Tiesitkö: Näin voit säästää tuhansia lämmityskustannuksissa!

Kodin eristäminen voi tuntua vaivalloiselta, mutta se maksaa itsensä nopeasti takaisin lämmityskustannuksissa. Myös ikkunoiden tiivisteet kannattaa tarkastaa alkavan talven kunniaksi.

Tuoreen Säästä energiaa -kirjan mukaan 150 neliön talon omistaja voi saada 75 prosentin tuoton käyttämällä noin 700 euroa tiiliverhoillun kuorimuurirakenteisen talon ulkoseinien lisäeristämiseen.

Eristämisessä on kuitenkin otettava muutamia asioita huomioon, jotta ei tule tehneeksi enemmän hallaa kuin hyvää: tekemällä sen väärin saattaa nimittäin altistaa kodin home- ja kosteusvaurioille. Jos olet epävarma, neuvottele asiasta ammattilaisen kanssa ennen työn aloittamista, sillä väärässä paikassa säästäminen voi olla kohtalokas virhe.

Eristämisen ohella myös ikkunoiden tiivisteet kannattaa tarkastaa. Tällaisilla yksinkertaisilla toimenpiteillä voi olla huomattava vaikutus lämmityskustannuksiin vuositasolla.

Eristä oikein:

 • Miten hyvin kotisi on eristetty? Uusissa taloissa eristeet ovat usein kunnossa, mutta esimerkiksi 70-luvulla rakennetussa talossa voi eristämällä saada huomattavia säästöjä lämmityskustannuksiin.
 • Muista ylläpitotoimenpiteet säännöllisin väliajoin: Tarkasta esimerkiksi ilmanvaihtokanavien eristys aina syksyllä ja keväällä. Mikäli ne eivät ole kunnossa menee lämmönvaihtimista ja ilmanvaihtokoneistoista saatu hyöty harakoille.
 • Aloita eristäminen ylhäältä ja siirry alaspäin, sillä yläpohjan eristäminen on edullisinta ja tuo jo yksinään säästöä. Yläpohjaa eristäessä muista katsoa, että kotisi höyrysulku on kunnossa, jotta et eristämisen ansiosta onnistu kehittämään taloon kosteus- ja homevaurioita. Mikäli höyrysulku ei ole kunnossa, on se uusittava ennen eristämisen aloittamista.
 • Yläpohjan lisäksi lisäeristettä saattavat kaivata muun muassa julkisivut ja ulkoseinät, ryömintätila, sokkeli ja kellaritilat.
 • Suurta säästöä antavat myös ulkoseinien sisäpuolelle laitettavat lisäeristeet ja julkisivun lisäeristäminen. Eristämällä julkisivua saadaan vaikeasti eristettävät kohdat, kuten ulkoseinien ja väliseinien väliset liitoskohdat, paremmin hoidettua. Tämä voi kuitenkin muuttaa talon ulkonäköä ja voi siten olla työläs projekti.
 • Ryömintätilan eristäminen parantaa myös asumismukavuutta, kun lattiat eivät ole enää yhtä kylmät talvella. Ryömintätilaa eristettäessä on kiinnitettävä erityishuomiota tuuletukseen, jotta talon rakenteisiin ei pääse syntymään vaurioita.
 • Lisäeristeiden laittaminen ulkoseinien sisäpuolelle pienentää huoneita, mutta voi Säästä energiaa -kirjan mukaan tuoda lisäsäästöä jopa 400–1 200 euroa vuodessa. Rakenna ulkoseinän suuntaisesti teräs- tai rimakoolaus, joka täytetään eristeellä ja tämän jälkeen ympäröidään uusilla sisäseinäpinnoilla. Eristeenä voidaan käyttää myös levyjä, joissa on höyrysulku ja eriste samassa levyssä. Ota huomioon, että myös esimerkiksi sähköasennukset on uusittava.

Lähteet:

(MTV3)

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja