanlopun aikana – kurkista, miltä bunkkerissa näyttää sisällä

1:36
Video: Maanalainen kylpylä, elokuvateatteri ja supermarketti – kurkista, miltä luksusbunkkerin sisällä näyttää

Jonkinasteista maailman tuhoutumista odottavat ovat olleet valmiina koronaviruksen vaatimaan eristäytymiseen jo vuosikymmeniä, ja valtioiden hylkäämät bunkkerirakennelmat ovat oivallista rakennusmaata sellaiselle. Yhdysvalloissa entiseen ohjussiiloon rakentuu luksusbunkkeri, johon MTV pääsi kurkistamaan sisälle.

Haluatko tietää, miltä maailmanloppua varten rakennetussa luksusbunkkereissa näyttää sisällä? Katso jutun alussa olevalta videolta!

Yksi bunkkerirakennelmista, Survival Condo, on entisestä ohjussiilosta laajennettu asuinkompleksi maan alla Kansasissa. Yhdysvaltain kansalainen Larry Hall osti siilon Yhdysvaltain valtiolta vuonna 2008. Liittovaltio oli rakennuttanut sen 1960-luvulla suojelemaan asevoimien Atlas-ohjuksia, joissa on ydinkärki.

Käytännössä sen pitäisi siis suojata esimerkiksi ydinpommilta, kerrotaan BBC:n julkaisemassa artikkelissa. Myös MTV on ollut yhteydessä suoraan Halliin tämän artikkelin tekoa varten.

Rakennelma on suunniteltu 75 ihmisen asuttavaksi. Bunkkerissa voi asua yhtäjaksoisesti viisi vuotta poistumatta.  Ideana on, että kun oletettu tuhoisa tapahtuma on ohi, voivat ihmiset tulla takaisin maan pinnalle ja alkaa rakentaa yhteiskuntaa uudestaan.

Hall kuuluu "valmistautujiin", jotka varautuvat eriasteisiin tuhoskenaarioihin alkaen lievemmistä luonnonkatastrofeista totaaliseen tuhoon. Vastaavia rakennelmia on ympäri maailmaa, ja suurin osa valmistautujista ei suinkaan valmistaudu maailmanloppuun, vaan esimerkiksi koronaviruskriisin kaltaisiin tilanteisiin, joissa ihmisten täytyy eristäytyä muista tai paeta luonnonilmiöitä.

Survival Condon verkkosivujen kysymysosiossa kuitenkin kerrotaan heti ensimmäisenä, että bunkkeri suojaa myös koronaviruksen kaltaisilta taudinaiheuttajilta, mutta he eivät voi luvata, etteikö tartuntaa voi saada toisilta ihmisiltä bunkkerin sisällä.

Maan alla elokuvateatteri ja ampumarata

Hall on rakennuttanut maan alle pienoismaailman, jossa on muun muassa viihtyisiä asuntoja, supermarketti ja kuntosali.

Hall sanoo yhden tärkeimmistä asioista olevan normaali arjen säilyttäminen epätavallisissa oloissa, joissa ihmisellä on vaarana masentua. Huoneissa on virtuaalisia ikkunoita, joista näytetään suoraa videokuvaa ulkoa.

Survival Condoon on suunniteltu muun muassa viiden vuoden syklissä tapahtuva työnkierto, jotta ihmiset eivät tylsisty.

Jos ihmisillä on liikaa vapaa-aikaa, alkavat he käyttäytyä itselleen tuhoisalla tavalla, Hall sanoo BBC:n haastattelussa.

Maanalaisessa kompleksissa on supermarketin lisäksi muun muassa elokuvateatteri, kiipeilyseinä, kirjasto, ampumarata ja sauna. Hall kertoo vierailijoiden ihmettelevän usein, miksi moisia ylellisyyksiä tarvitaan.

– Ihmiset eivät ymmärrä, että tässä ei ole kyse ylellisyydestä. Nämä asiat ovat oleellisia eloonjäämisen kannalta.

Asukkaiden on pakko käydä "supermarketissa"

Bunkkeriin on myös mahdollista ottaa mukaan lemmikkikissa tai -koira, ja sieltä löytyy koirapuisto. Koirien täytyy kuitenkin olla hyväkäytöksisiä ja alle 30-kiloisia, ja niiden täytyy olla bunkkeriin tullessaan rokotettuja ja huolellisesti pestyjä.

Vuokraan sisältyy muun muassa ruoka. Kompleksissa on oma vesiviljelyjärjestelmä, ja Hall kertoo MTV:lle kasvien kukoistavan maan alla. 

Hallin mukaan on tärkeää, että  ihmiset jatkavat kuitenkin kaikesta huolimatta "ruokaostoksilla" käyntiä normaalissa kaupassa, joka myös asuinkompleksista löytyy.

– Se olisi masentavaa, jos ihmiset vain kävisivät lastaamassa ruokaa suoraan laatikoista. Nyt supermarketissa on muun muassa kahvikone, jotta ihmiset voivat tulla ja haistella hyviä, arkisia tuoksuja.

– Olemme myös luoneet säännön, että ruokaa saa hakea vain kolmeksi päiväksi kerrallaan. Näin ihmisten on pakko tulla omista asunnoistaan muiden ihmisten pariin sosialisoimaan.

Teetpä sitten puutöitä tai viet koiraa kävelylle – on tärkeää, että ihmiset tuntevat elävänsä suht normaalia ja turvallista elämää vaikka maailma ulkopuolella olisi tulessa, Hall ajattelee. 

Kallista maanalaista elämää

Tähän bunkkeriin pääsevät asumaan vain rikkaat, sillä vuokra on kova. Noin 1,5 miljoonalla yhdysvaltain dollarilla saa puolikkaan kerroksen, eli noin 85 neliömetriä. Kokonainen oma kerros maksaa 3 miljoonaa, ja yli 300 neliön "kattohuoneistot" maksavatkin jo 4,5 miljoonaa dollaria.

Yhtiö myös lupaa armeijatason turvallisuuspalvelua vastineeksi rahoista. Tätä vahvistaakseen nettisivuille on lisätty kuva joukosta maastopukuisia ihmisiä aseet kädessään.

– Meillä on korkeimman tason sotilaallinen turvapalvelu, joka tarjoaa tappavia ja ei-tappavia toimia suojellakseen asukkaitamme.

Hallin itsensä mukaan luksusbunkkerin asukkaat eivät ole tyypillisiä "selviytymishulluja", kuten heidät usein julkisuudessa esitetään. Hänen mukaansa he ovat enemmäkin hyvin menestyviä ja koulutettuja henkilöitä, jotka vain haluavat rauhallisen mielen luonnollisten tai ihmisten aiheuttamien katastrofien varalta.

Hall kertoo nyt rakennuttavansa nyt toista luksusbunkkeria samankaltaiseen siiloon, koska ensimmäisen asunnot on jo myyty loppuun. Yhtiö ei kuitenkaan kerrota, onko asiakkaalla keinoja pyytää rahojaan takaisin, jos maailmanloppua ei tulekaan.

Haluatko tietää, miltä maailmanloppua varten rakennetussa luksusbunkkereissa näyttää sisällä? Katso jutun alussa olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja