Vanha talo ei kulutakaan enemmän energiaa? Vaikutus oletettua pienempi

Kotitalouksien sähkönkäyttö 2011 -tutkimuksen mukaan talon rakennusvuosi ei vaikuttakaan voimakkaasti lämmitysenergian käyttöön, vaikka näin on aikaisemmin arvioitu.

Talon rakennusvuoden on arvioitu vaikuttavan voimakkaasti sen lämmitysenergian käyttöön. Kotitalouksien sähkönkäyttö 2011 -tutkimuksen mukaan tätä odotettua sähkölämmitteisten omakotitalojen rakennusvuoden ja sähkönkäytön suuruuden välistä voimakasta laskevaa trendiä ei näy Suomessa, vaan kulutustasot osoittautuivat pienemmiksi.

– Tämä johtuu siitä, että vanhempia taloja korjataan säännöllisesti. Emme ole itse tehneet asiasta selvitystä, mutta Ruotsissa asiaa on tutkittu ja niistä saatujen tietojen perusteella näkee selväst korjaustoimenpiteiden merkityksen. toteaa Adato Energian projektipäällikkö Virve Rouhiainen ja jatkaa:

– Oman elämänkokemukseni perusteella sanoisin, että vanhoja taloja sellaisenaan on enää vähän. Esimerkiksi omalla asuinalueellani olevat 80-luvulla rakennetut talot on kaikki joko korjattu tai sitten purettu pois, hän sanoo.

Kodin energiatehokkuutta voi parantaa useilla eri tavoilla, esimerkiksi eristäminen tuo nopeasti säästöä lämmityskustannuksiin. Tällä hetkellä suosittuja ovat etenkin lämpöpumput, jotka voivat säästää energiaa merkittävästi kunhan niiden käyttö ja asennus on oikeaoppista.

– Lämpöpumppu on hyvä ratkaisu, mutta sen käyttöönotto pitää suunnitella erittäin hyvin. Laite saatetaan esimerkiksi asentaa liian lähelle toista lämmönlähdettä, jolloin siitä ei saada toivottua hyötyä irti, toteaa työ- ja elinkeinoministeriön yli-insinööri Pentti Puhakka.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja