Asiantuntija kertoo: Kannattaako kotia lämmittää enää sähköllä?

Sähkön hinta nousee jatkuvasti ja ympäristöystävällisemmät energiamuodot nostavat päätään. Onko sähkölämmitys tullut tiensä päähän ja kannattaako sitä enää valita lämmitysmuodoksi uutta kotia rakennettaessa?

Sähkön hinnan nousu puhuttaa ja moni pohtii vaihtoa edullisimpiin energiamuotoihin.

– Pitkässä juoksussa kaikki energiamuodot ovat kallistumassa, mutta sähkö on tietysti kalleimmasta päästä, kommentoi Motivan energiatehokkuuden asiantuntija Sami Seuna.

Seuna kuitenkin suosittelee sähkölämmitystä edelleen pienempiin ja energiatehokkaisiin koteihin.

– Jos energian tarpeen määrä tilojen lämmityksessä on vähäinen, niin sähkölämmitys on hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi 100–120 neliön omakotitaloissa, joissa on energiatehokas ilmanvaihtokone, on sähkö hyvä valinta edelleen. Monissa kodeissa otetaan vielä ilmalämpöpumppu lämmityksen tueksi, mikä on järkevää, Seuna toteaa.

Edullisimpia vaihtoehtoja käyttökustannuksien suhteen ovat pelletti ja maalämpö, joihin vaihtaminen tuntuu lompakossa investointihetkellä. Seuna kokee, että lämmitysmuodon vaihtaminen ei aina ole järkevää, vaan se riippuu kohteesta. Jos vesikiertoista lämmönjakoverkkoa ei talossa ole ennestään, sitä ei yleensä kannata lämmitysmuodon vaihtoa varten rakentaa.

– Suurissa vesikiertoisissa lattialämmityskohteissa maalämmöstä saadaan paras hyöty irti.

Moni harkitsee vaihtamista maalämpöön, mutta myös puupellettilämmitys on Seunan mukaan järkevää.

– Se vaatii ehkä hieman enemmän työtä, mutta jos koti on varustettu vesikiertoisella patterijärjestelmällä, on puupellettilämmitys usein kannattavampi vaihtoehto. Puupelletin hintakin on pysynyt pitkään tasaisena ja polttoaine on täysin uusiutuvaa ja kotimaista, Seuna kertoo.

Lue myös:

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja